Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał(a):

Mam krowe i zwichnela sobie noge tylnia to jest chyba nadpęcie, stac na uwiezi stoi i ladnie wstaje ale widać że ja boli ta noga a na luzie widać że jest nie tak. Coś mozna z tym zrobić czy bez szans? Szkoda mi jej bo pierwiastka a pod 40l daje tydzień później wycieleniu

Daj ją na głęboką ściółkę na luz , na uwięzi się nie wyleczy musi to rozchodzić , maść jodokamforowa i nacierać , przeciwzapalny i przeciwbólowy jakiś daj , nawet na piachu niech stoi w starej szopie jak masz miejsce jeszcze lepiej na dojenie tylko byś przeganiał i z powrotem , w tamtym roku była u nas krowa z zaleganiem , to ponad tydzień na podwórku leżała i jest do dziś ale na piachu .

Edytowane przez Supersebusiek
Opublikowano
Godzinę temu, ChiquitaB napisał(a):

Na Uwiezi nie ma z nią problemu zawsze pozostaje doic w konwie no szkoda jej ale pytanie czy jej to się polepszy

Przede wszystkim leki przeciwzapalne. Oczywiście z krótką karencją (Ketofrofen). Zapytaj się lekarza czy idzie coś zrobić, on zobaczy dokładnie, w jakim stanie jest noga i kość. 

Opublikowano
7 minut temu, plati napisał(a):

Pobierali dzis krew na białaczkę i niebieski język 

Było pogonić to dziadostwo żeby sami nie przynieśli jakiego syfa do obory. 

1 godzinę temu, ChiquitaB napisał(a):

Mam krowe i zwichnela sobie noge tylnia to jest chyba nadpęcie, stac na uwiezi stoi i ladnie wstaje ale widać że ja boli ta noga a na luzie widać że jest nie tak. Coś mozna z tym zrobić czy bez szans? Szkoda mi jej bo pierwiastka a pod 40l daje tydzień później wycieleniu

Noga w powietrzu trzyma czy próbuje stawiać na podłożu?

Opublikowano
7 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

po co na niebieski język to nie jest choroba zwalczana z urzędu to jakim prawem

A takim że chyba za wolno się to roznosi po polskich oborach. 🤷‍♂️

Opublikowano

Ostatnio pojawił mi się problem  z kilkoma sztukami ,że mają podwójne pęcherzyki podczas badania usg przed inseminacją. Ruje mają cykliczne ok.21 dni. Niektóre ustawiane na hormony ale też sa dwa pęcherzyki Średnia na stadzie ponad 36l/ dzień tłuszcz 4,1-4,2 białko 3,4-3,5 mocznik ok 220-240 Co może być przyczyną?

Opublikowano
3 godziny temu, ChiquitaB napisał(a):

Wezwij weta mi kiedyś ścięgna pozrywała i jeden mi kazał na rzeź a przyjechała pani doktor milośnik zwierząt i dawałem przez jakiś czas przeciwbólowe i przeciwzapalne i krowa wyszła  jak wstaje to powinna wyjśc tylko oby jej druga nienarobiła jak zacznie mieć ruję 

Opublikowano
26 minut temu, roberto15 napisał(a):

Ostatnio pojawił mi się problem  z kilkoma sztukami ,że mają podwójne pęcherzyki podczas badania usg przed inseminacją. Ruje mają cykliczne ok.21 dni. Niektóre ustawiane na hormony ale też sa dwa pęcherzyki Średnia na stadzie ponad 36l/ dzień tłuszcz 4,1-4,2 białko 3,4-3,5 mocznik ok 220-240 Co może być przyczyną?

Głównie wydajność mleczna. Potwierdzony jest wpływ wysokiej wydajności na zwiększenie ilości podwójnych owulacji. Związane jest to z mechanizmem zwiększonego przepływu wątrobowego u krów wysokowydajnych i rozkładem hormonów steroidowych. W wyniku czego mamy mniejsze poziomy estrogenu i progesteronu we krwi.

Źródło ekrowa. pl. Ja tak pięknie, nie potrafię dobrać słów 😆

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, leszek1000 napisał(a):
Godzinę temu, leszek1000 napisał(a):

Głównie wydajność mleczna. Potwierdzony jest wpływ wysokiej wydajności na zwiększenie ilości podwójnych owulacji. Związane jest to z mechanizmem zwiększonego przepływu wątrobowego u krów wysokowydajnych i rozkładem hormonów steroidowych. W wyniku czego mamy mniejsze poziomy estrogenu i progesteronu we krwi.

Źródło ekrowa. pl. Ja tak pięknie, nie potrafię dobrać słów 😆

Może i tak np. pierwiastka wycielona w maju cały czas powyżej 40 l/dzień trzyma, inna krowa 2 laktacja wycielona lipiec też ok. 48l/dzień i jeszcze jest kilka innych

Edytowane przez roberto15
Opublikowano
Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Potwierdzam ☝️ nawet trojaczki się trafily....🤦🙆‍♂️

Jak parka to problem bo lepiej jeden a porządny, ale jak trojaczki to  lepiej. Sławnym można być, wywiadów w telewizji udzielać :D 

• Confused 1
Opublikowano

Poszla na uwięzi, wet kazala jak najmniej ruchu, ogólnie staje na ta noge i chodzi ale widać ze ona nie jest prawidłowo, jak idzie to kroki stawia tak jak wpelni zdrowa czyli noga tylnia idzie w miejscu gdzie postawiła przednią, wstawać wstaje elegancko, szanse są. Na razie bedzie dojona na starej oborze. Na luzie strach bo wiadomo jak chodza to chodza a jak przyjdzie ruja u jakiejś to już by było po krowie.

Opublikowano
3 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Potwierdzam ☝️ nawet trojaczki się trafily....🤦🙆‍♂️

Mi tydzień temu trafiły się bliźniaki. U krowy z wydajnością na poziomie kozy. Po czym przemieścił się trawieniec i padła. 

1 godzinę temu, pawelmf napisał(a):

Panowie czy to objaw jakiejś dolegliwości 

Chodzi o to jasne wokół oczu

IMG_20250127_165705220.jpg

Co? Sztuka z twarzy smutna, więc może i coś dolega. Ale po tym to za mało informacji by wyczytać. Może akurat tak z pozowała. Do ubarwienia to ja bym nie przywiązywał wagi. Z Danii? Co za rasa? Dobra sztuka?

Opublikowano
6 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Wiatrówka, ze dwie sztuki powieś na paliku przy pryzmie i nie zajrzą.

Przynajmniej kiedyś to działało 

To ,,fart'' bo przeważnie najlepsze kładzie 

Opublikowano
4 godziny temu, pawelmf napisał(a):

Wezwij weta mi kiedyś ścięgna pozrywała i jeden mi kazał na rzeź a przyjechała pani doktor milośnik zwierząt i dawałem przez jakiś czas przeciwbólowe i przeciwzapalne i krowa wyszła  jak wstaje to powinna wyjśc tylko oby jej druga nienarobiła jak zacznie mieć ruję 

Fajnie że takich lekarzy macie mój od razu poleca eliminacje 

Opublikowano
23 minuty temu, kizak napisał(a):

To ,,fart'' bo przeważnie najlepsze kładzie 

Jeden "znajomy" lekarz też poleca eliminacje, ale najpierw musi wyrwać z 1 tys pln, a później mówi - wiesz, chyba nic z tej sztuki nie będzie🤷‍♂️

Opublikowano
48 minut temu, kampl napisał(a):

Mi tydzień temu trafiły się bliźniaki. U krowy z wydajnością na poziomie kozy. Po czym przemieścił się trawieniec i padła. 

Co? Sztuka z twarzy smutna, więc może i coś dolega. Ale po tym to za mało informacji by wyczytać. Może akurat tak z pozowała. Do ubarwienia to ja bym nie przywiązywał wagi. Z Danii? Co za rasa? Dobra sztuka?

Tak mam ja trzy lata hf 100% zakwaszona jeszcze chyba jest bo przy przeżuwaniu piana jej leci 

Ale cielna

Opublikowano

Mialem takiego weta co byle co to zalecał eliminacje , drugi kasował w chu a pozniej mowil ze nic nie bedzie jednak, zona go zrypala i później odrazu pytała czy coś z tego będzie. Teraz mamy takich co dobrze leczą i normalnie kasują ale znowu dodzwonić się jest ciężko. Kobita co od nich jezdzi to już sms sobie z żoną wypisuje nawet

• Haha 1