Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Propo tej lucerny, to lepiej w czystym siewie czy lepiej jednak z owsem ?

Pierwszy raz bede sial lucerne. Chodzi mi glownie o chwasty i jej start. Lucerna szybko czy wolno wschodzi ? Jest w stanie sie szybko zagescic i zadusic chwasty?

Jaka norma wysiewu w czystym, jaka z owsem, bo informacje sie mocno roznia.

Opublikowano

Na prosty rozum to czy siew czysty czy z owsem albo innym gównem (dla mnie jedyny słuszny siew to czysty) to norma raczej musi być ta sama. Normę obniżysz, skosisz raz z owsem, owies nie odbije i już masz lucerny ileś tam mniej obsady w stosunku jakbys sial czysty siew 

Opublikowano (edytowane)

@damianzetor9540

Czasami na "chlopski rozum" duzo rzeczy sie nie zgadza. Pytanie jaka jest wlasnie norma wysiewu w praktyce, bo spotkalem sie od z 15kg, a nawet 25kg.

Co do siewu z roslina ochronna to w roznych zrodlach nawet polecaja zwiekszyc norme np. tutaj.

https://www.modr.mazowsze.pl/porady-dla-rolnikow/produkcja-roslinna/211-uprawa-lucerny-na-pasze

A pytanie o wschody lucerny w czystym siewie i chwasty ? Bedzie to male poletko doswiadczalne na ktore nie oplaci sie dojechac sieczkarnia od kuku, wiec tez wolalbym tam specjalnie z opryskiwaczem nie wjezdzac. Mam doswiadczenie z zycica, ktora napewno szybko sie zagesci, ale chcialem wlasnie wytestowac lucerne przed jakims wiekszym arealem.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Ja zawsze sieje maksimum zalecanej dawki. Idealnie sie nie uprawi i pogoda tez rzadko sprzyja zeby wschody byly super. Lucerna potrzebuje na dzień dobry duzo wilgoci i cieplej gleby wtedy wschodzi jak glupia. Pierwszy raz jak sialem za wcześnie to męczyła się w ziemi i tylko chwasty rosły jak glupie. W sierpniu za to rośnie pieknie ale o deszcz również ciezko. 

• Thanks 1
Opublikowano

Co wy tak się upieracie by nie siać ze zbożem, jak nie możecie wysiać w czystym siewie? Ja siałem lucernę z pszenicą jarą i było ok. Zetniesz to na kiszonkę i odbija już tylko lucerna. Ja dawałem 50 kg pszenicy na ha. Lucerny chyba 20 kg.  

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, asus921 napisał:

@damianzetor9540

Czasami na "chlopski rozum" duzo rzeczy sie nie zgadza. Pytanie jaka jest wlasnie norma wysiewu w praktyce, bo spotkalem sie od z 15kg, a nawet 25kg.

Co do siewu z roslina ochronna to w roznych zrodlach nawet polecaja zwiekszyc norme np. tutaj.

https://www.modr.mazowsze.pl/porady-dla-rolnikow/produkcja-roslinna/211-uprawa-lucerny-na-pasze

A pytanie o wschody lucerny w czystym siewie i chwasty ? Bedzie to male poletko doswiadczalne na ktore nie oplaci sie dojechac sieczkarnia od kuku, wiec tez wolalbym tam specjalnie z opryskiwaczem nie wjezdzac. Mam doswiadczenie z zycica, ktora napewno szybko sie zagesci, ale chcialem wlasnie wytestowac lucerne przed jakims wiekszym 

Ja sieje 27 kg na ha i powiem tak jest mega pierzyna później bo zawsze ci coś myszy wyrabia, albo sama wyleci bo tak też może być. Jeżeli posiejesz na wiosnę lucerne to chwasty masz gwarantowane. Ale podopowiem ci że jak zrobisz pokos pielęgnacyjny to już na drugim tych chwastów będziesz miał mniej, a taki słaby balot zawsze do jałówek cielnych jest spoko. Więc ja zawsze radzę siać lucerne na jesień wtedy gdy wybija chwasty to po zimie ich nie nasz I lucerne uzytkujesz w pełni od wiosny A teraz jak założysz lucernik to musisz liczyć się z tym że paszy z tego nie nazbierasz. A lucerna coś szybko wschodzi byle by miała wilgoć i ciepło. 

Opublikowano

Siałem kiedyś lucernę wujkowi i uparł się aby był siew czysty. Był to właśnie siew wiosenny i wykładało to potem tragicznie.  Fakt, po ścięciu lucerna jakoś odbiła, ale pierwszy pokos był mizerny i do tego jakość taka, że do niczego się to potem nie nadawało. Zboże zaś można ściąć i zrobić całkiem przyzwoitą kiszonkę. 

Opublikowano

Stosuje ktoś z was suszone granulowane młóto browarniane w żywieniu krów mlecznych? Warte jest swojej ceny? W jakiej dawce się to stosuję i czy mocznik w mleku dużo się podnosi?

Opublikowano
1 godzinę temu, Łolek napisał:

Widziałem kosiarki tej firmy to wyglądają dość solidnie na oko porównywalne z samaszem

Niektórzy narzekają na kosiarki, nawet chyba na jutubie krążył filmik jak delikwent w pokrzywy ją wyp...

Opublikowano

Hejka. Ktoś kojarzy osobę/firmę zajmującą się korekcja racic u bydła, teren Podkarpacie/Małopolska ? Oraz jeszcze z ciekawości ile wynosi średnia cena od sztuki ? Gdzieś tutaj jak czytałem to było o korekcji ale weź znajdź w ponad 1000 stron :P

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, komizmo napisał:

Pewnie jak z wieloma rzeczami. Jak dbasz tak masz

Osobiście mam wiraxsa rzemiocha jak uj 5 lat w naprawdę ciężkich warunkach i z prędkością no powiedzmy  że  12  i jeszcze sie kupy trzyma a też ludzie wyzywaja kolega ma kuznie to już producentowi tyle hui posłał ze tamten to powinien garba dostac

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
9 minut temu, Łolek napisał:

Osobiście mam wiraxsa rzemiocha jak uj 5 lat w naprawdę ciężkich warunkach i z prędkością no powiedzmy  że  12  i jeszcze sie kupy trzyma a też ludzie wyzywaja kolega ma kuznie to już producentowi tyle hui posłał ze tamten to powinien garba dostacdostać 

Łolek czym sie najebaleś tylko tak szczerze

Opublikowano

Czekamy na opinię ;)

Zagadka na dziś :/ Krowa 45 dni po wycieleniu, zdrowa, je normalnie i nagle z dnia na dzień w Wielki Czwartek przestaje jeść. W dolnej części brzucha dziwna opuchlizna.

20210407_152907_1366x664.jpg

20210407_210232_1366x664.jpg

Wykładała się na bok przebierając nogą, na znak że coś boli. Dostała profilaktycznie wlewkę z oleju + wódki i drożdże. Ogląda się za treściwymi, kukurydzę niechętnie dłubie. W piątek dwaj lekarze rozkładają ręce, bo nie widać przyczyny. Zapalenia nie ma, macica ok, trawieniec na miejscu, żwacz słabo pracuje, gorączka blisko 41 stopni i przyspieszone tętno- 120/min- dostała steryd, ketoprofen i penicylinę. Za kilka godzin wieczorem jest poprawa apetytu, ale reakcja alergiczna na penicylinę i krowa cała w wysypce

20210402_210416_1366x664.jpg

W sobotę ani lepiej, ani gorzej. Wysypka po 12h znikła, gorączka spadła. W niedzielę znów gorączka ponad 40- dostała ketoprofen i zmieniliśmy antybiotyk na oksytetracyklinę. Gorączka spadła, apetyt nijaki. W poniedziałek powtórka leków- stan bez zmian. Wczoraj badamy cukier- 130. Dostała dożylnie coś witaminowego z aminokwasami + wlewkę Ruchamaxu na pobudzenie trawienia i antybiotyk + przeciwbólowy. Dziś apetyt zerowy. Chciałem przeprowadzić po podwórku ale po 20 metrach zaczęła się chwiać na nogach. Zmierzyliśmy cukier- 370. Rano miałem próbny udój i z wyniki wyglądają tak:

obraz.png

Niski tłuszcz oraz jego stosunek do białka, a bardzo wysoki mocznik.

Gorączka znikła, ale krowa chyba słabnie. Jeszcze wstaje. Nie mam pojęcia co robić...