Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, danielhaker napisał:

Oczywiście. Niedaleko mnie poszedł antybiotyk w komorę i żeby nie obciążać gościa kosztami utylizacji, to przywieźli mu mleko z powrotem, do szamba

Kiedyś a kiedyś jak Sudowia  była ,to nikt za to się nie brał i takie cuda odstawiali i git ,teraz jedzie toto  nie wiem gdzie ,ale pod Warszawę do utylizacji  [ kierowca m,owił gdzie ,bo wtedy akurat z takiej podróży powrócił]. Teraz Ochrona środowiska ,w jednym pląsie z Weterynarią   by śmiechem zjadła . Utylizacja jednej komory z transportem ileś lat temu kosztowała 15 tys ,jeśli jeszcze kara 46 ,to z radości można się osmarkać . Tocz nikt celowo nie oddaje z antybiotykiem ,czasami można przez przypadek założyć akurat zasuszonej . Wszystko masz na łbie  i czasem można zapomnieć ,lub przypadek że zapuścisz i nie powiesz ,a żona wydoi ,podjeżdża mleczarnia i zanim się kapniesz to pa  pa.      Ale to jest celowa robota by wyciąć rolnictwo ,a jak zostanie ich mniej to łatwiej manipulować i trzymać za mordę jednego ,niż dziesięciu  . Tak jak zostawianie ścierniska na zimę  ,wszelkie zioło ,trawy qq  tylko na to czekają . A na drugi rok dadzą ci popalić .

• Like 1
Opublikowano
14 godzin temu, plati napisał:

A co to za problem sobie dogniesć samemu jak się wydaje że za krótko jeździli? 

Jak wie robi sieczkarnią to właściwie między przyczepami to się jedynie rozgarnuje i umożliwia przejazd. Resztę trzeba zrobić na samym końcu 

10 godzin temu, plati napisał:

Nie wiem co Was tak bawi w tym wpisie.

W międzyczasie równasz i gnieciesz tak, żeby dalo się wjechać. Wątpię, że sieczkarnia na was zaczeka żebyście łaskawie sobie ugnietli do pożądanego stanu. Trudno uznać takie ugniatanie w międzyczasie za wystarczające 

To co ty piszesz to tobie nawiozą sieczki na kupę a ty na koniec to ugniatasz (dobre) .

Jak kiedyś mi robiła firma usługowa to było że i ciagniki i sieczkarnie czekała aż będzie dobrze ugniecone , potem jak mu płaciłem to mi powiedział że więcej tak czekał nie będzie,  to mu powiedziałem że jak tak to nie będzie więcej u mnie kosil i tak się stało, jeszcze mu powiedziałem że on przyjechał do mnie by mi zrobić kiszonkie z kukurydzy dla bydla nie tylko zkosic połowę po polu zgubić,  a reszta zgnije na kupie . 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Oj no na pewno się przejął tym, że nie będzie u Ciebie robił. Pewnie do dzisiaj nie może wyjść z szoku.

Robię tak jak robię, ugniatam na bieżąco zeby się dało wjechać i jakoś to wyglądało. Nikt w sezonie na Ciebie łaskawie czekał nie będzie chyba, że płacisz na godzinę to żaden problem. 

Kiszonka leży na pryzmie do tej pory bez zakiszacza i nic się nie dzieje 

Edytowane przez plati
Opublikowano
12 godzin temu, MKrajes napisał:

Wszyscy dokładają aż dziwne że mają z czego bo każdy usługodawca tylko mówi że za tyle to niech w garażu stoi i się kurzy, za tyle to ja z podwórka nie wyjeżdża, a za tyle to się nie opłaci a jak przychodzi sezon czy to zbiór traw, kukurydzy czy żniwa to latają jeden z drugim i podbierają sobie klientów żeby choć te kilka ha więcej złapać by można było więcej do interesu dołożyć. Jeszcze kilka lat wstecz każdy miał swoich okolicznych klientów stałych i swoje zarobił a dzisiaj latają po całym województwie bo gdzieś klika ha da się złapać. 4 sezon i 4 usługodawca z kolei wali w ..uja. Ja tego pojąć nie mogę zamiast przyjechać i 50ha na miejscu wykosić to woli jeden z drugim lecieć 40-50km bo 10 ha złapał 

A tak mało się nie osr...ją żeby pare ha łapnąć , ropy napali , sprzętu natłucze i taki zarobek . Jeszcze studnie się skosi to i kemper się poklepie .

14 godzin temu, pedro2 napisał:

Jest się czego bać przy oborniku z szuwaru?

Nie jest to sam szuwar, ale jakieś 1/3 

Ścielił ktoś tym dobrodziejstwem u siebie?

Lepiej szuwarem ścielić oczywiście pociętym przez noże w prasie jak słomą z zielskiem , ja ściele tym dla jałówek w kojcu gdzie jest możliwość wybrać ładowarką to jest sucho lux , bo jak masz to widłami wybierać to nie udrzesz tego , to się układa i beton się robi istny .

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, plati napisał:

Oj no na pewno się przejął tym, że nie będzie u Ciebie robił. Pewnie do dzisiaj nie może wyjść z szoku.

Robię tak jak robię, ugniatam na bieżąco zeby się dało wjechać i jakoś to wyglądało. Nikt w sezonie na Ciebie łaskawie czekał nie będzie chyba, że płacisz na godzinę to żaden problem. 

Kiszonka leży na pryzmie do tej pory bez zakiszacza i nic się nie dzieje 

Chyba się przejoł bo teraz wcale nie kosi sprzedał sieczkarnie i przyczepy  bo takich jak ja najwidoczniej więcej było,  bo nie sztuka z pola zgarnąć. 

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, Supersebusiek napisał:

A tak mało się nie osr...ją żeby pare ha łapnąć , ropy napali , sprzętu natłucze i taki zarobek . Jeszcze studnie się skosi to i kemper się poklepie .

Lepiej szuwarem ścielić oczywiście pociętym przez noże w prasie jak słomą z zielskiem , ja ściele tym dla jałówek w kojcu gdzie jest możliwość wybrać ładowarką to jest sucho lux , bo jak masz to widłami wybierać to nie udrzesz tego , to się układa i beton się robi istny .

Po Mchalejce z nożami 

Sieczka

W dodatku przepalony od wiosny leży także ciasteczko do rozwożenia 

Jutro jadę spróbuję parę przyczep jak to wygląda 

Opublikowano

Niech Pan Bóg chroni i ratuje przed takimi klientami 🤦 

Miesiąc temu zgodził się, pasowało, chodził po całym polu, a dzisiaj zajeżdżają kosić i się przychodzi targować bo drogo... można taniej kupić 

Jprdl 

Znalazł po tysiaku taniej 17km od domu 1.5ha taka jak moja. 

A sieczkarnista na pewno by mu za darmo przywiózł 

I jak tu dzisiaj ludziom na słowo zaufać 

Też tak macie czy tylko ja pajaców przyciągam? Zagotował mnie z samego rana

• Haha 1
Opublikowano
10 minut temu, pedro2 napisał:

Miesiąc temu zgodził się, pasowało, chodził po całym polu, a dzisiaj zajeżdżają kosić i się przychodzi targować bo drogo... można taniej kupić 

Jprdl 

Daj spokój pogoń go i tyle , skosisz na ziarno to pole chociaż ci się użyźni .

• Like 1
Opublikowano
pedro2 napisał:

Jprdl 

faktycznie interes

Opublikowano
9 minut temu, Supersebusiek napisał:

Daj spokój pogoń go i tyle , skosisz na ziarno to pole chociaż ci się użyźni .

Zapłacił, już chyba koszą.

Ale żebym zadatku nie wziął to dzisiaj bym z nią został 

A mówiłem kolega to bez zadatku niech będzie. 

To dobrze, że wcisnął. 

12 minut temu, kizak napisał:

no i pińcet ugrał😉:|

Ta.

Ugrał mój wkurw. 

Następnym razem litości i koleżeństwa nie będzie 

Opublikowano
20 minut temu, pedro2 napisał:

Jprdl 

nie przemyślał 6000 po tyle u nas chodzi a ty chyba pisałeś 8000

Opublikowano

Usługi to temat rzeka. Wiadomo że wszystko najlepiej mieć swojego ale tak nie da rady.

Kilka lat temu kosił u mnie kukurydze, cena ustalona na 1200 za hektar. Pole 3,2 według gpsu, nawet jak siał to wyszło na siewniku 3,17. Kukurydza skoszona, biznesmen mówi że 3,7 ja że 3,2 i pokazuje mapki. Jego to nie  interesuje, on bierze z sieczkarni i taka to współpraca, łaskawie powiedział że 3,5. Pierwszy i ostatni rok u mnie kosił. Podobny numer wyciął u znajomego tyle że na 40 hektarach urosło mu 3 hektary, chyba w sądzie się sprawa zakończyła :). Finalnie usługi miał jeszcze rok i było po biznesie bo nikt nie chciał brać.🤦‍♂️

Opublikowano
7 minut temu, pedro2 napisał:

Zapłacił, już chyba koszą.

Ale żebym zadatku nie wziął to dzisiaj bym z nią został 

A mówiłem kolega to bez zadatku niech będzie. 

To dobrze, że wcisnął. 

Ta.

Ugrał mój wkurw. 

Następnym razem litości i koleżeństwa nie będzie 

zamiast się cieszyć że znalazłeś jelenia że Ci tyle zapłacił to jeszcze się na niego obraziłeś 😂😂😂

• Haha 1
Opublikowano
20 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Usługi to temat rzeka. Wiadomo że wszystko najlepiej mieć swojego ale tak nie da rady.

Kilka lat temu kosił u mnie kukurydze, cena ustalona na 1200 za hektar. Pole 3,2 według gpsu, nawet jak siał to wyszło na siewniku 3,17. Kukurydza skoszona, biznesmen mówi że 3,7 ja że 3,2 i pokazuje mapki. Jego to nie  interesuje, on bierze z sieczkarni i taka to współpraca, łaskawie powiedział że 3,5. Pierwszy i ostatni rok u mnie kosił. Podobny numer wyciął u znajomego tyle że na 40 hektarach urosło mu 3 hektary, chyba w sądzie się sprawa zakończyła :). Finalnie usługi miał jeszcze rok i było po biznesie bo nikt nie chciał brać.🤦‍♂️

U mnie w wiosce kosił 18hektary wedlug mapek a powiedział ze wyszło 25.

Opublikowano
17 minut temu, radekz200 napisał:

zamiast się cieszyć że znalazłeś jelenia że Ci tyle zapłacił to jeszcze się na niego obraziłeś 😂😂😂

Bo u mnie słowo to jest słowo. 

A drugi za 100zł gotów z gęby d*pę zrobić 

Widziały gały co brały 

• Like 1