Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, marcianjargit napisał(a):

Jakoś często te sterowniki się u mnie psują miesiąc temu mienialem 

A co konkretnie dzieje się z tymi sterownikami Palą się ? Jeśli tak się dzieje a zabezpieczenia nie wyskakują to sprawdź sobie Zero (N) w instalacji .

Opublikowano (edytowane)

Na zapalenie macicy to nie tabletki które nie działają ale bezkarencyjny się daje

Gdy pojawia się gorączka to wtedy płukanie macicy jodyną 

Nie jest może to dobre bo wyjałowia ściany macicy, zabija bakterie niszczy ph 

Ale lepsze to niż nic nie robienie

Gdy to nie pomaga to oxytet i jest ok

Tylko wtedy karencji 8 dni na mleko a na mięso miesiąc 

Długo utrzymujący się antybiotyk w mleku to pierwsza wskazówk do zbadania krwi i określenia w jakim stanie jest Wątroba 

Edytowane przez Karol6130
Opublikowano

Teraz wam napisze hit jak ch... . Wprowadziłem na obore świeżą pierwiastkę, ładnie słońce dawało, bezwietrznie to kurtyny otwarte na full. Tak sobie miejsce wybrała do leżenia ze non stop słońce w nią dawało i dostała udaru. No k pipa miejsca sobie zmienić nie mogła przez pół dnia. Teraz juz 3 razy wet byl i praktycznie non stop gorączka, szmer na płucach i był teraz i mówi ze moze płuco jej sie zapadło jedno. Miał ktos przypadek taki? 

• Confused 1
  • Sad 2
Opublikowano
8 godzin temu, Supersebusiek napisał(a):

To raczej nie od słońca zobacz jak się kiedyś krowy wypasało to czegoś takiego nie było coś innego ją wzięło .

Kiedyś to od cielaka wyłaziły ,i jak miały możliwość to same lazły w cień ,a ta oborowa tej wiedzy nie miała . Nawet i teraz jak ostre słońce i niema drzew ,to już od dobrego południa w oborze

Opublikowano
11 godzin temu, ChiquitaB napisał(a):

Wet twierdzi ze udar. 3 dni po wycieleniu byla

Cały czas nawraca gorączka ? . Jeżeli szmery w płucach, to trzeba podać antybiotyk albo ją sprzedać. Przy udarze cieplnym, krowa będzie sapać i wyciągnie język. Miałem przypadek krowy, która miała 41,5 stopnia od słońca. Brak termoregulacji, schłodziłem ją wodą i dałem pod cień. 

Nawracająca gorączka to stan zapalny organizmu (może być od płuc). Możesz zbadać krew na CRP i kinazę kreatynową. Krowa wstaje czy cały czas leży ? 

Opublikowano

Zacząłem robić papiery na oborę i powiem wam że jestem przerażony kosztami teraz budowa to 2100zl za m2 do tego hala i zbiornik jakieś stacje paszowe i mamy 3mln za oborę na 85djp

Dużo z was pobudowalo już obory proszę o jakieś porady czy warto? Jak sobie radzicie z kredytem i wgl

Opublikowano
25 minut temu, Danielkurp napisał(a):

Zacząłem robić papiery na oborę i powiem wam że jestem przerażony kosztami teraz budowa to 2100zl za m2 do tego hala i zbiornik jakieś stacje paszowe i mamy 3mln za oborę na 85djp

Dużo z was pobudowalo już obory proszę o jakieś porady czy warto? Jak sobie radzicie z kredytem i wgl

Tanio to juz było

Opublikowano
3 minuty temu, Supersebusiek napisał(a):

Tak polecacie te roboty , mam rozumieć że użytkujecie je , ciekaw jestem opinii , głownie chodzi mi o roczne koszta utrzymania jednego , nie licząc wody i płynu same przeglądy i naprawy .

koszty się nie liczą ważne że zszybciej znajdziesz człowieka który do niego zajrzy i przypilnuje jak wyjedziesz na wakacje

Opublikowano (edytowane)

Obora na ruszcie czy zgarniaczu nie pojedzie daleko jak nie będzie tam klatki na słomie , bo ci krowa okuleje to wrzucisz ją na miękkie podłoże tydzień postoi i może wracać a zostaw ją jeszcze na dwa trzy dni na betonie , a jak jeszcze maty w legowiskach i która słabsza to pojedzie i tyle .

Edytowane przez Supersebusiek
  • Like 3
Opublikowano

Ja żałuję że 4 lata temu poszła nowa hala zamiast robota. Jak jest komu robić to hala ok ale jak zostaje jednemu robić to na nic czasu się nie ma. Jeszcze jak są pracownicy to można na hali doić. Chociaż coraz bardziej myślę o wstawieniu na początek używanego robota. Serwis z GEA mam bardzo dobry. Teraz gość chce wprowadzić dostępność 24 h ze względu że coraz więcej robotów wstawia. I nie chcr żadnych abonamentów tylko liczy dojazd z kilometra plus za godzinę pracy. Znajomy dwa teraz wstawia tylko niebieskie i w ruchu wolnym co mi się nie podoba. No ale zobaczymy za jakiś czas jak mu to będzie szło. Napewno z miesiąc czy dwa będzie praktycznie cały czas w oborze żeby krowy nauczyły się korzystać z tego plus oczywiście selekcja bo nie wszystkie będą się doić 

Opublikowano

Moja rada lecieć po taniości, używana konstrukcja (możesz dać do piaskowania ,malowania lub cynkowania) pół ceny, ściany to kurtyny też jak ogarniesz to sam to nawet jedna trzecia ceny, lub używana płyta warstwowa lub goły beton. A nie tynki akryle itp. Nie brać ekipy budowlanej pod klucz niby wygoda ale dużo przepłacasz. Agrawki też mogą być używane te starsze jak wypiaskujesz i ocynkujesz dłużej wytrzymają niż te nowe z papieru, ja bym nie szedł w różnego rodzaju maty koszt duży a dużo lepsze materace słomiany wapienne. Też chyba bym poszedł w roboty ale też używane myślę by wstawić trzy sztuki na docelowo 100sztuk wyjdzie nawet taniej niż jeden nowy. 

• Like 3
Opublikowano

Każdy ma swoje ja uważam że lepiej wziąć człowieka dać mu 10 tysięcy oczywiście gość musi z głową być to zrobi coś jeszcze oprócz dojenia ciągnik i inne prace i drugi bardziej taki oborowy dojenie i jakieś pracę w obejściu bez ciągnika itp za 6 7 tys miesięcznie . Robot drogi w utrzymaniu ograniczony wydajnością i nie chce ciągnikiem jeździć i porodów odbierać . Ale to tylko mój punkt widzenia . Ostatnio były 2 na olx 4 letnie lely to mój znajomy z niedalekiej okolicy . Wrócił jednak do ludzi bo wziął roboty ludzi zwolnil a w polu zapierdol i w obejściu do tego zacielenia wycielenia leczenia przy wszystkim trzeba być 

• Like 2
Opublikowano

Łatwo się mówi, znajdź czas jak masz zapierdziel przy krowach i w polu jeszcze na budowę...

Ja mam Bajlando co chodzi o hodowlę, po pół godziny dwa razy dziennie, przerabiam sam stodołę całą konstrukcję dachu i drugi raz już bym się nie podjął samemu.

Wydaje się niedużo roboty, ale bez pomocy latasz jak głupi z góry na dół i robota nie idzie. 

2 godziny temu, Matmen napisał(a):

Moja rada lecieć po taniości, używana konstrukcja (możesz dać do piaskowania ,malowania lub cynkowania) pół ceny, ściany to kurtyny też jak ogarniesz to sam to nawet jedna trzecia ceny, lub używana płyta warstwowa lub goły beton. A nie tynki akryle itp. Nie brać ekipy budowlanej pod klucz niby wygoda ale dużo przepłacasz. Agrawki też mogą być używane te starsze jak wypiaskujesz i ocynkujesz dłużej wytrzymają niż te nowe z papieru, ja bym nie szedł w różnego rodzaju maty koszt duży a dużo lepsze materace słomiany wapienne. Też chyba bym poszedł w roboty ale też używane myślę by wstawić trzy sztuki na docelowo 100sztuk wyjdzie nawet taniej niż jeden nowy.