Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teraz nowych preparatow narobili, z Trouwa nowy, DeHeus z Diamondem wyskoczyl kilka mies temu i nowe preparaty z innych firm zaraz pewnie wyskoczą. Na szczeście składy dobre to mozna potestowac. 

Opublikowano
3 godziny temu, dantur96 napisał(a):

@Paulina1985zawsze kupowałem golda ale niestety mi się skończył a tam z kad biorę też nie mnieli już. Muszę zamówić tego diamonda z internetu bo kosztuje 230 zł a za golda muszę płacić tam gdzie biorę 260 zł 

Miałeś próbować Deltę z Trouwa jeśli mnie pamieć nie myli? Czemu tego nie spróbujesz?

Opublikowano
7 minut temu, pawlak2507 napisał(a):

Miałeś próbować Deltę z Trouwa jeśli mnie pamieć nie myli? Czemu tego nie spróbujesz?

Miałem ale zapomniałem o tym . Patrzyłem na te mleko to drogo wychodzi 😂

Opublikowano
2 minuty temu, dantur96 napisał(a):

Miałem ale zapomniałem o tym . Patrzyłem na te mleko to drogo wychodzi 😂

50 zł w tą czy w tą na worku to co to jest z czegoś się cena bierze. josera Acidomil za 305 i nie narzekam 

Opublikowano
9 godzin temu, pawlak2507 napisał(a):

Delta jest genialna, ale ma skład, który maja też inne bardzo dobre preparaty, o cenie nie wspomnę🥴. Dodatek energii jest dla cieląt trzymanych w budkach na zewnątrz w zimę. Jakie masz na niej przyrosty jeśli używasz?

Opublikowano
W dniu 6.03.2025 o 17:21, dantur96 napisał(a):

Co może dolegać cielakowi że pije mleko i puszcza co chwilę wypija swoją dawkę ale bardzo długo 

Niektóre cielaki tak mają od urodzenia ,,słaba pompę" ,ale jeśli pije swoją dawkę to jest w porządku a może po prostu jest już napity ile litrów dajesz ? 

Opublikowano
Paulina1985 napisał:

9 godzin temu, pawlak2507 napisał(a):

Delta jest genialna, ale ma skład, który maja też inne bardzo dobre preparaty, o cenie nie wspomnę🥴. Dodatek energii jest dla cieląt trzymanych w budkach na zewnątrz w zimę. Jakie masz na niej przyrosty jeśli używasz?

Jaka jest dzisiejsza top trójka Twoim zdaniem?

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Bociek51 napisał(a):

Niektóre cielaki tak mają od urodzenia ,,słaba pompę" ,ale jeśli pije swoją dawkę to jest w porządku a może po prostu jest już napity ile litrów dajesz ? 

Pełna dawka to 140 g i 2.8 litra wody dwa razy dziennie. Na początku trochę mniej daje 

Opublikowano

Czy przy budowie nowej obory bardziej opłaca się zrobić nowe przyłącze i cofnąć vat czy zrobić od przyłącza domowego  złożyć wniosek o zwiększenie mocy i  nie cofać VAT. Ma ktoś z was aktualny cennik taryf z PGE?

Opublikowano

Każdy chętny jak do zrobienia 40 czy 50 sztuk. Ale jak jest któraś sztuka mocna kulawa i trzeba zrobić to wtedy czasu nikt nie ma. Zawsze przy okazji tej jednej dobieram kilka sztuk i te 7 czy 10 do zrobienia jest. Ale i tak trzeba wydzwaniać co dzień żeby z łaską przyjechali 

Opublikowano

Galiczaki przyjadą bez problemu , do nas przyjeżdża od nich tylko ekipa Grzesia bo to jest najlepszy fachowiec u nich ,ale jego ekipa głównie robi wolnostanowiskowe obory , fermy po Polsce, a na Podlasiu tylko u nas i jeszcze kogoś ale zadzwoń pogadaj może będą przelotem to wpadną , u nich nie ma problemu , że 10 sztuk .

Opublikowano
5 godzin temu, danielhaker napisał(a):

Jaka jest dzisiejsza top trójka Twoim zdaniem?

To zależy. 

Na I okres po siarze :

Kilka lat temu powiedzialabym Sprayfo Delta, Josera Igluvital, Agronetzwerk Pełnomleczny.

Teraz na szczęście preparatów o baaardzo fajnym składzie i powtarzalności partii, jest o wiele więcej i praktycznie każda lepsza firma ma swoje złotko.

Na II okres odchowu: 

Można po prostu zmniejszyć koncentrację posiarowego, albo iść w porządne serwatkowe preparaty (naprawdę nie jest tu źle :) przez wiele lat te serwatkowe były "jedynkami" posiarowymi) :)

Nie lubię rzucać firmami, więc powtórzę tylko, że wystarczy przeczytać skład surowcowy preparatu, porownać z analitycznym i można ocenić wartośc kazdego worka, czy to preparat mlekozastępczy czy ładnie zapakowana mąka 😁

• Thanks 2
Opublikowano
2 godziny temu, danielhaker napisał(a):

Jeżeli przy nowym przyłączu pod oborę mają Cię wciągnąć pod taryfę C, to nawet nie ma nad czym się zastanawiać 😜

Jak dopier**lą taryfe firmową to odechce się vatu 😉

Opublikowano
4 godziny temu, dantur96 napisał(a):

Pełna dawka to 140 g i 2.8 litra wody dwa razy dziennie. Na początku trochę mniej daje 

To nie za dużo. U mnie takie powyżej 2tyg dostają po 4L 2x dziennie krowiego. Trochę za dużo bo musli nie chcą jeść, ale za to rosną fajnie 

Opublikowano
29 minut temu, pedro2 napisał(a):

To nie za dużo. U mnie takie powyżej 2tyg dostają po 4L 2x dziennie krowiego. Trochę za dużo bo musli nie chcą jeść, ale za to rosną fajnie 

To strasznie dużo u Mnie takie 2 tygodniowe to już musli dlubia sobie i później tmr takim koło miesiąca daję