Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja ruszam z gnojowica jak tylko 1 marca wleci to może jakiś deszcz się złapie. Zboża też już mam azot podany jo cos deszczu zapowiadają. Ten rok nie bedzie ciekawy. Co roku gożej z opadami ale żeby już teraz tak sucho bylo to tragedia

Opublikowano
18 godzin temu, KoneserOporu napisał(a):

Próbował ktoś Dolzyme BM? Podobno ma zadziałać na nie trawiące się ziarno kukurydzy które jest za suche, wziąłem na próbę woreczek, 20kg, 400brutto, zobaczę czy jakieś efekty będą...

Jeśli możesz to wstaw etykietę z worka tego dolzyme

Opublikowano
3 godziny temu, alfa napisał(a):

Takie pytanie jakie myślicie praktykować nawożenie traw w tym dziwnym roku gdzie prawdopodobnie północny wschód bez opadów na marzec i kwiecień dalej nie wiadomo jak będzie. Najstarsze dziadki nie pamiętają końca lutego z tak duża wilgocią w gleebie i tak zapełnionych rowów 

Ja po niedzieli rzucam wszystko raczej na raz na łąki polidap kornkali i saletrosan niech leży może coś popada to się rozpuści 

Opublikowano
3 godziny temu, mr1997 napisał(a):

Ja superfosfat rzuciłem jesienią na łąki to jeszcze pojedyncze kulki leżą 

Który to jaka nazwa 

Opublikowano

Żeby się rozpuścił to jakaś woda potrzebna a z tym przez zimę ciężko było. Gnojowicę na łąki będziecie lać w taką suszę? Pytam podlasie bo inne niektóre regiony mają wody trochę więcej

Opublikowano

Z kumplem rozmawiałem dopiero mówi że zmniejsza nawożenie na polnych a zwiększa na torfowych do 400 poli i 400 saletry w 2 dawkach a na tamtych 150 i 150 

Opublikowano
arosaw100 napisał:

2 godziny temu, arosaw100 napisał(a):

Czy system żywienia, rodzai pasz ,system utrzymania ma wpływ na płeć potomstwa u bydła .

Pytam bo umnje większość wycieleń to jałówki, na dziesięć ostatnich wycieleń jeden byczek  i tak już jest ostatnie trzy lata i to nasienia  nie seksowane 

u mnie ostatni rok ma 30 parę wycieleń pokrytych zwykłym hf 5 cieliczek jałówki kryte sexem 100% cieliczki po mięsnym mniej więcej po połowie w poprzednich latach zwykły hf też 50/50 mniej więcej tylko takimi falami 5-6 byczków później odwrotnie

Opublikowano
3 godziny temu, strzymek napisał(a):

u mnie ostatni rok ma 30 parę wycieleń pokrytych zwykłym hf 5 cieliczek jałówki kryte sexem 100% cieliczki po mięsnym mniej więcej po połowie w poprzednich latach zwykły hf też 50/50 mniej więcej tylko takimi falami 5-6 byczków później odwrotnie

Dużo zależy od momentu krycia im wcześniej pokryta tym wieksza  szanse na cieliczke no i firmy sprzedające nasienie też robi różnicę ponoć a ty z jakiej firmy bierzesz że sexem masz 100% jałówki ?

• Haha 1
Opublikowano

Większej bredni nie słyszałem więc może jakoś racjonalnie wytłumaczysz jaki wpływ na płeć cielęcia ma firma z której bierzesz nasienie? I co w przypadku gdy tego samego buhaja sprzedaje dwie czy trzy firmy ?

• Like 1
Opublikowano

Że dany buhaj może mieć przewagę potomstwa męskiego w pełni się zgodzę, że dana sztuka daje same byczki jak najbardziej prawda ale że cała firma to już wchodzimy na jakieś teorie spiskowe. Chyba że mówimy o jakiś pośrednikach czy "firmach"  z 10 buhajami na krzyż 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

sex przeważnie z Konrada  ale kiedyś wziąłem 10 słomek sex-a  zacieliło sie 7 jałówek urodziło sie4 ciełuszki 3 byczki  pytam naganiacza czy ktoś zgłaszał problemy mówił że  nie tylko ja a w kolejnym katalogu tego byka w seksie nie było 

Edytowane przez strzymek
Opublikowano
38 minut temu, MKrajes napisał(a):

Że dany buhaj może mieć przewagę potomstwa męskiego w pełni się zgodzę, że dana sztuka daje same byczki jak najbardziej prawda ale że cała firma to już wchodzimy na jakieś teorie spiskowe. Chyba że mówimy o jakiś pośrednikach czy "firmach"  z 10 buhajami na krzyż 

Nie mówię o całej ofercie danej firmy bo na zwykły rozum nikt nie bierze całej oferty z danej firmy mam porównanie u siebie weterynarz kryje z jednej firmy i mam u jego około 70% to jałoszki mowę o konwencji  a inseminator kryje z drugie firmy nie dość że ma problemu z pokrycie skuteczność tragedia nawet mięsne niełapią to na odwrót same byczki mam przekonanie u siebie i znajomy  kupił z tej firmy nasienie sexowane i większość byczki nie wiem jak rozwiązali tą sprawę bo niedopytywałem 

56 minut temu, Supersebusiek napisał(a):

Nie obraź się ale już kilka osób mi mówiło , że jak z pewnej  firmy [nie będę robił reklamy] wezmą nasienie to praktycznie same byczki , nawet i po sexowanym . 

Myślę że o tej samej firmie myślimy 

Opublikowano

Tutaj trzeba by jeszcze zrobić tak żeby był jeden inseminator i wtedy by to można jakoś porównywać. 

Lekarz pewnie robi usg i ma większe rozeznanie w jakiej fazie jest ruja i czy coś z tego może być 

Opublikowano
5 minut temu, plati napisał(a):

Tutaj trzeba by jeszcze zrobić tak żeby był jeden inseminator i wtedy by to można jakoś porównywać. 

Lekarz pewnie robi usg i ma większe rozeznanie w jakiej fazie jest ruja i czy coś z tego może być 

Lekarz nie robi przeważnie USG inseminator ma większe doświadczenie bo kryje już sporo  dłużej więc doświadczenie ma spore ja widzę to tak że z jednej firmy mam przewagę cieliczek a z drugiej byczki nie będę się sprzeczał bo być może tylko u mnie taki zabieg okolicznośći choć z tego co słyszę to nie 😉

• Confused 1
Opublikowano

Do mnie przyjeżdża dwóch inseminatirów i mam prawie same jałóweczki , tak jak pisałem wcześniej czasami się trafi jakiś byczek  i od czego to zaleźy