Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, TheraRolnik napisał:

Nie gadaj nie gadaj bo wymogi mają bardzo duże 

Dobrze płacą ale i wymogi wysokie 

Panie co Pan p*erdolisz za farmazony, jak ktoś ma za przeproszeniem chlew w oborze no to sorry bardzo, Ty też chciałbyś jeść z brudnych naczyń i brudnego stołu i mówiąc, że takie jedzenie bardzo smakuje?

Od siebie powiem tyle, szkoda, że Mlekpol póki co na razie nie poszedł tak jak jeśli mnie pamięć nie myli  mleczarnia Hochland, która to jeszcze dodatkowo fajnie premiuje tych, którzy mają lepszą mikrobiologię w mleku bo nawet i te 2-3 gr na litrze więcej fajnie by wpłynęło na samopoczucie za to, że dba się o stado i osiąga się takie dobre wyniki.

• Like 2
Opublikowano

@TheraRolnik ty tak na poważnie czy jeszcze alkohol trzyma? Powtórzę po raz setny. Gnój na strzykach nie zrobi takich bakterii jak skisle mleko w  niedomytych sprzętach.  Czy to zbiornik na mleko, czy przewodowka czy konwie. A jeśli się dba o krowy i daje pasze bez mykotoksyn to somatyki też nie ma. 

Młody chłopak jesteś a gadasz jak starsi ludzie którzy na każdą nowość zapierają się nogami i rękami 

• Like 4
  • Thanks 2
Opublikowano (edytowane)

@TheraRolnik U mnie też stare budynki, bo obora z lat 90-tych, z niskim stropem, kilka krów w wieku 8-10 lat, i zobacz jakoś nie płaczę nad tymi wymogami, bo wg mnie są jak mały paluszek u stopy :D

A na potwierdzenie swoich słów wrzucam kilka wyników z odbioru:

21.12 TL:4.50 ; BIA:3,7 ; BAK:13 ; SOM:160 ; MOCZNIK:246 ; SREDN.SOM:143
19.12 TL:4,4 ; BIA:3,7 ; BAK:15 ; SOM:140 ; MOCZNIK:227 ; SREDN.SOM:141
17.12 TL:4,7 ; BIA:3,5 ; BAK:17 ; SOM:160 ; MOCZNIK:249 ; SREDN.SOM:136
15.12 TL:4,6 ; BIA:3,6 ; BAK:15 ; SOM:154 ; MOCZNIK:230 ; SREDN.SOM:135
21.11 TL: 4,4; BIA:3,4; BAK:20 ; SOM:83 ; MOCZNIK:170 ; SREDN.SOM:176
23.11 TL: 4,6; BIA:3,5; BAK:17 ; SOM:67 ; MOCZNIK:141 ; SREDN.SOM:115
16.10 TL:4,4 ; BIA:3,2; BAK:15 ; SOM:91 ; MOCZNIK: 164; SREDN.SOM:110

I jak widać da się, tylko trzeba chcieć pewne rzeczy zmienić, udoskonalić, wprowadzić coś nowego i nie mówię tu o jakiś dodatkach obniżających somatykę bo moim zdaniem fakt obniżają ale zawartość portfela u gospodarza ;)

Edytowane przez WitekRolnik
  • Like 3
  • Thanks 2
Opublikowano
Przed chwilą, krzychu121 napisał:

@TheraRolnik ty tak na poważnie czy jeszcze alkohol trzyma? Powtórzę po raz setny. Gnój na strzykach nie zrobi takich bakterii jak skisle mleko w  niedomytych sprzętach.  Czy to zbiornik na mleko, czy przewodowka czy konwie. A jeśli się dba o krowy i daje pasze bez mykotoksyn to somatyki też nie ma. 

Młody chłopak jesteś a gadasz jak starsi ludzie którzy na każdą nowość zapierają się nogami i rękami 

Gnój na strzykach nie możliwy bo przed podłączeniem strzyki są myte tak samo dojarka i zbiornik myte 

Kilka lat temu przenieśliśmy się do innej mleczarni

A teraz już kończymy z mlekiem, krowy do likwidacji 

Opublikowano
ChiquitaB napisał:

Trzeba było wołać za dodatkowe fiolki

po pięć dych 🤔🤭

TheraRolnik napisał:

1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

Wymogi jak wszędzie tylko częściej sprawdzaja

Nie gadaj nie gadaj bo wymogi mają bardzo duże 

Dobrze płacą ale i wymogi wysokie 

to lepiej byle jak robić i byle co w kieszeni 🤔

TheraRolnik napisał:

Stare budynki, większość krów już kilkuletnich i ciężko utrzymać ich wymagane parametry bez dodatków dla krów 

o te dodatki to drogie som 🙆‍♂️🤭

Opublikowano

U nas chce myte i diping plus dobry plyn bez żałowania i bakt teraz 3-5 tys a somaty 80-150 się trzymaja. Wiadomo trafi się czasem coś ale to pojedyncze. Te które notorycznie łapały już mam sprzedane

Opublikowano

Cześć, mam takie pytanie.  Czy u was też krowy dostają często zapalenie macicy po wycieleniu? Parę sztuk wycielonych i za każdym razem ten sam problem. Co może być przyczyną? 

Opublikowano

Mycie strzyków... kiedyś, x lat temu było wiadro wody i szmata, krowy częściej łapały zapalenia i faktycznie ciężko było utrzymać somatykę. Teraz piana, jednorazowe chusteczki i jazda. Zapalenia w lato w ogóle, w zimę bardzo sporadycznie. Po doju dipping też. Nie pamiętam kiedy ostatnio przekroczyłem bakterie czy somatykę.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, PiotrZet napisał:

Cześć, mam takie pytanie.  Czy u was też krowy dostają często zapalenie macicy po wycieleniu? Parę sztuk wycielonych i za każdym razem ten sam problem. Co może być przyczyną? 

Może przebieg porodu? Zapalenie mają też te które same bez pomocy się cielą?

Opublikowano
7 godzin temu, WitekRolnik napisał:

Od siebie powiem tyle, szkoda, że Mlekpol póki co na razie nie poszedł tak jak jeśli mnie pamięć nie myli  mleczarnia Hochland, która to jeszcze dodatkowo fajnie premiuje tych, którzy mają lepszą mikrobiologię w mleku bo nawet i te 2-3 gr na litrze więcej fajnie by wpłynęło na samopoczucie za to, że dba się o stado i osiąga się takie dobre wyniki.

4gr :P

Działa Wam SOL?

Już mam

• Like 1
Opublikowano

I z nawiązką pokrywa koszty szczepienia

Podoba mi się że u Was tak często pobierają próby. Można szybciej zareagować na jakieś zmiany. Im więcej kontroli tym łatwiej. Hochland nie ma swojego laboratorium i wysyła próbki do Federacji i pobiera 2x w miesiącu, plus na 1/3 losowych tras trzecia próba

• Like 2
Opublikowano

@danielhaker Dokładnie, masz rację, miejmy nadzieję, że może i w Mlekpolu z czasem wprowadzą takie premiowanie bo naprawdę to dość ciekawy pomysł :) No dokładnie, u nas co odbiór jest wynik, więc kto bez oceny to ma trochę ułatwione pole manewru, chociaż powiem Ci, że przy belach i tak nie uniknie się delikatnych i samoczynnych wahań parametrów między odbiorami, ale mimo wszystko, jest o wiele lepsza kontrola nad stadem aniżeli przykładowo tylko 2 czy 3 wyników w miesiącu.

Opublikowano
1 godzinę temu, WitekRolnik napisał:

@danielhaker Dokładnie, masz rację, miejmy nadzieję, że może i w Mlekpolu z czasem wprowadzą takie premiowanie bo naprawdę to dość ciekawy pomysł :) No dokładnie, u nas co odbiór jest wynik, więc kto bez oceny to ma trochę ułatwione pole manewru, chociaż powiem Ci, że przy belach i tak nie uniknie się delikatnych i samoczynnych wahań parametrów między odbiorami, ale mimo wszystko, jest o wiele lepsza kontrola nad stadem aniżeli przykładowo tylko 2 czy 3 wyników w miesiącu.

Nie zrobią tego, bo jest przyzwolenie na maszynki, wiec nie byłoby w tym sensu😉

• Like 1
Opublikowano

Dnia 28.12.2022 o 11:58, dominik1703 napisał:

Jak wrócę to sprawdzę i napiszę ale jest dosyć sucha i białko też słabo wyszło. Słomy nie daje z tego względu że dużo tej sianokiszonki idzie i pomyślałem że włókna będzie wystarczająco, a słomę mam tylko owsianą. Ten pierwszy pokos, który teraz dostają z braku nawozów i suszy to średnio wyszedł.

Jeśli dodasz słomy wyciągniesz więcej tłuszczu ale kosztem ilości mleka. Więc nie wiem czy na tym że grosz czy dwa do litra więcej będzie więcej zarobisz.

Dnia 28.12.2022 o 16:12, Maciektaski napisał:

Pytanie do wszystkich, czym przeciąć mega zbitego balota sianokiszonki? Do tej pory wrzucałem do wozu jednego całego i heja, ale zacząłem dawać gorzowska zbieraną w listopadzie (18 sm) i muszę zacząć dawać pół na pół z suchszym, a ręczne obieranie odpada. Nie posiadam wycinaka. Dziękuję za wszystkie wskazówki. Dodam że 1 i 2 pokos mega zbite, nie idzie że szczytu wbić wideł

Nie myślałeś żeby go wrzucić do wozu, pociąć i wyrzucić część. Więcej roboty ale bez dodatkowych kosztów.