Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też zasuszamy antybiotykiem. Chcę to spróbować na 2szt. Zależy mi żeby karencji na mięso nie było. Bo kilka krów mi się zebrało do odstrzału i chce je pogonić razem z bykami. A tubki 40 dni karencji

Opublikowano
2 godziny temu, kat napisał:

Też zasuszamy antybiotykiem. Chcę to spróbować na 2szt. Zależy mi żeby karencji na mięso nie było. Bo kilka krów mi się zebrało do odstrzału i chce je pogonić razem z bykami. A tubki 40 dni karencji

Fatroximin na mięso karencji nie ma. Stosuje na bezproblemowe sztuki. To antybiotyk - rifaksymina

1 godzinę temu, pawelmf napisał:

panowie krowa dwa dni temu inseminowana dziś zauważyłem krem w okolicy ogona raczej się nie zacieliła

Nie lubię takiego  objawu bo najczęściej pudło ale nie wyklucza to zacielenia. Bardziej informacja że ruja była. Ale z doświadczenia częściej jest porażka.

Opublikowano

krowa zaszczepiona mastibovac, zapalenia leczone z diagramu i dalej komórki w ćwiartce ... co robić ?. Mam jedną sztukę 8 dni po zakończeniu karencji i dalej antybiotyk, druga miała 14 dni i dostała zapalenia w drugiej ćwiartce xd ( dojone ręką do kubeczka przed podczepieniem aparatu ) o co chodzi ...

Opublikowano
slawek74 napisał:

pawelmf napisał:

panowie krowa dwa dni temu inseminowana dziś zauważyłem krem w okolicy ogona raczej się nie zacieliła

wszystko ok to znaczy że miała ruję obserwuj za 3 tygodnie

na pewno będę

Opublikowano

Panowie, może ktoś pamięta. @Paulina1985 kiedyś pisała o takim środku zapobiegającym biegunkom u cieląt. Żółty w litrowej butelce i podawało się go po pierwszej dobie życia przez tydzień czasu. Może ktoś kojarzy nazwę tego leku? Bo mi wyleciało z głowy.

Opublikowano
Supersebusiek napisał:

6 godzin temu, dabrowskit napisał:

od 1400 w górę

1400 ale tylko budynek bez wyposażenia tak ?

i co myślisz dwa stoły robisz i hale czy na robotach ?

jeden stół . 6 rzędów legowisk, hala porodówka i poczekalnia z boku . Hala 2x16 lub 2x20

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Troker1979 napisał:

Fatroximin na mięso karencji nie ma. Stosuje na bezproblemowe sztuki. To antybiotyk 

Muszę zapamiętać i spytać u weta. Jakieś ryzyko jednak jest ze w parówkach wykryją 

OKRESY KARENCJI
Tkanki jadalne – zero dni. Wymię krowy nie nadaje się do konsumpcji w okresie od aplikacji preparatu do wystąpienia laktacji po porodzie.
Mleko krów – 2 dni po porodzie, przy zastosowaniu preparatu nie później niż 35 dni przed wycieleniem.

Edytowane przez kat
Opublikowano
4 minuty temu, dabrowskit napisał:

jeden stół . 6 rzędów legowisk, hala porodówka i poczekalnia z boku . Hala 2x16 lub 2x20

Obora w kształcie litery T tak ? czy dwa budynki ale połączone łącznikiem , mi się podobają obory z dwoma stołami paszowymi , hala na środku obory z jednej strony , a obok porodówki na głębokim i to jest fajne , że wtedy te krowy są blisko hali , i nie trzeba poczekalni robić ze względu na organizację obory , byłem w takiej i powiem ci , że fajnie to wygląda , a co do młodzieży to faktycznie jak masz płacić dzierżawy po 2 tyś żeby ich utrzymać to lepiej kupić pierwiastki , albo jałówki ostatnio tego nie brakuje ,a i ceny według brakowanych krów są przystępne .

Opublikowano

To na ile sztuk ? Koszt tego obiektu będzie za***isty , po drugie 4 grupy to znów dużo mieszania , ja bym to widział , że dwie grupy i stacje wrzucić , albo hala z funkcją dokarmiania , np, dairymasters , a jaką hale planujesz (firma) i bok czy ość .

Opublikowano

Panowie mam mieszankę gorzowska sianą na początku września i wyrosła na wysokość jak gumiak. Mogę ją teraz ściąć i zebrać czy zostawić na zimę ? Boje się że jak zetnę to wyleci wyka i koniczyna i na wiosnę będzie tylko sama życica... Więc proszę o porady.