Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, martin0000 napisał:

Właśnie łożyska odchodzą normalnie 9/10,a ropieja na potęgę, do higieny nie przywiązywałem żadnej wagi ale teraz to poprawię. A u Ciebie jak wygląda poród możesz coś powiedzieć? Może to kwestia witamin bo nie dawałem w zasuszeniu ale to może łożyska by nie odchodziły wtedy? 

Krowa się cieli to czekamy aż sama wyprze jeżeli mały cielak jeżeli duży to czepiam wycielacz ale nie od razu czekam żeby trochę się rozeszla, ojciec powoli podciąga a ja mówię co ma robić i tyle. Oborę mam stara uwięziowa

Edytowane przez kr9292
  • Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, kr9292 napisał:

Krowa się cieli to czekamy aż sama wyprze jeżeli mały cielak jeżeli duży to czepiam wycielacz ale nie od razu czekam żeby trochę się rozeszla, ojciec powoli podciąga a ja mówię co ma robić i tyle. Oborę mam stara uwięziowa

No tak, stary zapierd... a młody się patrzy i instruuje 😁

Ale tak samo robię, staram się żeby cieliły się same w miarę możliwości, ewentualnie pomagam samymi rękami

Opublikowano
1 godzinę temu, Dodi napisał:

Ktoś gdzieś ma namiar na hurtownie sprzedającą folie do sianokiszonki w ilościach paletowych? Silotite lub underland. Na olx lub bigagro nieaktualne lub ceny windują. 

Odezwij się bezpośrednio do niego, bo ten e-sklep to prowizorka bez aktualnego asortymentu i cen

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

nie z tymi zlo.... nie handluje ich sąsiady bardziej do rzeczy chłopy 😁 a od Ciebie kto bierze ?

Rybak. Pasuje mi, że negocjacja to krótka piłka, bez poprawiania po 5 groszy jak to jeden z WSK ma w zwyczaju :P tylko niezbyt słowny. Jak masz 5-6 sztuk to przyjedzie w ciągu 2 dni, a do jednej będziesz dzwonił i przypominał się 2 miesiące

Opublikowano
danielhaker napisał:

Rybak. Pasuje mi, że negocjacja to krótka piłka, bez poprawiania po 5 groszy jak to jeden z WSK ma w zwyczaju  tylko niezbyt słowny. Jak masz 5-6 sztuk to przyjedzie w ciągu 2 dni, a do jednej będziesz dzwonił i przypominał się 2 miesiące

A skad ten odbiorca ? mój do mnie dziś dzwonię dziś jest ewentualnie jutro jak trzeba to i kasa szybciej z regóły do 10 dni i nie marudzi chłopak na dorobku 😀

Opublikowano

U mnie wręcz odwrotnie z porodami, praktycznie pomagamy każdej i nie raz za szybko wyciągamy chyba to też może być przyczyna ropień.

Ale na forum coś sie nie udziela w porównaniu z zeszłym sezonem,może coś jest na rzeczy.

Opublikowano
10 minut temu, danielhaker napisał:

Hmm, ze 2 tygodnie temu przez pomyłkę zapłaciłem dwukrotnie fakturę ponad 10tys i kasę otrzymałem bez problemu natychmiast, a paleta następnego dnia na podwórku

Jaka folie zamawiałes i w jakiej cenie ?

Czyli może  ktoś specjalnie robi smród a jak wiadomo takie rzeczy szybko się roznoszą 

Opublikowano

Najwięcej chyba poszła do góry grup barbier. Ensibal 50 zł a balensil 45 zł. Power stretch w takiej samej cenie jak rok temu 

Opublikowano
41 minut temu, martin0000 napisał:

U mnie wręcz odwrotnie z porodami, praktycznie pomagamy każdej i nie raz za szybko wyciągamy chyba to też może być przyczyna ropień.

ciagnąc bezpiecznie można jak glowa jest już w pochwie i racice wystają, widać jezyk czy kawalek pyska żeby zakładając linki nie trzeba bylo wkładać rąk do środka. Im więcej gmerania (i to bez srodka odkażającego) tym gorzej. Wyjątkiem są jałówki, ale higienę trzeba trzymać 🤷‍♀️ inaczej ropomacicze gwarantowane. Każdy robi tak jak mu się sprawdza.

Opublikowano
Xawier napisał:

Macie jakieś sposoby na śrutownik ssąco tłoczący bez mieszalnika? do bigbaga? czy jak to śrutować?

https://www.olx.pl/oferta/silos-paszowy-pojemnik-na-pasze-1600-l-zbiornik-na-zboze-bin-transport-CID757-IDHAoGm.html a najlepiej mobilna mieszalnia i silos

Opublikowano

nie posiadamy MO. jedynie SM mieliśmy 100% i ich mieszanki.

Opublikowano
49 minut temu, damianek2019 napisał:

montbeliarde warto sie tym zainteresować co myślicie

Myślę, że warto jeśli chcesz wypierać HF-a. Dobra alternatywa do SM. U nas mleczność MO jest większa niż SM, i chyba też są trochę większe(na pewno wyższe).