Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
krzychu121 napisał:

U nas tyle lat chodziły i nie było większych problemów. A i myjka się co roku halę myło i jakoś za bardzo się na nie uwagi nie zwracało. To jakiej firmy zakładasz?

Nic konkretnego narazie nie wybierałem, byłem u "lokalnego" sprzedawcy i serwisanta sprzętu do dojenia, zbiorników itp i orientuje się co i jak. Może ktoś jest na bieżąco z cenami hal udojowych? hale 2x3 z przygotowaniem na 2x5 wycenił mi na 50 tyś, większość elementów używka po przeglądzie z gwarancją.

Opublikowano
7 godzin temu, mx_racer napisał:

jak się będzie dało w pole wjechać myślę że poczatek kwietnia

Tak mokro u was? U mnie da się wjechać mam ją pierwszy raz , wygląda fajnie, obok tego żyto zamroczone siane jednego dnia.Co dajesz i ile azotu? Mam zamiar dać saletrę ze 200kg

Opublikowano
10 minut temu, SamaPrawda napisał:

Nic konkretnego narazie nie wybierałem, byłem u"lokalnego" sprzedawcy i serwisanta sprzętu do dojenia, zbiorników itp i orientuje się co i jak. Może ktoś jest na bieżąco z cenami hal udojowych? hale 2x3 z przygotowaniem na 2x5 wycenił mi na 50 tyś, większość elementów używka po przeglądzie z gwarancją.

Daj znać ile i za co ci wyceniają. Mam na sprzedaż używaną hale delavalu 2x3 z wygrodzeniami. 

Opublikowano

Aż tak szczegółowo to nie mam rozpisane, myślę, że cenę robi tutaj przygotowanie pod 2x5 używka pewnie będzie tańsza w zakupie, tylko tutaj mam 10km do serwisu z którym już kilka lat współpracujemy, no i dodać montaż i cenowo zbliża się to do mojej wyceny.

Opublikowano

Przy przemieszczaniu w IRZ wpisujecie numer rejstracyjny? podobno jak się nie wpisze to będzie błąd pokazywać cały czas i w agencji mówili żeby podawać. Sprzedałem bydło i czekam kilka dni żeby wyskoczyła propozycja i tylko potwierdzić ale chyba już nie wyskakuje? 

Opublikowano

Tanieje ale w skupie. Ale przy sprzedaży jest droga bo przecież paliwo nie staniało wcale względem tamtego roku , gaz też przecież nie jest na bardzo niskim poziomie. No wiadomo koszta przetworzenia są bardzo wysokie. Szkoda że jeszcze jakiegoś ,,wojennego '' tym biednym wielkim koncernom i firmom nie dają bo oni przecież na stratach jadą. Aż dziwne że nie chcą powtórzyć pomocy covidowej 

Opublikowano
8 godzin temu, naczilu napisał:

Przy przemieszczaniu w IRZ wpisujecie numer rejstracyjny? podobno jak się nie wpisze to będzie błąd pokazywać cały czas i w agencji mówili żeby podawać. Sprzedałem bydło i czekam kilka dni żeby wyskoczyła propozycja i tylko potwierdzić ale chyba już nie wyskakuje? 

Nic nie wpisujecie bo hodowców bydła to nie obchodzi, a poza tym jeśli zdarzenie jest zatwierdzone to co Ci ten błąd przeszkadza?

A co do agencji to trzeba było od razu odbić piłeczkę i powiedzieć tak, jeśli trzeba podawać to niech wskażą podpunkt w rozporządzeniu, w którym jest to ujęte, że hodowca bydła to musi robić, i po takim odbiciu piłeczki nagle przy okienkach nastała cisza i każdy pracownik jeden na drugiego patrzy się i nie wie co odpowiedzieć.

Teraz od pewnego czasu propozycje nie przychodzą, ale czekając na propozycję to jest wg mnie szczyt lenistwa i głupoty, rozumiem jakby zgłoszenie przemieszczenia trwało godzinę, a kliknięcie propozycji sekundę, ale że zgłoszenie przemieszczenia to dosłownie chwila moment to nie rozumiem niektórych czemu tak z utęsknieniem czekają na propozycję, a później jak się spóźnią ze zgłoszeniem to wszędzie zadają pytania co mi grozi za nieterminowe zgłoszenie, no to coś tu jest nie halo, już od jakiegoś czasu jest jasno określone, że każdy zgłasza sobie sam i sam dba o swój interes.

8 godzin temu, danielhaker napisał:

Nie trzeba wpisywać.

Bydło poszło pieszo 😛

Daniel zobacz od 6 stycznia jak te zmiany weszły tyle już wszędzie było o tym wałkowane, a i tak jak grochem o ścianę, a później niektórzy dziwią się, że kontrole z agencji są i wgl jak ludzie sami sobie robią szkodę i szukają problemów tam gdzie ich nie ma.

Dokładnie w dobie nawigacji hodowca wklepał adres ubojni i bydło idzie jak po sznurku :D

3 godziny temu, leszek1000 napisał:

Wymyślają, z kartami latać i numery spisywać 🙈

Nic nie trzeba latać i spisywać bo te zaznaczanie transportu i podawanie nr rejestracyjnego, hodowców bydła nie interesuje, to jest po prostu błąd po stronie portalu.

• Like 1
Opublikowano

Nie no wiadoma sprawa, że nikt nie jest alfą i omegą, że wie wszystko, ale czasem jak niektórzy banalne i głupie pytania zadają to ja się czasem zastanawiam jakim cudem oni prowadzą gospodarstwo ;)

No dokładnie, tak jak mówisz jak jest zatwierdzone no to znaczy to, że po Twojej stronie zrobiłeś wszystko jak należy i nie masz sobie nic do zarzucenia.

• Like 1
Opublikowano
Marcin133 napisał:

7 godzin temu, mx_racer napisał:

jak się będzie dało w pole wjechać myślę że poczatek kwietnia

Tak mokro u was? U mnie da się wjechać mam ją pierwszy raz , wygląda fajnie, obok tego żyto zamroczone siane jednego dnia.Co dajesz i ile azotu? Mam zamiar dać saletrę ze 200kg

u nas są takie ziemię że odkąd żyje to w pole się wjerdza ok 5 kwietnia zjawisko "susza" to u nas praktycznie nie występuje. niski poziom wód gruntowych i glina pod warstwą orną. moja siana chyba 9 październik i wygląda super bez grama nawozu tylko obornik wiosna pod kukurydzę dawałem bo jest siana po kukurydzy. Sypał będę też saletrę 200kg

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 19.03.2023 o 12:52, Supersebusiek napisał:

Dzięki 

Sprzedam jałówki hodowlane wysoko cielne z pod oceny , wycielenie 25 marzec i dalsze ,  więcej info priv .

Ogłaszałeś się gdzieś? Jaka cena teraz za taki towar? W ubiegłym roku sam sprzedawałem bo ciasno, a teraz kilka zdarzeń losowych i albo wystarczy sztuk, albo trzeba będzie coś dokupić z pewnego stada. 

Opublikowano (edytowane)

Narazie dostają z ręki 25 kg QQ, 10 kg wysłodków, 5 kg paszy treściwej w tym 3 kg kupnej b22 i 2 kg  własnej ( 150 kg otrębów pszennych, 150 kg kukurydzy, 80 kg śruty rzepakowej, 25 kg śruty sojowej i drożdze) i siano. Gdy tylko bedę miał sianokiszonkę, to wchodzę z ustawioną dawką z paszowozu. Ale do tego czasu jeszcze jakieś 3 miesiące. Narazie jeszcze się tym ojciec zajmuję i dlatego nie mam pełnej kontroli nad tym, ale od czerwca ja już będę zajmował się żywieniem.

Dawka już ułożona jest tylko tak jak wspominałem nie ma sianokiszonek i czekam jak już będą zrobione.

Edytowane przez PiotrZet
Opublikowano
Dodi napisał:

Dnia 19.03.2023 o 12:52, Supersebusiek napisał:

Dzięki 

Sprzedam jałówki hodowlane wysoko cielne z pod oceny , wycielenie 25 marzec i dalsze ,  więcej info priv .

Ogłaszałeś się gdzieś? Jaka cena teraz za taki towar? W ubiegłym roku sam sprzedawałem bo ciasno, a teraz kilka zdarzeń losowych i albo wystarczy sztuk, albo trzeba będzie coś dokupić z pewnego stada. 

możliwe że w maju miałbym ze dwie może trzy na sprzedaż...