Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Kierownik napisał:

czas realizacji to jest masakra. U mnie rozrzutnik mial byc na marzec a do tej pory nawet do PL nie dojechal

Na jesieni przedstawiciel mówił , że 6 tygodni a teraz wyszło co wyszło , żeby człowiek wiedział to by na jesieni już zamówił i na lato by była już .

Opublikowano

tak tak bo cena za stal rosnie. I ciekawe jK szybko spadnie jak cena stali bedzie spadac hahaha. Ale taka prawda, na jesien kupilem oryginalny lyzko krokodyl manitou od handlarza ale nowy za 11tysi. Podejrzewam ze teraz brutto pewnie kolo 20 taki ;)

Opublikowano
31 minut temu, Kierownik napisał:

tak myslallem.ze netto. Nie sprzedalem ale nawet jej nigdzie nie wystawialem i teraz nie sprzedam bo za duzo nowych gratow doszlo i jeszcze wiata na bydlo i w niedalekiej przyszlosci nowa obora. Tzn staram.sie o testy kramera na obornik w tym roku ;)

Co tam masz ze starych gratów do opylenia jeszcze ? Bo widzę że dwa już koło mnie pracują 😉

Opublikowano

@Kierownik Poczekasz jeszcze trochę to chociaż nabierze wartości. Tym bardziej, że ciężko teraz znaleźć coś sensownego w zamian. A ceny nowych jak widać. Nie spodziewałem się ceny w okolicach 400tyś netto za taką maszynę.

Opublikowano

Nowa tylko na wniosek. Raczej szukalbym jakiejs 2-3 letniej. @Ursus932 a nawet 3 graty bo Wlodek wzial jeszcze opryskiwacz. mam jeszcze: -opryskiwacz 2000l pilmet -rozrzutnik 1 osiowy -rozsiewacz rcw na lancuchu -siewnik 3m poznaniak -a moze nawet moja kosiarke lely 3.2m

Opublikowano (edytowane)

Wniosek jest złożony ale co z niego wyniknie to też nie wiem na dzień dzisiejszy , maszyna zamówiona także albo będzie tańsza albo droższa .  Te ceny prędko nie spadną , była okazja podnieść to poszli w górę także małe nadzieje .

Edytowane przez Supersebusiek
Opublikowano
1 godzinę temu, Kierownik napisał:

Nowa tylko na wniosek. Raczej szukalbym jakiejs 2-3 letniej. @Ursus932 a nawet 3 graty bo Wlodek wzial jeszcze opryskiwacz. mam jeszcze: -opryskiwacz 2000l pilmet -rozrzutnik 1 osiowy -rozsiewacz rcw na lancuchu -siewnik 3m poznaniak -a moze nawet moja kosiarke lely 3.2m

Jaka to kosiarką? 

https://m.olx.pl/oferta/kosiarka-dyskowa-lely-CID757-IDJoQtb.html

Ma ktoś taka kosiarke? Drogie do niej części trzeba chyba wymienić tryb na jednym dysku. 

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Kierownik napisał:

Ale nic co by mnie interesowało 😉

Siewnik ile ? Bo wczoraj mi się gość pytał czy nie wiem coś na sprzedaż 

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
19 minut temu, kewink napisał:

Panowie i Panie jaki jest koszt uśpienia krowy u was? 😔

A co się stało ?

Opublikowano

Dwa tygodnie po terminie położyła się i nie wstawała straciła apetyt. Wet zobaczył ręką że macica nie otwarta i dał na otwarcie i kroplówk jakieś glukozy wapna itp, po paru dniach zaczęła się cielić. Cielak szedł tyłem z wetem wyciągarką ledwo wyciągnęliśmy ogromna jałówka to była ale martwa już jakiś czas. Po porodzie znowu dostała kroplówki. Ale nie wstawała piła wodę i trochę tylko jadła. Zawiozłem krew na badanie do drugiego weta wyszło, że wątroba nie pracuje i kinaza kreatynowa 6050 stwierdził, że połamana nie jest tylko mocno się rozeszła powinna wstać i napisał co dla niej podać ma mój wet. Potem dwa dni wet podawał te specyfiki i wstała raz potem w nocy drugi raz wstała zaczęła żuć żujke. Codziennie obracaliśmy ją a wielka cholera z 800kg miała. A przedwczoraj rano już leżała plackiem wyciągnięta i nie daliśmy rady jej przewalić już nie piła i nie jadła. Znowu wet przyjechał z kroplówkami i lekami ale kasy nie brał. Dziś żadnej poprawy tylko nogi prostowała i łbem ciężko machała. Wet przyjechał i uśpiliśmy ją. I też kasy nie brał 🤷‍♂️ i temu pytam ile to może kosztować 50 500 czy 5000 bo nigdy tego nie było u nas a nie chce mieć długów. Kroplówki wiem mniej więcej ile kosztowały tylko te uśpienie ile. A tak nożem to raczej nie mam sumienia tak jak i zostawić żeby sama zdechła.

• Sad 1
Opublikowano

Chodzi o to że nie chciał kasy brać wogóle za uśpienie bo już tak od cholery poszło na nią. Antybiotyki były. A ile tego było to nie wiem dokładnie z dwóch flaszek coś nabierał jasno niebieskie i jasno żółte. Czyli jakieś 500zł uśpienie. Ok dzięki.