Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja kiedyś robiłem w Białymstoku na ul. kujawskiej bodajże i było ok zależy dużo od grubości jaką trzeba zeszlifować i jaką jest utwardzona. 

Opublikowano

Czy wprowadzającą wysłodki mokre można liczyć ze mleko wzrośnie czy bez szalenstw? Nigdy nie dawalem a w tym roku musze wprowadzic bo mało qq się wydaje że jest. W tym tygodniu maja mi przywiezc

Opublikowano (edytowane)

Tym po wycieleniu może coś wzrośnie. A w zasuszeniu wysłodków nie dawać .U mnie jak zawsze się kończyło, to trochę mleka spadło. Teraz mam zapas wytłoków i cały rok idzie do wozu. Krowy dostają około 10kg na szt 

Edytowane przez leszek1000
Opublikowano
14 godzin temu, RusiL napisał:

W Grajewie jest firma która zajmuje się takimi rzeczami. Mi i kilku znajomym robili pompy próżniowe od beczek i mogę polecić. https://tarko.com.pl/

Robili mi w tamtym roku pompe od dojarki 800 to wzięli 800zl. Mówił mi że biorą od wielkości pompy 

Opublikowano
Dnia 5.12.2022 o 17:09, radekz200 napisał:

Chłopaki nie oszczędzajcie na foli 🤬🤬🤬

67CF1A67-FFB1-42B3-82B1-5F58419CDC1C.jpeg

F8860D59-9A04-4A66-A54A-5565E5712EC2.jpeg

To ta srebrna na jednej stronie? Jeżeli tak to walą w **uja po całości. Folia trzaska i pęka jak chce, uznają reklamację, chcą wyceny strat, obiecują wypłaty a na koniec wal się i zostaje batalia po sądach. Kilka punktów w okolicy ją sprzedawało jak wyszedł smród z pękaniem to firma proponowała duży rabat na kolejne rolki za nie poruszanie tematu. 2-3 lata temu jak weszła na lokalny rynek to już nikt tego sprzedawać nie chce. 

Opublikowano
5 minut temu, MKrajes napisał:

To ta srebrna na jednej stronie? Jeżeli tak to walą w **uja po całości. Folia trzaska i pęka jak chce, uznają reklamację, chcą wyceny strat, obiecują wypłaty a na koniec wal się i zostaje batalia po sądach. Kilka punktów w okolicy ją sprzedawało jak wyszedł smród z pękaniem to firma proponowała duży rabat na kolejne rolki za nie poruszanie tematu. 2-3 lata temu jak weszła na lokalny rynek to już nikt tego sprzedawać nie chce. 

Tak to srebrno czarna, No trudno raz się człowiek oszukał, nigdy więcej 

Opublikowano

Dzięki Tobie ,mniej ludzi wdepnie w to gó...  [pociecha żadna ,prawda?} . U mnie pod wieczorem 2 łosie chodziły po pszenżycie sąsiada ,ciekawe czy lubią qq z pryzmy 😡 ,a jak lubią ,czy wejdą grzecznie z drogi i prosto w odkryte ,czy na przełaj przez 2 pryzmy . 😐 Kiedyś był dzik [mało ,ale był] ,zając ,kawka ,wrona ... teraz tamtych mniej ,lecz uj wie skąd znalazl się  łoś ,wilk ,  ,bobr,kruk . . Oprucz bobra wszystko toto w biały dzień na wiosce spotkasz ,kurna nie włażąc do lasu  . A łosie te k**wy ,jeden próbował postraszyć samochodem to przyszedl mu maskę stratował ,drugi spieprzal moplikiem i nie dał rady to zwiał na drzwo ,a ten tego moplika stratował . A trzeci znajomy od łosia zwial na drzewo ,i tam siedział bez telefonu .A ta kurw. pod drzewem pilnował . I to kurna nie w lesie a poza  tak się robi

Opublikowano

Dlatego w tym roku się wykosztowałem i kupiłem siatki na pryzmy 200m bieżących i 12 szeroką. Spokój jest jak coś wlezie czy przyleci. Nawet duży kaliber moze przejść i strat nie będzie raczej. Nie mówiąc o czasie na przykrycie czy odkrycie

Opublikowano (edytowane)

Troche nie w temacie, ale czy uzytkuje ktos wal daszkowy? Wlasnie zamawiam agregat talerzowy i sie zastanawiam czy brac strunowy czy daszkowy. Agregat bedzie uzytkowany po sciernisku, ale tez jako przedsiewny z hydropakiem.  Siewnik bedzie na redlicy stopkowej narazie. Po strunowym gleba jest raczej wzruszona i stopkowy w to zasieje, po daszkowym z tego co widze, to gleba bardziej zageszczona, ale tez ma takie "rowki" i zastanawiam sie jak w to sie bedzie sialo. Doplaty do walu jest 3 tys. Gleby mam raczej slabsze/srednie, nie liczac 2-3ha ciezszej. Paker raczej odpada, bo ciezki, zakleja sie i podobno na piasku staje.

Na kompletnych piaskach planuje bezorkowo jechac agregatem talerzowym po sciernisku, pozniej gruber na gleboko i siew agregatem talerzowym z hydropakiem.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Taka doplata to żadna do daszkowego. Rurowy to tylko chyba utrzymuje glebokosc robocza i co nieco zagęści. Daszkowy w suchym roku dokłada ci trochę masy do talerzowki no i pole wygląda o niebo lepiej po nim. Tu nie ma co się zastanawiac

• Like 1
Opublikowano

Jeżeli nie potrzebujesz rozbijać grud przy siewie to daszkowy będzie lepszy. Mam od tego roku agrolifta z daszkiem i uprawiłem nią 15ha do siewu zamiast agregatem uprawowym. Siało się ok

Jakie witaminy dla zasuszonych z gorzkimi solami polecacie? Te z Trouwa będą dobre?

20221207_075807-2.JPG

Mam jeszcze możliwość wzięcia Prenaty/Preli z Sano albo z Blattina, ale u jednych i drugich kiepsko z pobieraniem. Te z Trouwa im smakują. Przez 2 ostatnie lata nie dawałem nic w zasuszeniu bo tak było wygodniej logistycznie i nic się nie działo a teraz wet zbadał mocz przed wycieleniem a tam makro szoruje po dnie :ph34r:

Opublikowano

Tutaj chyba nie ma gorzkich soli. Stosowanie 6-8 przed porodem, to zwykły premiks dla zasuszonych. Też stosuje dla zasuszonych, a na 3 tygodnie przed porodem wprowadzam gorzkie sole z josery. 

Jeszcze z agrocentrum też z pobieraniem nie było dużych problemów. 

Opublikowano

Ale w ostatniej linijce wymienione DCAB, to nie oznaczenie soli? Właśnie nie pasuje mi że chętnie jedzą, a przecież nie przy solach gorzkich nie powinny. Do Josery i Agrocentrum też mam dostęp w sumie

Opublikowano

Spokojnie możesz, to dawać do końca zasuszenia. Widać że  jest siarczan magnezu, ale w małej ilości i raczej nie obniży ph 

Z gorzki jest taki problem, że same gorzkie mogą nie wystarczyć. Jeżeli dawka pokarmowa będzie zbyt zasadowa, to po żadnych gorzkich nie będzie efektu. 

W poniedziałek się wycieliła krowa. po 3 godzinach łożysko odkleiło się. Apetyt bardzo dobry, nawet nie dałem żadnego wapna. 

Taki powinien być efekt kończy stosowania gorzkich. Dobry apetyt i brak oznak odwapnienia. 

Opublikowano
2 godziny temu, ChiquitaB napisał:

Dlatego w tym roku się wykosztowałem i kupiłem siatki na pryzmy 200m bieżących i 12 szeroką. Spokój jest jak coś wlezie czy przyleci. Nawet duży kaliber moze przejść i strat nie będzie raczej. Nie mówiąc o czasie na przykrycie czy odkrycie

te białe budowlane? jak się sprawdzają?

1 godzinę temu, danielhaker napisał:

Jeżeli nie potrzebujesz rozbijać grud przy siewie to daszkowy będzie lepszy. Mam od tego roku agrolifta z daszkiem i uprawiłem nią 15ha do siewu zamiast agregatem uprawowym. Siało się ok

Jakie witaminy dla zasuszonych z gorzkimi solami polecacie? Te z Trouwa będą dobre?

20221207_075807-2.JPG

Mam jeszcze możliwość wzięcia Prenaty/Preli z Sano albo z Blattina, ale u jednych i drugich kiepsko z pobieraniem. Te z Trouwa im smakują. Przez 2 ostatnie lata nie dawałem nic w zasuszeniu bo tak było wygodniej logistycznie i nic się nie działo a teraz wet zbadał mocz przed wycieleniem a tam makro szoruje po dnie :ph34r:

u mnie granule z boofedu idą i pobierają

Opublikowano

Pasze i dodatki z solami to ciężki temat dla krów do pobierania tego ile to różnych dodatków nie próbowałem i pasz i pobieranie mizerne albo wogule , aż jak kupiłem pasze z solą gorzką (tempo ready ) z STW krowy chętnie jedzą i są efekty łożyska odchodzą , apetyt jest i wszystko ok.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@ChiquitaB Rurowego nie biore pod uwage tylko strunowy tak jak napisalem. 3tys doplaty niby nic, ale na OLX za daszkowy tez wolaja 3tys i wtedy mialbym dwa waly w tej samej cenie. Minus taki, ze jak wezme odrazu daszkowy to bede mial ze skrobakami.

@danielhaker

Wlasnie rozbic grudy troche musi i tu sie sprawdzal zwykly agregat uprawowy z podwojnym walem strunowym. Daszkowy jednak nie bierze calosci, bo ma przeciez odstepy miedzy talerzami, ale jakos to po nim w miare wyglada na filmach. Czym siales? Stopkowy czy talerzowy siewnik? Ile dales za agrolifta. Mam oferte Agrosystem za 16 na strunowym/rurowym i 19 na daszkowym. Cena wydaje sie bardzo dobra, bo w okolicy po 15 to za uzywane wolala.

P.S talerze 560mm odstep do wyboru 75cm, albo 85cm

Edytowane przez asus921
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy taka mala. Tak jak ci napisalem nowy daszkowy 3m na olx za 3tys znajdziesz. Mi sie nigdy strunowy nie zabil. Tam sa duze odelglosci i cienkie plaskowniki wiec niema jak sie zakleic. Jedynie po latach material nie wyrzymuje kamieni itd. Napewno lepszy niz rurowy.

Nikt ze znajomych niema talerzowki na daszkowym, ale chyba zaryzykuje. Ewentualnie kupic na strunowym i dokupic daszkowy i miec dwa. Troche tez sie boje o udzwig. Mam Lamborghini r5 130km. Da rade na daszkowym z siewnikiem ?

Edytowane przez asus921