Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, SamaPrawda napisał(a):

Tam maksymalnie będzie 15 sztuk w dwóch kojcach. Bez grzanych poideł to pewnie i one zaczną zamarzać, zimą mało piją to też jest problem, od ostatniego ataku mrozu o tym myślę i chyba wanny/kastry będą najlepszym rozwiązaniem

Mauzer z paletą w oborze na korytarzu, czepiasz paleciak, lejesz im do jakiejś wanny, wstawiasz spowrotem na korytarz.

Niech napiją się do woli i dwa razy dziennie wystarczy na te kilka dni. 

Znajomy kombinował podgrzewacze, jakieś poidła różne, a i tak z czasem zamarzało i rury strzelały. Robi tak już drugi rok i nie kombinuje

Opublikowano
W dniu 27.12.2025 o 15:59, SamaPrawda napisał(a):

Kupował ktoś z was kabel grzewczy na metry? Musi być termostat? jak to się sprawuje na rurach PE?

Kupuj tyle metrów co Ci trzeba do grzania plus metr ,bo lubią być za krutkie ,a jak za długo to naokoło zawinierz . W tym co ja mam trrmostat w komplecie i grzeje prawie od zera ,ciut podgrzeje i się wyłącza sam . Rurom absolutnie nic nie zrobi . Najlepiej spuszczaj wodę na mrozy . Zamontuj zawór ,kran ,rura z przewodem i kran ,to tak kolejno . Zamykasz zawór otwierasz krany i woda zlatyje ,ewentualnie wydmuchujesz . Jak zostanie w zagięciu to pięć minut i przewód odmrozi . Zamykaj odpowiednio wcześnie wodę co z poideł bydlątka wyssą  . 

Opublikowano

Panowie, jałówka prawdopodobnie zjadła coś czego nie powinna, jakiś metal czy czort wie co. Nie je, poleguje, ogólnie ospała tepm. 37.8, kał maziowaty czarny. Mogę coś zrobić w takiej sytuacji?

Opublikowano
59 minut temu, kizak napisał(a):

Kupuj tyle metrów co Ci trzeba do grzania plus metr ,bo lubią być za krutkie ,a jak za długo to naokoło zawinierz . W tym co ja mam trrmostat w komplecie i grzeje prawie od zera ,ciut podgrzeje i się wyłącza sam . Rurom absolutnie nic nie zrobi . Najlepiej spuszczaj wodę na mrozy . Zamontuj zawór ,kran ,rura z przewodem i kran ,to tak kolejno . Zamykasz zawór otwierasz krany i woda zlatyje ,ewentualnie wydmuchujesz . Jak zostanie w zagięciu to pięć minut i przewód odmrozi . Zamykaj odpowiednio wcześnie wodę co z poideł bydlątka wyssą  . 

To po co ten przewód grzewczy jak mówisz żeby na mrozy spuszczać 🤔 

Autorowi chyba chodzi o to żeby założyć to i nie zamarzła 

Opublikowano
11 minut temu, KTJW napisał(a):

Panowie, jałówka prawdopodobnie zjadła coś czego nie powinna, jakiś metal czy czort wie co. Nie je, poleguje, ogólnie ospała tepm. 37.8, kał maziowaty czarny. Mogę coś zrobić w takiej sytuacji?

Pierwsze co to sprawdzić otrzewną

Później albo leczenie, albo sprzedaż 

Z leczenia to na pewno będzie magnes, i leki na krzepliwość w przypadku wrzodów 

Leki są bardzo drogie, do tego antybiotyk 

I mało prawdopodobne żeby jałówka dostała wrzodów, chyba że była długo szprycowana przeciw gorączkowymi

Ale ja bym sprawdzil jeszcze ph i ciała ketonowe 

Bo to też może być przyczyna, bo może zmieniać zęby 

Opublikowano
pedro2 napisał:

9 godzin temu, SamaPrawda napisał(a):

Tam maksymalnie będzie 15 sztuk w dwóch kojcach. Bez grzanych poideł to pewnie i one zaczną zamarzać, zimą mało piją to też jest problem, od ostatniego ataku mrozu o tym myślę i chyba wanny/kastry będą najlepszym rozwiązaniem

Mauzer z paletą w oborze na korytarzu, czepiasz paleciak, lejesz im do jakiejś wanny, wstawiasz spowrotem na korytarz.

Niech napiją się do woli i dwa razy dziennie wystarczy na te kilka dni. 

Znajomy kombinował podgrzewacze, jakieś poidła różne, a i tak z czasem zamarzało i rury strzelały. Robi tak już drugi rok i nie kombinuje

Problem jest taki, że wszystkie obory mam zimnie, przy ostatnich mrozach nawet taśmę w paszowozie mi przymroziło, ale patrząc po temperaturach to szkoda sobie głowę zawracać, jak narazie widać w jeden dzień -4 i to w nocy

Opublikowano
15 minut temu, pietruszka123456789 napisał(a):

Sluchajcie opasy by zjadły coś takiego jakby kiszonki z kukurydzy rano i wieczorem dostawały jeszcze z kubeł ziemniaków w południe. 

Ale tylko raz w tygodniu, jak dasz częściej to im się przeje i będą złe.

• Haha 3
Opublikowano
Godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Pierwsze co to sprawdzić otrzewną

Później albo leczenie, albo sprzedaż 

Z leczenia to na pewno będzie magnes, i leki na krzepliwość w przypadku wrzodów 

Leki są bardzo drogie, do tego antybiotyk 

I mało prawdopodobne żeby jałówka dostała wrzodów, chyba że była długo szprycowana przeciw gorączkowymi

Ale ja bym sprawdzil jeszcze ph i ciała ketonowe 

Bo to też może być przyczyna, bo może zmieniać zęby 

Jałówka padła, możliwe że to od połknięcia czegoś? czas bardzo krótki, wczoraj jeszcze wszystko było ok. Czy raczej innej przyczyny upatrywać.

• Sad 2
Opublikowano
Godzinę temu, szymon09875 napisał(a):

Ale tylko raz w tygodniu, jak dasz częściej to im się przeje i będą złe.

Można urozmaicić. 

Raz całe, raz krojone, babka ziemniaczana, kopytka, frytki.

Po frytkach Cola z lodem 

• Haha 6
Opublikowano (edytowane)

Ja bym kroił żeby zobaczyć czy żma coś w żołądku 

Teraz, pedro2 napisał(a):

Można urozmaicić. 

Raz całe, raz krojone, babka ziemniaczana, kopytka, frytki.

Po frytkach Cola z lodem 

No dokładnie. Tak po prostu wsypać ziemniaków to napewno nie będą miały 700 kg nigdy 

Edytowane przez szymon09875
  • Like 2
Opublikowano
16 minut temu, KTJW napisał(a):

Jałówka padła, możliwe że to od połknięcia czegoś? czas bardzo krótki, wczoraj jeszcze wszystko było ok. Czy raczej innej przyczyny upatrywać.

Sekcje rób

Będzie wiadomo

• Like 1
Opublikowano

jak miałby sprawdzic otrzewną u krowy? z ciekawosci pytam?

czy jałowka , bez podawanai lekow, bez ketozy mogla dostac wrzodow?

zdechnac to ona mogla na wszystko. tak jak koledzy pisali, bez sekcji to jak wróżenie z fusów!

Opublikowano

Jeżeli kał był czarny, smolisty to raczej górny układ pokarmowy. Kiedyś zrobiłem takiej sekcje i miała 3 pęknięte wrzody na jelicie cienkim. Pytanie kiedy zaczęła robić czarny kał, jeżeli jest na luzie to pewnie nie wiesz kiedy. Częściej pojawia się w trawieńcu lub dwunastnicy. Jeżeli coś połknięta to znajduje się w żwaczu, a najprawdopodobniej w czepcu. 

Opublikowano
30 minut temu, leszek1000 napisał(a):

Jeżeli kał był czarny, smolisty to raczej górny układ pokarmowy. Kiedyś zrobiłem takiej sekcje i miała 3 pęknięte wrzody na jelicie cienkim. Pytanie kiedy zaczęła robić czarny kał, jeżeli jest na luzie to pewnie nie wiesz kiedy. Częściej pojawia się w trawieńcu lub dwunastnicy. Jeżeli coś połknięta to znajduje się w żwaczu, a najprawdopodobniej w czepcu. 

Ja tez miałem nadżerki na dwunastnicy 

3 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

A po co im tyle skrobi?

Żeby im się lepiej tyło.

Opublikowano

Ziemniaki nie są złe dla opasów , najważniejsze żeby je dobrze rozdrobnić aby całych nie było bo może połknąć i będzie wzdęcie , a jak w nocy złapie i nie dopatrzysz to i paść może , ale dobrze rozdrobnione czemu nie .

Opublikowano
4 godziny temu, pedro2 napisał(a):

To po co ten przewód grzewczy jak mówisz żeby na mrozy spuszczać 🤔 

Autorowi chyba chodzi o to żeby założyć to i nie zamarzła 

Przewodu grzewczego nie dasz gdzie bydlątko rogami sięgnie ,a nocą niekoniecznie piją   do 2 m od ziemi może ,,złapać'' . U mnie przez nieogrzewany garaż idzie w pex. Pisane było że od razu robić ze spadkiem ,a spróbuj pexem ,zobaczysz fale dunaju po lecie .