Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał(a):

50 lat temu nie mieli jeszcze łazienek w domach 🤭🤦😁...

a chorobę to lekarza idź 🙋‍♂️🤣

🤣🤣🤣🤣 zaraz zbiornik zmieniam nie chcesz odkupić 🤔🤭

Jakby nie było łazienki to byś pewnie narobił w gacie bo byś nie potrafił w wygódce potrzeby załatwić. 

Dla mnie rzecz zupełnie nie zrozumiała trzymać cielątko po porodzie 2 dni rzeczy tylko firma od utylizacji zarobiła. 

Pojęcie ekosystemu chyba Ci obce. 

Wiele osób na grupie twierdzi, ze to Tobie przydałby sie psycholog do walki z narcyzmem

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Od ciebie to niebo pewnie taki sam wiekowy jak te twoje ciągniki , a po za tym nie opłaca się .

A z drugiej strony to skoro tak ci te krowy mlekiem leją bez opamiętania to nie sprzedawaj go niedługo ci się przyda będziesz miał dwa pełne .

2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Od ciebie to niebo pewnie taki sam wiekowy jak te twoje ciągniki , a po za tym nie opłaca się .

A z drugiej strony to skoro tak ci te krowy mlekiem leją bez opamiętania to nie sprzedawaj go niedługo ci się przyda będziesz miał dwa pełne .

Opublikowano
4 godziny temu, kampl napisał(a):

Wrony mi się na pryzmę z trawy spakowały. Pełno dziur. Zakleilem, dość mokra masa i dobre ubicie więc jak myślicie? Dużo odpadu będzie? 

2 lata temu przepierdzielilo mi się przez pryzmę stadko jeleni. Zakleilem po około 30 godzinach od zdarzenia. Odpadu było tylko trochę na jednej łacie z około 30 wszystkich dziur. Tylko fakt że u mnie to było pod koniec października więc już po procesach zakiszania i temperatur wysokich już nie było. A i pryzma obsypana cienko piachem po całości 

Opublikowano
5 godzin temu, plati napisał(a):

Dla mnie rzecz zupełnie nie zrozumiała trzymać cielątko po porodzie 2 dni rzeczy tylko firma od utylizacji zarobiła. 

Ja też nie rozumiem po co trzymasz nieżywe zwierzęta 2 dni. Ja dzwonię od razu i w zależności od godzin jeśli są jeszcze w godzinach pracy auto przyjeżdża w kilka godzin.

Opublikowano
5 godzin temu, kampl napisał(a):

Wrony mi się na pryzmę z trawy spakowały. Pełno dziur. Zakleilem, dość mokra masa i dobre ubicie więc jak myślicie? Dużo odpadu będzie? 

Dawno robiłeś te przyme ? Mi raz psy narobiły dziur ale w kukrydzy to było sporo materiału do wyrzucenia u znajomego pryzma miała tydzień i cielak uciekł i narobił dziur posklejał i odpad zerowy.

Opublikowano (edytowane)

Zrobiona równe 2 tygodnie temu. Dokąd mi starczyło podkładowej 10x50 to jest malutkie dziur a pozostałą część dziura na dziurze. Jak chodziłem to w niektórych miejscach ciepło czuć. Z niektórych ładnie pachniało a tylko część śmierdziała. Ja myślę że jak zakleilem  i tak pewnie niedokładnie bo dziur i rys po pazurach setki. To i tak myślę że tylko z 10cm  wierzuchu będzie popsute. W kukurydzy tak miałem. Koło 50cm średnicy  i 10cm głębokie gnoj a reszta obok idealne

Edytowane przez kampl
Opublikowano
Godzinę temu, pawlak2507 napisał(a):

Ja też nie rozumiem po co trzymasz nieżywe zwierzęta 2 dni. Ja dzwonię od razu i w zależności od godzin jeśli są jeszcze w godzinach pracy auto przyjeżdża w kilka godzin.

Ciekawe czy tak Ci w sobotę albo niedzielę przyjadą, a zazwyczaj wtedy dzieją sie takie rzeczy. 

Każdy robi jak chce. Ludzi chowają żeby ich robaki zjadły a cielęta do spalarni. Ciekawie 

Opublikowano
Godzinę temu, kampl napisał(a):

Zrobiona równe 2 tygodnie temu. Dokąd mi starczyło podkładowej 10x50 to jest malutkie dziur a pozostałą część dziura na dziurze. Jak chodziłem to w niektórych miejscach ciepło czuć. Z niektórych ładnie pachniało a tylko część śmierdziała. Ja myślę że jak zakleilem  i tak pewnie niedokładnie bo dziur i rys po pazurach setki. To i tak myślę że tylko z 10cm  wierzuchu będzie popsute. W kukurydzy tak miałem. Koło 50cm średnicy  i 10cm głębokie gnoj a reszta obok idealne

Jak taka ilość dziur to niestety odpad nieunikniony na przyszłość pomyśl o jakieś siatce na przyme. W moim przypadku w kukurydzy odpadu było dużo więcej , ale może dlatego że dziury były dużej wielkości.

Opublikowano

U nas z tym przyjazdem roznie po padnięte. Przeważnie jak sie zgłosi do 13 to jest w ten sam dzień bo jest gdzieś w okolicach a czasem 2 dni leżało. Ja wolę zeby zabrali niz sie rypac z kopaniem dziur itp. Nic sie za to nie płaci wiec tym bardziej 

Opublikowano

Sąsiad chce mi oddać łąke do skoszenia bo mu trawy narosło, już jest dość późno, trawa wykłoszona, zastanawiam się czy cielaki jadły by takie siano? chyba że zrobić w bele i skarmiać to do jałówek. co myślicie która droga lepsza?

Opublikowano
11 minut temu, SamaPrawda napisał(a):

Sąsiad chce mi oddać łąke do skoszenia bo mu trawy narosło, już jest dość późno, trawa wykłoszona, zastanawiam się czy cielaki jadły by takie siano? chyba że zrobić w bele i skarmiać to do jałówek. co myślicie która droga lepsza?

Zrób siano i nawet jeśli masz paszowóz to te siano wykorzystaj zamiast słomy do paszowozu

• Like 2
Opublikowano
5 minut temu, vodz napisał(a):

Czy ktoś tu używa aparat DuoVac i może podzielić się opinią o nich?

Polecam. PO wydojeniu opuszcza się duloVac i pulsator zaczyna wolniej chodzić. To znak, żeby sprawdzić, czy mogę odłączyć. Zmniejsza się dzięki temu pustodój. 

• Thanks 1
Opublikowano
pawlak2507 napisał:

11 minut temu, SamaPrawda napisał(a):

Zrób siano i nawet jeśli masz paszowóz to te siano wykorzystaj zamiast słomy do paszowozu

Chyba to siano nie będzie działać tak samo jak słoma? chyba że jako dodatek dla jałówek

Opublikowano
2 godziny temu, vodz napisał(a):

Czy ktoś tu używa aparat DuoVac i może podzielić się opinią o nich?

Kupiłem od gospodarza dojarkę na Duovacach bo zakładał sobie nówkę na zwykłych pulsatorach z okazji powiększenia obory. Po jakimś czasie dzwoniłem zapytać o jakąś pierdółkę do naprawienia, wszak na pewno się zna to może podpowie,   to mówił że żałuje że sprzedał , bo lepsze były. Nie są trudne do naprawy, części są w zamiennikach dostępne. Nawet na yt jest filmik jak gość rozbiera w drobny mak. Polecam generalnie, nie tłuką na oślep wymienia jak zwykłe, jak tu kolega wyżej pisze.

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 12.06.2025 o 15:41, kampl napisał(a):

U mnie w tamtym roku podziurawiły pierwszy pokos leżący już miesiąc, a zauważyłem ze 2 tygodnie po fakcie. Myślałem, że będzie sporo odpadu, ale z tych małych dziur nie było praktycznie nic, a z dużych takie pół metra średnicy i z 20cm wgłąb

W dniu 12.06.2025 o 22:41, Bociek51 napisał(a):

na przyszłość pomyśl o jakieś siatce na przyme

U mnie właśnie były siatki i nawet na moich oczach gdy siedziały na pryzmie, to ja się śmiałem, że mogą sobie podziobać. Przecież siatka jest. Zdziwiłem się dopiero później

Opublikowano
5 godzin temu, robert1226 napisał(a):

A co byś chciał o nim wiedzieć używam 6 szt.

Czy warto wymienić zwykle na te DuoVac i ogólnie opinie, ale widzę że pozytywnie, dzięki wszystkim za odp

Opublikowano
3 godziny temu, danielhaker napisał(a):

U mnie w tamtym roku podziurawiły pierwszy pokos leżący już miesiąc, a zauważyłem ze 2 tygodnie po fakcie. Myślałem, że będzie sporo odpadu, ale z tych małych dziur nie było praktycznie nic, a z dużych takie pół metra średnicy i z 20cm wgłąb

U mnie właśnie były siatki i nawet na moich oczach gdy siedziały na pryzmie, to ja się śmiałem, że mogą sobie podziobać. Przecież siatka jest. Zdziwiłem się dopiero później

Już temat siatek ogarniam. Bo nie może tak być. Mam propozycję na 4 netto za siatkę i 2 netto za siatkę mesh. Ktoś używa tej tańszej? Działa dobrze? A termin kiedy zrobione dziury też może mieć trochę znaczenie. U mnie 2 tygodnie pryzma. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, vodz napisał(a):

Czy warto wymienić zwykle na te DuoVac i ogólnie opinie, ale widzę że pozytywnie, dzięki wszystkim za odp

Warto nie zmienił bym na zwykłe , jak chłopaki piszą wyżej nie ma pustodoju , no i sam początek też zanim krowa przypuści mleko to też na zmniejszonym ciśnieniu nie ciągną na max od początku.

Dziś zebrana część drugiego pokosu prawie 14 bel z hektara wychodzi gorzowska zostawiona .

Edytowane przez robert1226