Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
naczilu napisał:

W niedziele ocieliła mi się krowa miała bliźniaki 2 byczki i ten mniejszy taki niemrawy dziś patrzę chce sr** a on odbytu nie ma da się jakoś to naprawić czy nic z niego nie będzie? 

utylizacjia... gra nie warta świeczki...

Opublikowano
RusiL napisał:

skoro nie ma odbytu wogóle to uśpienie albo cielęcina

3-dniowe cielę na cielęcinę? 🙆‍♂️ dla psów raczej 😜

Sąsiadowi zgniła beczka. Ktoś tutaj podsyłał kiedyś namiary na majstra spod Łomży, który wstawia na ramę nowe beczki. Podrzucicie?

Opublikowano
danielhaker napisał:

Sąsiadowi zgniła beczka. Ktoś tutaj podsyłał kiedyś namiary na majstra spod Łomży, który wstawia na ramę nowe beczki. Podrzucicie?

w Babicach kolo Ryk chyba robi beczki https://www.olx.pl/d/oferta/zbiornik-asenizacyjny-beczka-beczkowoz-wymiana-na-nowy-CID757-IDTGxPB.html o ten...

Opublikowano
Dnia 12.08.2024 o 20:00, pedro2 napisał:

Chłopaki jaką mieszankę kupkowki z lucerną polecacie? 

Przed lucerną się bronię, ale akurat tam nic innego nie urośnie, a lucka buja.

Kupkowki czystej nie mogę dostać, jest jakaś mieszanka 90% lucerny 10 kupkowki. Chyba c 2056 To za bogato. 

Innych gatunków zbytnio nie chcę bo to żywy żwir. Nic z tego nie będzie 

To też raczej nie jest stanowisko na lucernę. Jak w ogóle się uda(uregulowane ph) to wypadnie szybko albo droga w użytkowaniu będzie.

Opublikowano
5 godzin temu, Troker1979 napisał:

To też raczej nie jest stanowisko na lucernę. Jak w ogóle się uda(uregulowane ph) to wypadnie szybko albo droga w użytkowaniu będzie.

Robię badania i wapnuje także spokojnie. 6 lat była piękna. Bardzo się tam podobało "dla jej" 

Po prostu już za długo. I drugi rok mega suszy.

Już kupione wszystko. Czekam na deszcz bo nie doprawie tego. A orać mi się nie chce 

Opublikowano
2 minuty temu, pedro2 napisał:

Robię badania i wapnuje także spokojnie. 6 lat była piękna. Bardzo się tam podobało "dla jej" 

Po prostu już za długo. I drugi rok mega suszy.

Już kupione wszystko. Czekam na deszcz bo nie doprawie tego. A orać mi się nie chce 

2056 polecam 👍

Opublikowano
17 godzin temu, Troker1979 napisał:

Masz doświadczenia w sianiu lucerny po lucernie? tzn odnawianiu lucerny na tym samym polu? Nie dochodzi tak jak przy koniczynach do efektu wykoniczynienia?

nie zaleca się 

• Like 1
Opublikowano

Z tymi zakiszaczami to w ogóle masakra. Jaki tu koszt wychodzi na 1ha 250zl?  Zawsze stosowałem ten co podałeś. Ale nie mam pomysłu na ten rok, koszt duży. Czy coś taniej szukać. 

Opublikowano

Co roku zakiszaczami  polewałem tylko po wierzchu by myszy mialy świerzy oddech i było ok  W zeszłym roku polałem em po wierzchu , efektu zadyszki u myszy nie było ,i zewnętrzna powłoka pryzmy jakby mniej doskonała . A tak zakiszaczy w środek nigdy nie używałem i było ok ,grunt by powietrze i woda nie dolazły 

Opublikowano
1 godzinę temu, karol091193 napisał:

Em zakiszacz 20L około 150/160zł za 20L. Około 0,5L/tonę kukurydzy. Moim zdaniem myszy po nim tak się nie pchają do pryzmy 🤔

Pierniczysz. W takim razie to złoty srodek

37 minut temu, krzychu121 napisał:

Ja przestałem dawać te  cudowne zakiszacze. Pryskam na koniec kwasem rolniczym i tyle . Tanio i według mnie najlepiej 

Co to jest? Ile tego? Brzmi że robi efekt na 1 cm z wierzchu. 

Opublikowano

No dobra

To w sumie to samo co pisali wyżej. Pytanie tylko który z nich byłby najlepszy. Em zakiszacz ma mikroorganizmy i kwasy. Kwas rolniczy wyłącznie kwasy, ale za to w zalecanym wykorzystaniu stosujemy tego tyle że wychodzi na ha 5x taniej. Jeśli ograniczymy myszy to idę w to

Opublikowano
1 godzinę temu, kampl napisał:

Pierniczysz. W takim razie to złoty srodek

Posłuchaj kolego sympatyczny. Mi to koło tyłka lata czy ty w to wierzysz czy nie. Ja stosuję u siebie i moim głównym problemem były właśnie myszy. Na potęgę pchały się w kopiec. Już 3 czy 4 rok stosuję i jestem zadowolony i mam śladowe ilości odpadu. W ubiegłym roku(kiszonka 2023/2024) stosowałem tylko na boki i gorna warstwa jakieś 30/40cm i też efekt jest podobny. A w tym roku w kiszonkę idzie 15ha, więc sam sobie odpowiedź czy bym pchał się z kosztami rzędu 2-3tys tylko dla tego aby polać i nie widzieć efektu. Moim zdaniem skutkiem tego zakiszacza jest ,,inny" zapach kiszonki, gdzie faktycznie z początku bydło nie chętnie ją spożywało, ale widocznie działa to też na myszy, bo teraz miałem 1ha skoszony jako przejściówkę i niż kilka się kręciło przy otwartej pryzmie. 

Opublikowano

Kilka lat temu też przeszedłem z Sano na em-a sporo taniej jeszcze jak zamawiasz do końca kwietnia (czy maja już nie pamiętam )to do mauzera600litrow 3x20l gratis leje to też na trawy. Wiadomo samo też się zakisi ale kiszonką jest stabilniejsza szczególnie latem podczas upałów i jak coś się wpierdzieli , zapach jest na początku trochę inny (czuć bardziej melasą) ale bydło wcina bez problemu