Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem, u was chociaż coś robią. Tutaj na przejściu granicznym Trstená - Chyżne zatrzymują już chyba od 2 tygodni każdy samochód z zwierzętami (głównie do Kabanosu oczywiście), sprawdzają i pryskają czymś przez taką rampę. Są tam 24 godziny na dobę. A u nas jak zawsze

Opublikowano
ogorek_kiszony napisał:

Ma już ktoś wyniki oceny za 2024? Ogólnopolskie i z poszczególnych regionów?

Widziałem gdzieś na tik toku. Chyba ukrócili w tym roku i tylko do ok. 9600kg wpisane kto poniżej to nie będzie w książce

Opublikowano

Tak szczerze ciężko mi powiedzieć jaka jest różnica między tymi talerzami. Kukurydza 2talerzowy. Na ciężkiej ziemi mamy row w nim ziarno i niczym nie przykryte. Do zboża mam 1talerzowy i to jest super rozwiązanie. Nie zapycha błotem, w każdych warunkach i glebach daje radę. 

Opublikowano
7 godzin temu, RusiL napisał(a):

No ja miesiąc temu rejestrując bliźniaki w jednym zgłoszeniu nie miałem żadnego błędu 

W jednym zgłoszeniu rejestrowałes przez internet 2 sztuki?

Opublikowano

Tak. Po wprowadzeniu danych 1 cielaka klikasz zapisz pozycję a później dodaj pozycję i wpisujesz dane cielaka.

W ten sposób raz rejestrowałem 3 cielaki w 1 zgloszeniu

Opublikowano (edytowane)

Tak ja wożę z pryzmy do paszowozu i to codziennie.

Chłopie koniec marca kiedy tak kampanią się ciągnie,  chyba że ci chodzi o kampanie wyborczą bo to prawie to samo co cukrownicza i tu i tu główna rolę odgrywają buraki.

Edytowane przez robert1226
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, MariuszDe napisał(a):

Przy urodzeniu bliźniaków zawsze taki błąd wyskakuje w Irz? Zaznaczyłem przy każdym że liczba sztuk przy ciąży mnogiej 2 także chyba powinno być ok...

IMG_20250323_191823.jpg

Za wcześnie zarejestrował nie minęło 320 dni od poprzedniego wycielenia . A jeśli minęło te 320 dni tak jak u mnie to system to źle odczytuje bo jest dwa cielaki ,a jedna matka .

Edytowane przez Azor07
Opublikowano
23 godziny temu, mx_racer napisał(a):

Widziałem gdzieś na tik toku. Chyba ukrócili w tym roku i tylko do ok. 9600kg wpisane kto poniżej to nie będzie w książce

Podlaskie już ma jakiś czas, przynajmniej w wersji elektornicznej

Opublikowano
15 godzin temu, MariuszDe napisał(a):

Przy urodzeniu bliźniaków zawsze taki błąd wyskakuje w Irz? Zaznaczyłem przy każdym że liczba sztuk przy ciąży mnogiej 2 także chyba powinno być ok...

IMG_20250323_191823.jpg

Kiedy poprzedniego cielaka rejestrowałeś od tej krowy?

Opublikowano
28 minut temu, PRIMO napisał(a):

Kiedy poprzedniego cielaka rejestrowałeś od tej krowy?

Poprzednio ok bo ona długo nie chciała się zacielic ale pisze wg nr że problem w tych blizniakach

Opublikowano
3 minuty temu, MariuszDe napisał(a):

Poprzednio ok bo ona długo nie chciała się zacielic ale pisze wg nr że problem w tych blizniakach

Widocznie jest problem po ostatnich aktualizacjach systemu w agencji. 

Opublikowano
W dniu 23.03.2025 o 19:23, MariuszDe napisał(a):

IMG_20250323_191823.jpg

Sprawdziłem u siebie jak to jest z rejestracją bliźniaków no i rejestrujesz normalnie mimo wyskakującego błędu. 

Opublikowano

https://hydrolider.pl/34212-adapter-kolektor-rozdzielacza-pod-siedzenie-mf255-w-zestawie-z-uszczelkami.html

Czy ktoś ma to zamontowane u siebie? Dzwonilem do sklepu ale jakoś nie jestem przekonany bo sprzedawca tak odpowiadał jakby do końca nie wiedział sam. Czy ten rozdzielacz umożliwia sterowanie podnośnikiem tylnym oryginalnymi dźwigniami i dodanie drugiej sekcji hydrauliki tak, żeby nie trzeba było przełączać pod siedzeniem podnosnik/hydraulika? 

Opublikowano

Witam. Chciałbym skonsultować pewną rzecz. Mianowicie chce przy stodole zrobić wybieg dla jałówek, narazie tylko by je wypuszczać na czas wybierania obornika. Tutaj mam kilka pytań Jaki duży zrobić wybieg dla 16 jałówek powyżej roku? Jak wysokie dać słupki? Czy dawać żerdzie czy może tylko drut np taki 3 mm sadowniczy to się chyba nazywa lub do naciągu siatki. Wszelkie sugestie mile widziane. 🙂