Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

W wigilię uspilem krowę z takimi praktycznie problemami jak ty miałeś i ubojnia która do mnie zajeżdżała już nie biła ostatni tydzień i zadzwoniłem do innej to zaoferował mi złotówkę za kilogram. Jeszcze powie że od podnoszenia 300 kilo odpada i zapłaci 500 z czego pół dnia roboty i papierów. Wiec uspilem ja. Nie będą się jakieś wuje na mnie dorabiać.

Opublikowano
23 minuty temu, PRIMO napisał:

@komizmo jaki koszt uśpienia krowy?

Ja w czasie afery leżakowej za uspanie płaciłem prawie 300zl.

26 minut temu, Marcin133 napisał:

I jak tam poszło?

Wszystko dobrze. To była kontrola wzajemnej zgodności. 

Opublikowano

U mnie za pierwszym razem mówili że wszystko dobrze a 2% doplat drapli. Papiery przyszly 4msc po kontroli a odwołanie 2tyg od faktycznej kontroli, śmiech na sali.

Kiedyś usypiałem to niecala 100 zapłaciłem zalezy ile wet zużyje środka na uśpienie. No i od tego ile normalnie kasuje. Bo jeden za usługę weźmie 150 a drugi za to samo 300

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, danielhaker napisał:

Konwiową, wannę i wyciąg do obornika chińczyk 5,5kW ciągał

z silnikiem własnym czy na WOM  z traktora? i jaka firma  , miałem kilka na testach chinczykółw po 5,5 kw to zbiornika 650 l ciezko miały ogarnąć  zbiornik na 220 v

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 godzinę temu, komizmo napisał:

Już nie pamiętam dokładnie, 80?

Ja za cielaka rok temu 80 płaciłem odbyt cały zarosniety . 

Z 4 lata temu leżaka robiłem ubój w gospodarstwie to wyszła 1800zl to nie 600 które mi inny złodziej proponował.

Opublikowano (edytowane)

U mnie w tamtym roku byk sie jakos zawiesil na lancuchu i niechcial wstawac. +/- 600kg 

Pieniadze smieszne oferowali. Jedna ubojnia zgodzila sie na uboj uslugowy. Mieli policzyc 400, jak sie zgodzilem to juz wyszlo 500, bo transport i na firmie okazalo sie, ze to jeszcze bylo netto. Po zaladunku powiedzialem, ze jade na uboj, bo jak jutro przyjade to dostane stara krowe, a nie swojego Byka R-kowego. Tak sie musieli wkuwic, ze nie przytna na rolniku, ze za***ali 40kg najlepszego miesa (antrykot itd). Na drugi dzien dzwonilem, to sie nagle mieso znalazlo.

Przod sprzedalem po 18zl/kg, tyl po 19zl/kg. Gdyby nie ta sytuacja z ubojnia, to jeszcze bylbym zadowolony, bo oddal 320kg miesa.

P.S 

Jakby ktos tak chcial robic to tylko i wylacznie podzial na cwiartki, a na porcje dzielic w domu, bo was wy***ia bez mydla. Przy zaladunku nie jestes w stanie stwierdzic czy czegos nie brakuje. Rzeznik, ktory dzielil mieso w domu smial sie, ze juz wie dlaczego byk nie wstawal. Z jednej strony brakowalo mu 2 zeber :) A oni specjalnie zamiast na cwiarki to podzielili na kilkanascie czesci, bo przeciez latwiej zaladowac. Dobrze wiedzieli co robia. Jeszcze mnie probowali namowic, zebym zostawil poltusze przez weekend w mrozni u nich za darmo, bo sobie cale mieso popsuje.

Edytowane przez asus921
Opublikowano
5 godzin temu, ChiquitaB napisał:

W Gminie raz w roku robia badania powinni ci dać ksero

Badają tylko pani z kontroli mówił że to co u nich na wyjściu a u mnie na wejściu to po drodze może się zanieczyścić itp i dlatego mam też sobie badać

Opublikowano (edytowane)

Dlatego ja sram na te obwoźne ubojnie też, za krowę dostałem kiedyś 680brutto, a teraz bym "przyciął" 500pln na krowie  co 900 kg jak nic miała. A jebać chamów pod ogon. Jak straciłem krowę za 5k to i 500 już mnie nie uratuje. Januszem k**wa już całkiem nie jestem

Edytowane przez komizmo
Opublikowano (edytowane)

@komizmo

Krowa troche inna sprawa. Z ladnego byka, to szkoda bylo tego miesa. Znajomy co bral poltusze, to mowil, ze lepszej wolowiny nie jadl. Dosyc czesto kupuje z biedronki te ich "najlepsza".

U mnie wyszlo 320kg x 18.50 = 5920, usluga 615 PLN, rzeznik do krojenia 100 PLN (na trzy osoby) + 2 literki bimbru jak sie wszyscy zjechali.

Jedna cwiartke z tej ceny trzeba odliczyc, bo zostawilem dla siebie.

Chociaz z 900kg to mialbys burgerow na 2 lata xD

P.S

Pierwszy raz mi padl cielak przy porodzie (lub byl juz martwy) i kierowca z "Bakutila" uswiadomil mnie jak to sie robi, zeby ominac taka ubojnie, a miec "papierek"

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Jakby szlo to bym sobie i ta krowe zostawil i po rodzinie rozprowadził ale z krowy która miała z 800kg pewnie i miesa by bylo. Tyle ze ja u nas wołowinę zjem i jeszcze dzieciaki, zona juz nie i teście. No i jeszcze miejsce zeby to pochować. A ogólnie ciekawi mnie czy usługowo by mi ktoś taka sztuke ubił na miejscu. Bo na własny użytek chyba do 12msc bydlo. I jak agencja to przyjmuje.

Opublikowano
25 minut temu, asus921 napisał:

@komizmo

Krowa troche inna sprawa. Z ladnego byka, to szkoda bylo tego miesa. Znajomy co bral poltusze, to mowil, ze lepszej wolowiny nie jadl. Dosyc czesto kupuje z biedronki te ich "najlepsza".

U mnie wyszlo 320kg x 18.50 = 5920, usluga 615 PLN, rzeznik do krojenia 100 PLN (na trzy osoby) + 2 literki bimbru jak sie wszyscy zjechali.

Jedna cwiartke z tej ceny trzeba odliczyc, bo zostawilem dla siebie.

Chociaz z 900kg to mialbys burgerow na 2 lata xD

P.S

Pierwszy raz mi padl cielak przy porodzie (lub byl juz martwy) i kierowca z "Bakutila" uswiadomil mnie jak to sie robi, zeby ominac taka ubojnie, a miec "papierek"

Jak? Mam takiego 5 mies i wet nie wie co mu jest. temp 36.6  był z innymi pod wiatą i leżał sztywny i nawet 33 C nie miał po kroplówkach ożył trochę ale nie do końca. lepiej go dla siebie niż oddać złodzieją z łaską

Opublikowano

Mialem jalowke 12 msc wylazła z kojca i nazarla srutu do bólu. Krew gesta się zrobila wet mowi ze jak noc przezyje to na uboj dla siebie, byla niedziela. Teraz juz wiem ze następnym razem sam bym się tym zajął bo nocy nie przetrwała i miecho zmarnowane. U nas ubojnia w takich przypadkach nie robi problemu w tygodniu

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

z silnikiem własnym czy na WOM  z traktora? i jaka firma  , miałem kilka na testach chinczykółw po 5,5 kw to zbiornika 650 l ciezko miały ogarnąć  zbiornik na 220 v

Silnik własny, Diesel, odpalanie z akumulatora lub ręcznie. Firma jakaś krzak, bo on był importowany prosto od żółtych xD

0012413.jpg

• Thanks 1
Opublikowano

Ja mam AgroVolta pod ciągnik AV27R ma niecale 22kw to co tylko jest wszystko chodzi  razem zgarniacz hydrauliczny dwa silniki razem 11kw dojarka przewodowa zbiornik 2200l i w domu wszystko co jest i w sumie na gospodarstwo gdzie jest dużo urządzeń  to uważam że te pod ciągnik są najlepsze