Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
57 minut temu, slawek74 napisał:

spróbuj raz tylko 10ha zrobić w pryzmę z tymi co nie robili jest jak to jeden opowiadał o starszym kawalerze co się ożenił z dziewczyną z 10 lat młodszą ''że ja nie wiedziałem że to takie dobre bo by się wcesniej ozenił'' 😁🤭

struktura paszy po sieczkarni jest nie porównywalna z tą z beli inne cięcie

Do 2011r robiłem pryzmy, wiem jak to "smakuje" 

Opublikowano

Niech każdy robi to co mu pasuje. Jak dla mnie żeby pryzma była wygodna to muszą być silosy, duży plac, siatki do przykrywania itd. Wtedy  jest wygodnie ale tanio nie jest postawić silosy za kilkaset tyś w tych niepewnych czasach, bo nie wiadomo co będzie się robić za 5 czy 10 lat. Mam pryzmy z kuku więc wiem ile przy tym roboty. Nikt nie wmówi mi że odkrywanie pryzmy przykrytej piachem to sama przyjemność. Czy to latem czy zimą. Jak ktoś nie ma problemów z ptakami czy z gryzoniami to może przykryć siatkami i jakimiś workami ale to też zaraz dodatkowy nie mały koszt. Druga sprawa to zbieranie resztek z ziemi lub nagarnięcie przypadkiem piachu w łyżkę. Belkę biorę wycinakiem, przecinam i folie odrzucam z siatką na bok. Ot cała praca 

Opublikowano
2 godziny temu, Tipik napisał:

Panowie pierwszy raz mam mieszankę gorzowska. Kiedy to kosic ? Trawa jeszcze się nie wykłosiła. Woj. Łódzkie.

U mnie już wykoszona, wysokość ok. 50 cm. Po niej będzie kuku, więc już nie było na co czekać.

Opublikowano
19 minut temu, Marcin133 napisał:

Najlepiej to bydło skasować w pierony najtaniej wyjdzie,😀

To samo chciałem napisać 🤭 bydlaki won, ziemię w dzierżawę puścić i można żyć bezproblemowo 😂 sprzęt kto ma to iść w usługi i bajlando 😎

Screenshot_20210511-222243.png

• Haha 6
Opublikowano

Panowie, a jak wygląda sytuacja z cięciem materiału przez prasę/przyczepę po zgrabiarkach karuzelowych. Obecnie zgrabiam gwiazdową i jest słabo z cięciem materiału. Po tych pierwszych dużo lepiej by to wyglądało, gdzie trawa jest inaczej ułożona? Czy bez przetrząsania po skoszeniu i tak niewiele to zmieni.

Opublikowano

Małe problemy z apetytem po porodzie. Macie jakieś dodatki które można pod pysk dać. Oczywiście tłuszcz chroniony i gliceryna idzie. Myślałem nad drożdżami, jakie polecacie ?? 

Nawet  tłuszcz chroniony, szedł przed porodem. Efektu nie widać 

Najgorzej pierwiastki, bo z krowami nie ma problemu. 

Opublikowano

Nie miałem na myśli co potnie najlepiej. Tylko czy po zgrabiarce karuzelowej będzie lepiej docięte po prasie czy też przyczepie niż po zwykłej gwiazdowej właśnie ze względu na ten warkocz.

Opublikowano
2 godziny temu, leszek1000 napisał:

Małe problemy z apetytem po porodzie. Macie jakieś dodatki które można pod pysk dać. Oczywiście tłuszcz chroniony i gliceryna idzie. Myślałem nad drożdżami, jakie polecacie ?? 

Nawet  tłuszcz chroniony, szedł przed porodem. Efektu nie widać 

Najgorzej pierwiastki, bo z krowami nie ma problemu. 

U mnie dzis w nocy jalowka wycielona i tez brak apetytu, a wcześniej nie było problemu, tylko z krowami. Nawet kroplowka nie wiele pomogła, może przez to gorąco.

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie te pierwsze dni to jeszcze nie ma tragedii, ale po tygodniu powinny coraz lepiej jeść. A niestety tak się nie dzieje. 

Teraz mi się wycieliła pierwiastka i krowa. Jedzą i kupa normalna, pytanie czy pobranie będzie rosło. 

A mam ponad miesiąc pierwiastkę, która niby je a chudnie strasznie i też kroplówka nic nie dała. 

Może ktoś stosuje jakieś drożdże, albo zioła po porodzie. Sam nie wiem co może być dobre. Najlepiej coś do posypania. Nawet podawałem cholinę przed porodem i dużego efektu nie widać. 

Może lepiej droższe dać przed porodem aby zwiększyć pobranie, ale czy to da efekty. 

Edytowane przez leszek1000