Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
11 godzin temu, paawlik227 napisał:

Koło południa spuściłem wodę ze słoja i puściłem gąbki to powiem że wieczorem lepiej to na oko wyglądało więc kolego chyba masz rację👍

Zimna tak jak mądre głowy z mleczarni zalecają procedurę mycia

Nie ma sprawy 

Pierwsze płukaniu powinna być mieszana tak twierdzą starzy serwisanci z de lawal

40 minut temu, damiano12332 napisał:

Ja zawsze zostawiam po myciu, przed dojem jak puszcze gąbkę to z rur zleci ok 3 l wody, ale po plukaniu to chyba ta woda juz jest czysta wiec bakterii nie powinno nabijać?

Będą rosły bakterie jak zostanie woda w rurach mimo że jest czysta uwierz mi  

Pomyśl logicznie ze po każdym cyklu tej wody dam tyle zostaje musisz sprawdzić poziomy i w razie konieczności  skorygować podczas ostatniego cyklu woda z rur powinna zejść do zera u mnie gąbka zbiera może ze 100 ml a rurociąg mam w trzech  równoległych nitkach

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, paawlik227 napisał:

2l wody na ok 800-500l 😅 niemożliwe do wykrycia nawet 10l przy tej ilości mleka nie złapią! A te ok 2l to mi gąbki zbierają przed dojem. Ale teraz za radą forumowiczów zaraz po myciu będę puszczał gąbki i spuszczał wodę ze słoja i węża a czas pokaże czy to pomoże czy nie🤔🤔🤔  A czy jak jest za dużo wody w układzie to intensywność mycia tzw burzy może się zmniejszyć?

Tak zmniejszy się musi w wannie braknąć wody zanim z naczynia pompa poda następną 

Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Nie płacisz potem przypadkiem więcej za nasienie, i nie możesz przynajmniej teoretycznie kupować z innej firmy i w nim przechowywać? 

Teoretycznie nie można z innej, kwestia dogadania z przedstawicielem. Płacę mniej za nasienie, 30, 40% mniej ceny katalogowej

Opublikowano
Luki86 napisał:

15 minut temu, danielhaker napisał:

W Mchirz mam -40%

Jakie bierzesz z Mchirz?

Też biorę z Mchirz, ładnych jałówek i krów dochowałem się po bykach z ohz Dębołęka. Jakiś czas temu brałem z Kietrza i teraz już kilka cieląt mam po tamtejszych bykach , też ładnej budowy , proporcjonalne, długie nogi.

Opublikowano

Ja obecnie Sezuan, Skelton i Toples. Ogólnie stado jest kryte tylko nasieniem z łowicza od połowy lat 90, ale dobór znajomy doradca z Federacji robi mi dopiero od 2 lat, i jakoś od 2 lat oceniane są pierwiastki. Od lutego będą się wycielały pierwsze córki Slatana i Ambitnego

Opublikowano (edytowane)

Zarobi 3zl wyda 5zl

No wkoncu jak zaczął człowiek lac odpowiednią ilość płynów to bakterie na 6tys spadły.

A tak z ciekawości ile najmniejsze somaty mieliście?

Edytowane przez ChiquitaB
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, ChiquitaB napisał:

No wkoncu jak zaczął człowiek lac odpowiednią ilość płynów to bakterie na 6tys spadły.

To tylko się cieszyć, że już temat wyszedł na prostą :)

U mnie teraz średnia somatyka z ostatnich 3 miesięcy waha się między 100 a 150 tyś. bakterie między 10 a 20 tyś, jak dobrze pamiętam to z odbioru najmniej somatyki miałem ok 70 tyś, a tak to z pojedynczego odbioru wychodzi ok 100-120 tys czasem mniej, czasem więcej, dla ciekawostki dodam tylko, że obora uwięziowa oraz dojarka konwiowa więc myślę, że aż takiej tragedii co do mikrobiologii to nie ma.

Edytowane przez WitekRolnik
Opublikowano
10 godzin temu, ChiquitaB napisał:

Zarobi 3zl wyda 5zl

Od sztuk czy ogulnie ze zbiornika?

Opublikowano

U mnie średnia teraz 120 ale są 2 sztuki w stadzie do ogarnięcia jeszcze. W tym jedna która nie chce w legowiskach lezec tylko na gnojowy się kladzie albo pod poidla. Chyba Mende na linke uwiaze w legowisku zeby komfort poczuła 🤣 od sztuki z federacji najmniej miałem 7tys somatyke i trzymała przez laktacja całą do maks 14tys.

Na uwięzi były problemy z somatyka bo przewiewow nie szlo uniknąć przy wywalaniu gnoju.

• Like 1
Opublikowano

Skrajne takie poniżej 10 tys bakterii przez jakiś okres ,lub poniżej 100 tys somatyki ,jest jak najbardziej pretekstem do kontroli przez weterynarię w gospodarstwie .  Jest podejrzenie działania substancjami hamującymi rozwój bakterii ,jak i wirowaniem mleka z somatyką . To było powiedziane wprost na jednym z zebrań w Mlekpolu .   Ponoć Weterynaria ma stały  [czy na życzenie] wgląd w parametry i może sama zareagować jak jej nie spodoba się 

• Like 1