Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, ThePerkins napisał:

Zboże śrutujecie czy gnieciecie ?, bo zdania podzielone ?. Stosujecie jęczmień?, bo mam chęć przestawić się całkowicie na sam jęczmień ?

Ja w żniwa jak skosze jęczmień to przez ponad miesiąc idzie tylko jęczmień i witaminy dla krów i pastwisko i nic się nie dzieje, a co może kogoś zdziwić to wtedy spada jeszcze ilość komórek i wzrasta tłuszcz w mleku.

Opublikowano
2 godziny temu, ThePerkins napisał:

Zboże śrutujecie czy gnieciecie ?, bo zdania podzielone ?. Stosujecie jęczmień?, bo mam chęć przestawić się całkowicie na sam jęczmień ?

Przed zakupem paszowozu dłuższy czas całe zboże było śrutowane w gospodarstwie.
Po wprowadzeniu żywienia wozem paszowym zaczęliśmy korzystać z usług mobilnej mieszalni pasz. Początkowo zboża były gniecione w 100%, następnie zaczęliśmy stopniowo śrutować, aż obecnie doszliśmy do 100% zbóż śrutowanych.

Nie wiem czy to ma jakieś powiązanie, jednak po przejściu tylko na śrutowanie somatyka w stadzie wzrosła. Może to tylko zbieg okoliczności.

Opublikowano
15 godzin temu, gregor1284 napisał:

@Xawier wyczyść skrzynkę 

wyczyszczona

4 godziny temu, slawek74 napisał:

a nie pamiętam już też na promocji było 😁 najczęścieh z lydera stosuję

Radek spróbuj zwykłego edama albo cezara

masło niebieskie z Wysokiego czy złote z Trzebowniska czy z innego zakładu?

4 godziny temu, radekz200 napisał:

I u nas 90% masła ktore kupujemy to od lydera 😛

Z jakiego zakładu?

Ja miałem na porównanie z naszego zakładu z Trzebowniska i z Wysokiego (polskie niebieskie) to to niebieskie smarowało się jak margaryna

Opublikowano
2 godziny temu, ThePerkins napisał:

Podzielone? Większość hodowców i ekspertów radzi aby było walcowane.  

Opublikowano

Miał ktoś taki przypadek może ?krowa na ocieleniu , przestała nagle wstawać , wet ma przyjechać za 2h, temperatura w normie, uszy zimne, je siano normalnie próbuje wstawac tzn, przód podnosi tył wcale. Co to może być?

Opublikowano
2 godziny temu, tomo12 napisał:

Przed zakupem paszowozu dłuższy czas całe zboże było śrutowane w gospodarstwie.
Po wprowadzeniu żywienia wozem paszowym zaczęliśmy korzystać z usług mobilnej mieszalni pasz. Początkowo zboża były gniecione w 100%, następnie zaczęliśmy stopniowo śrutować, aż obecnie doszliśmy do 100% zbóż śrutowanych.

Nie wiem czy to ma jakieś powiązanie, jednak po przejściu tylko na śrutowanie somatyka w stadzie wzrosła. Może to tylko zbieg okoliczności.

Ja mam somatykę na śrutowanym w okolicach 100, więc nie koniecznie to może być powodem.

Opublikowano
44 minuty temu, michal_19 napisał:

Miał ktoś taki przypadek może ?krowa na ocieleniu , przestała nagle wstawać , wet ma przyjechać za 2h, temperatura w normie, uszy zimne, je siano normalnie próbuje wstawac tzn, przód podnosi tył wcale. Co to może być?

No mi się położyła kiedyś tydzień przed na niedobór  fosforu  typowy objaw zawinięte tylne racice

• Like 2
Opublikowano
8 godzin temu, Karol6130 napisał:

Królewski z Sierpca też dobry. 

Masło Garwolińskie najlepsze 

Nie tylko dobry ale i najlepszy. Polecam spróbować królewski wędzony dla mnie jeszcze poziom wyżej 

Opublikowano
15 minut temu, Troker1979 napisał:

Jak każdy swoje chwali to polecam królewski z mlekpolu

królewski z mlekpolu? coś nie znam chyba 🥴🥴🥴 Jak dla mnie Gouda z Mlekpolu i Złoty mazur -.biedę to ja znam 😅😅😅😅, ale tylko z bloku a nie w paczkowane plastry  - bo ten jest niezjadliwy - dlaczego? nie wiem🤷‍♀️

Opublikowano

To ja polecam wloszczowski  :)

Pytanie 

Potrzebuje takiej końcówki. 

ktoś się gdzie można dostać? 

kupiłem na allegro po czym sklep mi odpisał że będzie w połowie lutego 

Screenshot_20220111-182417_Allegro.jpg

Opublikowano

jo

1 godzinę temu, Troker1979 napisał:

Jak każdy swoje chwali to polecam królewski z mlekpolu

aaaa zgooglowałam  - Królewski z Kolna 😁 

A tak na marginesie  - po co oni zmieniali opakowania?? 🥴 nie mogę się odnalezc.teraz 🥴

@Marcin441 od mojego szefa dokładnie. Ja jestem tylko do ich pokazania, przekazania informacji o nich i tyle.