Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

6 minut temu, kampl napisał:

Bieda do tego zmusza. Już dosypalem łyżka ziemi. Za rok kupuje siatki. Trawy raczej wroblny nie ruszają co? Ale na kukurydze to juz muszę się poświęcić. 

A cały problem z tą pryzma jest taki że nigdy tak daleko pryzmy nie miałem. Wcześniej mniej więcej w tamtym miejscu były baliki z 3 pokosu. I z nimi wcześniej też zrobiły porządek. 

Chociaż wlasnie obejrzałem snele z synem na YT gospodarstwo stoi 10 lat. Bo 10 lat temu to mieli mniejsze jak ja. A teraz potega, ludzi tam jak mrówek. Sprzęt po 2 lata i nowy trzeba kupić, nawet maszynę maja do układania folii w silosie. A na koniec poprawiaja pryzme grabiami i walą opony. 

Edytowane przez kampl
Opublikowano

Ja wieszam na słupkach takie taśmy przeciw ptaka srebrne i ladnie odstrasza ptaki nawet kruki 

U nas kosi sieczkarnia to też areał wiekszy wychodzi ale zawsze pyta ile jest bo komputer mierzy areał z opuszczoną przystawką bo gps nie mają dlatego zawyża zawsze.

Opublikowano

https://allegro.pl/oferta/odstraszacz-ptakow-tasma-odstraszajaca-na-ptaki-szpaki-golebie-kruki-50m-15727772582?offerId=15727772582&inventoryUnitId=_Udw_1acyIhAkECVVfkA-g&adGroupId=YTkyNTQwNzEtYTFkNC00Y2Y0LTk2N2MtMzRjMDBlMDFmNDRkAA&campaignId=NWM5NDYwOGYtZmVlMy00MDA2LWE3OWItZTI5NTAyNGNjYzM2AA&clientId=ODYwOTg5ODIA&sig=35f0e1b8c5f511c406204e9d356f4d1a&utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=ads&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw59q2BhBOEiwAKc0ijSiBPZvSH2r0P9mlKVFIGrW8q18CwCfqL4QhAbrK74soC4ZxMPGQAhoCM1sQAvD_BwE&dd_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Takie coś?

Opublikowano (edytowane)

Brał ktoś udział w obowiązkowym szkoleniu online dotyczącym metod ograniczających stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej? Czy to wszystko jedno na jakim ODR jest takie szkolenie można się zarejestrować chociaż jestem z innego województwa a szkolenie na stronie ODR z  innego ?

Edytowane przez rbit
Opublikowano

Po 3 tygodniach to śmiało otwieraj .

Temperatur się nie obawiaj.

Chyba ,że była za sucha to może się coś psuć 🤔

Opublikowano
krzychu121 napisał:

Otwierał ktoś pryzmę z kukurydzy po 3 tygodniach? Nie grzeje się  ?

Jeśli napierniczysz ziemi tak od serca i będziesz pilnował szczelnego odcięcia czoła pryzmy od reszty, to możesz karmić od pierwszego dnia bez grama odrzutu. Sprawdzone

Opublikowano

Ja ostatnie 2 lata od razu skarmialem... Ale ziemi co roku fest walę. Ujezdzam tylko wzdluz, boki obrzucam na wierzch koparką(zamiast łyżki mam zrobioną taka ,,łopatę" z desek) a na koniec luźne grabiami na wierzch. Folie rozwijam na bieżąco i przysypuje (piach dowożę łyżka po pryzmie i na bieżąco przysypuje). Wiem że dla niektórych to głupota ale pieprzę się tak bo nie mam miejsca na starym podwórku na 2 niższe pryzmy a na nowym nie chce mieć kiszonki pod domem i błota przez pół roku tylko trawe i ładny widok. I co roku nic nie wywalam... 

• Thanks 1
Opublikowano

Witam, czy ktoś robił kiszonkę w rekawie. Czy jest różnica w ubijaniu gdy prasa jest z siatką z tyłu i hamuje na linach, lub zamiast lin i siatki jest jakaś kotwica która się ciągnie ze dwa metr w kiszonce? ten co tobi mówi że to nowość i ma być lepiej.

Opublikowano (edytowane)

Soltys48 robione było z siatką czy z kotwicą? U mnie zawsze robili z siatką i większych problemów nie było. nie wiem co myśleć o kotwicy czy czasem nie będie za słabo nabity rękaw.

Edytowane przez kris31
Opublikowano

Siatka 

32 minuty temu, michalcium napisał:

Kto bogatemu zabroni

Dlaczego? Jak nie Masz z kim robić a dodatkowo blisko pola to jest to dobra alternatywa dla pryzmy. Co najważniejsze bardzo lubi rękawy WIOŚ

Opublikowano

Próbował ktoś robić ccm śrutownikiem bijakowym? Myślalem o rękawie, ale mało tego u nas i do niedużej ilości nikomu się nie widzi przyjechać. Wiem, że pójdzie to powoli ale może jakoś by to wyszło.