Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Robił może ktoś obsypnik do pryzm ? Mam fajną przekładnie 5 : 1 z pompy do podlewania warzyw i teraz zastanawiam się z czego zrobić łopaty. W Wulkanie chyba są z grubej blachy ryflowanej i to wyprofilowane w ksztalcie szpadla. Najlpiej było gdzieś dostać gotowe 

Opublikowano
17 minut temu, tomislawwitow napisał(a):

Robił może ktoś obsypnik do pryzm ? Mam fajną przekładnie 5 : 1 z pompy do podlewania warzyw i teraz zastanawiam się z czego zrobić łopaty. W Wulkanie chyba są z grubej blachy ryflowanej i to wyprofilowane w ksztalcie szpadla. Najlpiej było gdzieś dostać gotowe 

Może tu https://www.olx.pl/d/oferta/kolo-tarcza-talerz-obsypnika-pryzm-kopcow-obsypnik-wypalarka-plazma-CID757-IDXeZaX.html

• Like 1
Opublikowano
tomislawwitow napisał:

Ja robiłem ale z noży od glebogryzarki, są tam zwykłe kątowniki, obciążenie jest dużo większe niż w wulkanie, u ciebie bym zastosował ceownik, powinien wytrzymać.

• Like 1
Opublikowano

Wydaje mi się że zatuczam zasuszone. Ktoś doradzi czy takie żywienie jest ok?

Kiszonka z kukurydzy/sianokiszonka/słoma/treściwe

60/40/10/10 i do woli. Może w tym jest problem? Żeby ograniczyć dostęp do paszy? 

Opublikowano

Jeśli o mnie chodzi to zasuszone też nie można zaliczyć do jednej dawki bo inaczej trzeba żywić początek zasuszenia a inaczej te 3 tygodnie przed wycieleniem, w tej pierwszej fazie nie dawaj wcale kiszonki z kukurydzy i treściwych

• Like 3
Opublikowano
3 godziny temu, kampl napisał(a):

Wydaje mi się że zatuczam zasuszone. Ktoś doradzi czy takie żywienie jest ok?

Kiszonka z kukurydzy/sianokiszonka/słoma/treściwe

60/40/10/10 i do woli. Może w tym jest problem? Żeby ograniczyć dostęp do paszy? 

W samym zasuszeniu to wiele się nie zatuczy raczej słaboej żywić po 5/7 miesiąc cielności..wtedy mocniej przybierają w samym zasuszeniu to już ciele intensywnie rośnie...

Opublikowano
W dniu 19.01.2025 o 14:14, WitekRolnik napisał(a):

Dokładnie, zbyt grube warstwy i przez to dobrze nie jest ubite i temu się psuje.

U mnie w tym roku wyszła pryzma 114m to Ci co wozili to żartowali, że po wysypaniu zestawu na takiej długości to warstwa jest tak cienka niczym kartka papieru, już lekko ponad 20m od listopada skarmione i zero strat.

Wysoka nie jest taczka obok do porównania, ubijane traktorem plus minus 8 ton na szerokich laczkach 

20250125_162935.jpg

20250125_163012.jpg

Temperatura też jest git a jakoś na tydzień z 4 taczki odrzucam, kukurydza zbyt sucha nie była koszona jak co roku pól sucha pol zielona wiec nie mam pomysłu co mogło pójść nie tak że sie psuje 

Ubita zdrowo jak beton

Po wysypaniu przyczepy zaraz ubijane i rozgarniane

Opublikowano

@rseba7745 Po pierwsze to mam nadzieję, że folią czoła pryzmy nie zakrywasz, bo ta górna folia, że tak powiem tak trochę niechlujnie sobie leży, po drugie jakimi zestawami było na pryzmę wożone bo może być tak, że kukurydza nie została równo wysypana i wtedy jest ciężko dokładnie rozgarnąć, po trzecie czym było rozgarniane bo waga wagą ale jak nie przyłoży się do dokładnego rozgarnięcia i formowania pryzmy to później właśnie mogą różne kwiatki wychodzić ;) i człowiek zachodzi w głowę co mogło pójść nie tak, a tak krótko mówiąc niektóre detale odgrywają kluczową rolę.

Opublikowano
37 minut temu, rseba7745 napisał(a):

Wysoka nie jest taczka obok do porównania, ubijane traktorem plus minus 8 ton na szerokich laczkach 

20250125_162935.jpg

20250125_163012.jpg

Temperatura też jest git a jakoś na tydzień z 4 taczki odrzucam, kukurydza zbyt sucha nie była koszona jak co roku pól sucha pol zielona wiec nie mam pomysłu co mogło pójść nie tak że sie psuje 

Ubita zdrowo jak beton

Pryzma jest zimna czy leci parą przy wybieraniu ? 

Opublikowano
W dniu 19.01.2025 o 14:37, robert1226 napisał(a):

https://www.olx.pl/d/oferta/zgrabiarka-niemeyer-twin-470-dh-CID757-ID12saYd.html

Użytkuje ktoś taka zgrabiarkę,  albo może jakiś znajomy taka ma .

( ogłoszenie przykładowe) mam na oku w idealnym stanie.

Szukałem opinii o tym, nie narzekali. 

Kupiłem jesienią niemeyer ale twin 345 bez tej hydrauliki 

Może i wezsza niż poprzedni kuhn, ale stan bdb. 

W dniu 20.01.2025 o 11:26, robert1226 napisał(a):

chodzi a głównie o to czy sprawdzą się to położenie w transporcie.

Jak nie ma luzów to będzie dobrze. 

Opublikowano
22 minuty temu, KoneserOporu napisał(a):

U mnie para nie leci, a niebieskie gniazda są, pryzma do pasa i dwa ciągniki chodziły w ugniataniu.

Za duże wagony/za słabo ubite/ ogniska pleśni już w kukurydzy przywiezione z pola.

• Like 1
Opublikowano

Muszę się nauczyć żyć bez kexxtonow. Bo dla mnie to był wybitny efekt. A teraz jest marnie. Niby wszystko zrobione tak jak trzeba. Gliceryna wjeżdża a ketozy występują. Moze bolusy podajecie? Może to wystarczy ?

Opublikowano
4 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Za duże wagony/za słabo ubite/ ogniska pleśni już w kukurydzy przywiezione z pola.

Za duże może nie ale to jak sypią to jest masakra, dłużej to rozciągam po pryzmie bo nierówno, niż ugniatam. Może to to.

Opublikowano
9 godzin temu, Paulina1985 napisał(a):

@kampl masz oddzielne zywienie w zasuszeniu i na przygotowaniu? Czy idzie na zasuszenie i w tej samej grupie na tym zywieniu się cieli?

Mniej więcej. Grupa ta sama, po prostu dojone sztuki dostają pozostała część treściwych z ręki. Takie żywienie Sano wprowadziło u siebie

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@kampl Na Sano to ja bym się nie wzorowała 🫣

Sole gorzkie przed wycieleniem? rozumiem, że są na uwięzi skoro moga dostac z ręki? albo wolnostanowiskowa i stacja paszowa? Za malo dajesz informacji:) coś jest tam bardzo nie tak z zywieniem, jeśli wydajnosc stada Twojego wynosi 11tys i wiecej to kexxtone moglo cos ratować. Na niższych wydajnościach nie trzeba zadnych antybiotyków dożwaczowych stosować :)

Edytowane przez Paulina1985
  • Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, kampl napisał(a):

Muszę się nauczyć żyć bez kexxtonow. Bo dla mnie to był wybitny efekt. A teraz jest marnie. Niby wszystko zrobione tak jak trzeba. Gliceryna wjeżdża a ketozy występują. Moze bolusy podajecie? Może to wystarczy ?

Za małao energii w paszy. I dlatego ketozy, polecam dodawać koncentrat energetyczny, ja dodaję ok. Kg takiego produktu energyfat z Ekoplonu i ketozy niema. 

Kwz też z ekoplonu  na miesiąc przed wycieleniem  gdzieś przez dwa tygodnie a od dwuch tygodni wprowadzać paszę treściwą dla krów po wycieleniu

• Like 1
Opublikowano
39 minut temu, Paulina1985 napisał(a):

@kampl Na Sano to ja bym się nie wzorowała 🫣

Sole gorzkie przed wycieleniem? rozumiem, że są na uwięzi skoro moga dostac z ręki? albo wolnostanowiskowa i stacja paszowa? Za malo dajesz informacji:) coś jest tam bardzo nie tak z zywieniem, jeśli wydajnosc stada Twojego wynosi 11tys i wiecej to kexxtone moglo cos ratować. Na niższych wydajnościach nie trzeba zadnych antybiotyków dożwaczowych stosować :)

Sole gorzkie z josery ale raczej nie widzę po nich żadnych zmian i muszę zmienić, może prenata 1.0.  Sztuki na uwięzi. U mnie kexxton naprawdę działał, wydajności nie miałem takich wysokich. A co jest nie tak, pewnie jak pisał poprzednik brakuje energii, uzupełniam gliceryna ale nie wystarcza. No i jak na początku oceniłem to problemem może jest zbyt dobra kondycja przed porodem 

13 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Glicerynę wymienić na glikol

Co pocasz? Bo glicerynę na allegro mam 140zl 

Opublikowano
17 godzin temu, WitekRolnik napisał(a):

@rseba7745 Po pierwsze to mam nadzieję, że folią czoła pryzmy nie zakrywasz, bo ta górna folia, że tak powiem tak trochę niechlujnie sobie leży, po drugie jakimi zestawami było na pryzmę wożone bo może być tak, że kukurydza nie została równo wysypana i wtedy jest ciężko dokładnie rozgarnąć, po trzecie czym było rozgarniane bo waga wagą ale jak nie przyłoży się do dokładnego rozgarnięcia i formowania pryzmy to później właśnie mogą różne kwiatki wychodzić ;) i człowiek zachodzi w głowę co mogło pójść nie tak, a tak krótko mówiąc niektóre detale odgrywają kluczową rolę.

Zawsze zimą sie u mnie folie po pobraniu Kiszonki opuszczało do ziemi chociaż teraz tak myślę że przez to może tam parować. Chociaż nigdy nie bylo az takich problemów z psuciem kiszonki, kiszonka nie paruje. Teraz to juz tego nie naprawie w żaden sposób tylko dziwi mnie to że niczym nie różniło sie przygotowanie Kiszonki od lat poprzednich a tutaj takie kwiatki wychodza. Jedyna różnica to że rozciągane bylo aktywnym agragatem a zawsze byl Poprostu spych, agregat tylko wierzchnią świeżo wysypaną warstwe rozgarnial wiec chyba nie ma opcji zeby napowietrzal ubite warstwy w jakis sposób

Opublikowano
18 godzin temu, rseba7745 napisał(a):

20250125_162935.jpg

20250125_163012.jpg

Ubita zdrowo jak beton

Zapewne jak większość w tym roku zbyt suche i przez to niedogniecione...

Folia wcgórę caly rok

• Like 5