Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Nie wiem czy istnieje preparat mlekozastępczy na którym cielęta rosną szybciej niż na pełnym mleku. Ja miesiąc jadę na pełnym(pierwsze primo to jak najszybciej po wycieleniu siara) a później polmass czy milsan z sano (60 gr litr) i jest ok problemów praktycznie zero od lat a warunki utrzymania pozostawiają wiele do życzenia. Minus pojenia pełnym mlekiem jest słabe pobieranie treściwych.

Opublikowano

Polecam hormon wzrostu 😉

Pewne rzeczy można poprawić ale geny też robią swoje. Mam teraz 2 mieszanki Mo. Jedna wycieliła się w lipcu a w październiku skończyła dwa lata. Nawet nie pamiętam czym były karmione 😅

A wysoka od większości krów o i ładnie doi. 

Opublikowano

Jasne, mieszanki z SM i MO rosna inaczej niz hfy, nie ma co porownywać. 

15 minut temu, Troker1979 napisał:

Nie wiem czy istnieje preparat mlekozastępczy na którym cielęta rosną szybciej niż na pełnym mleku. Ja miesiąc jadę na pełnym(pierwsze primo to jak najszybciej po wycieleniu siara) a później polmass czy milsan z sano (60 gr litr) i jest ok problemów praktycznie zero od lat a warunki utrzymania pozostawiają wiele do życzenia. Minus pojenia pełnym mlekiem jest słabe pobieranie treściwych.

A jakie miałeś przyrosty w 1.miesiacu i pozniej ? liczyłeś ? 

Opublikowano

Ja bazuje na tej jak określiliście za drogiej nie opłacalnej i wogóle bezsensownej Delcie odkąd weszła na rynek za Royal i jakoś nie zbankrutowałem jeszcze a cielęta mają się dużo lepiej niż na tak zachwalanym DeHeus. Przynajmniej każda partia wygląda tak samo a nie co zamówienie to mleka różnią się od siebie. Po tych ich "premium" mlekach cięlęta dostawały biegunki a jakoś w kojcach obok rówieśniczki na Sprayfo i Blattinie miały się dobrze ale wg pana specjalisty ds żywienia firmy DeHeus dlatego że w 2 na 8 kojcach stojących w jednym rzędzie obok siebie panowały gorsze warunki. Dlatego osobiście wolę dopłacić czy przepłacić i mieć spokojną głowę a nie zastanawiać się jaka partia sie trafi w kolejnym miesiącu.

@Paulina1985 Odradzałem kilkukrotnie Agronetzwerka na tym forum kilku innym osobom to broniłaś ich ze wszystkich sił to cóż takiego się stało że teraz stali się źli ?

Opublikowano

@MKrajes  nie przypominam sobie odradzania. Skład się chrzanił i tyle, może kiedyś wrócę, kto wie. DeHeusa mialam wcześniej i bylo Ok, ale na stacji odpajania się nie rozpuszczał. Teraz na stacji mam z Agronetzwerka Specjala. 

Świetnie, że Delta Ci się sprawdza, mojego szefa na nią nie stać, więc być może będzie pełne lub mieszane pelne z preparatem.

Opublikowano
4 minuty temu, Paulina1985 napisał:

A jakie miałeś przyrosty w 1.miesiacu i pozniej ? liczyłeś ? 

Rosną ale czy tak jak powinny to nie wiem, nie mam takiej wiedzy. Zdrowe są to dla mnie najważniejsze. Zdecydowanie wzrasta popranie treściwych przy mleku sztucznym więc i tak ciężko by było dla mnie wyciągnąć wnioski.

Opublikowano
3 minuty temu, Paulina1985 napisał:

@MKrajes  nie przypominam sobie odradzania. Skład się chrzanił i tyle, może kiedyś wrócę, kto wie. DeHeusa mialam wcześniej i bylo Ok, ale na stacji odpajania się nie rozpuszczał. Teraz na stacji mam z Agronetzwerka Specjala. 

Świetnie, że Delta Ci się sprawdza, mojego szefa na nią nie stać, więc być może będzie pełne lub mieszane pelne z preparatem.

Wszystko zależy jak się liczy. Co z tego że się zaoszczędzi na preparacie jak cielę dostanie biegunki przechoruje i później odstaje od całej grupy i do końca w hierarchii jest z tyłu za zdrowymi silnymi sztukami. Co innego gdybym nie zostawiał jałówek na remont stada a tak słabe cielęta dają słabe jałówki a te będą słabymi krowami co w efekcie rzutuje na całym stadzie. I teraz co da oszczędność 20-40 zł na worku jak ten koszt krowa zwraca w pierwszej laktacji wyższą wydajnością i lepszą kondycją. 

Wiem że się nie rozpuszcza, tworzy zawiesinę która dosyć szybko się rozwarstwia co w teorii przy takim składzie nie powinno mieć miejsca

Opublikowano

Mi się nic w tym preparacie z de heusa nie rozwarstwia we wiadrze, a na koncu nie zostaje osad...nie wiem skąd takie informacje? 🤔 moze zmienili coś w skladzie. 

Widzisz, Ty twierdzisz, ze jedyny sluszny preparat to Delta, a ja, że nie 😁, bo istnieja inne preparaty, ktore nie powoduja tych biegunek, ktorych tak sie wszyscy boicie. Ja stawiam teraz akurat na ten preparat, a w miare mozliwosci na pełne mleko, bo akurat mam kilka krów na izolatce, ktore zamiast sprzedać z powodu oberwanego wymienia, czy potrzebnej rekonwalescencji, mozemy doić na bankę i dawać dla cieląt 🤷‍♀️ 

Opublikowano

Nie twierdzę że Delta jest najlepsza. Kiedyś zachwycił mnie Excellent po przerzuceniu kilkunastu firm. Później ich doradca zajmujący się cielętami przywiózł mi Royal które było jeszcze lepsze ale nie weszło oficjalnie na nasz rynek (można je dostać na zachodzie) a wprowadzili Deltę która miała trochę gorszy skład niż Royal ale cenę też trochę wyższą. Nie chciałam schodzić spowrotem do Excellenta i tak została Delta. Wiem że są preparaty na tym samym lub lepszym poziomie ale z Trouw mam świetną dystrybucję a to nie zawsze się zdarza z konkurencją. 

Jak nie zostaje osad to w jakim sensie Ci się nie rozpuszcza? 

Opublikowano

@MKrajes Na stacji jak mialam koncentrację zalecaną 200gramow to mikser nie nadazal dobrze rozpuszczać i wezyki się zapychały 🤦‍♀️ Potem jak juz zrezygnowalam, to sie okazało, ze na stacje odpajania ilosc proszku to maks 160gramów...także...dogadaliśmy się.... Wtedy zrezygnowałam z deheusa na stacji. Pojawił sie Agronetzwerk z super ceną i genialnym skladem...

Teraz wyobraz sobie Agronetzwerk wyprodukował jeszcze jakąś "super" nowość, za ktora oczywiscie chcą kolejne zlotowki wiecej..., wiec dalismy sobie spokój. Na poczatku mialo to sens, teraz bardziej opłaca się poic mlekiem lub mlekiem z dodatkiem preparatu. Może kiedyś wezmę się za Excellenta.

Opublikowano

Polecam tylko często Trouw ma słabą dystrybucję. Zależy jak dany przedstawiciel rozbuduje sobie sieć na swoim terenie. 

Przerzuciłem dużo firm i produktów i najbardziej nie lubię jak firma puści jakiś w miarę produkt i zaraz wchodzi nowy droższy a cała dotychczasowa oferta zjeżdża z parametrami w dół by bardziej zachęcić do nowego premium, za jakiś czas znów to samo albo zmieniają kolory na worku i dziwnym trafem skład leci ostro na wartości do dołu. 

Opublikowano

Niestety. Agronetzwerk poszedł tą "złą" drogą, ktora wczesniej już poszły inne firmy.

Ostatnio trafnie to ktos ujął "za krotko na rynku są, zeby w ch.ja juz leciec" 😁 to akurat bylo o paście do racic, ale pasuje do kazdej branży i kazdego produktu. 

Ostatnio był u mnie gość, ktory swoją firmę otworzył, robił jakies tam badanie wszystkich dostepnych preparatów i stwierdził, ze jakosc trzymają tylko te, ktore nie sa produkowane w Polsce...moze cos w tym jest. 

Opublikowano

Nie coś tylko bardzo dużo bo u nas zawsze muszą kombinować bo niestety większość patrzy tylko na cenę a duża część nie rozumie tego co jest w składzie napisane.Zobacz np w paszach pelnoporcjowych niektóre firmy potrafią prawie cały skład w przeciągu roku zmienić i jest ok bo jak było 18%czy 20% białka tak dalej jest więc dla większości nic się nie zmieniło. 

Opublikowano

witam , wczoraj rano krowa normalnie zerła i normalnie wyprózniała sie , w południe wczoraj temp .39,6 po południu dostała lek na obnizenie temp . i antybiotyk bez karencyjny dziś był wet i orzekł żę stanął trawieniec dał troche leków przez sąde i do miesniowo rozkurczające kazał wieczorem wlać ze 30 dag. drożdzy  krowa nie jje i nie wypróznia sie na rekawicy jak wkładał reke był sluz , krowa 8-9 tyg .po wycieleniu nie było problemu do tej pory czy to możę być przemieszczenie trawienca ?                                     trawieniec twardy z lewej strony .

Opublikowano

....skoro trawieniec jest słyszalny po lewej stronie, lub nawet w dole glodowym powstało wybrzuszenie, to jest przemieszczenie...nie wiem na co lekarz czeka? a stanąć może ŻWACZ, który się kurczy i rozkurcza, a nie trawieniec. Trawieniec może się przemieścić. Suma sumarum lekarzowi chodzilo pewnie o Żwacz twardy, a trawieniec swoją drogą może się zgazowac i przemieścic,tym bardziej jesli w prostnicy śluz to już nawet wskazywałoby na prawostronne przemieszczenie może ze skrętem.

Ale gdybać to sobie można, a tylko lekarz może osłuchać i stwierdzic czy jest przemieszczenie TRAWIEŃCA. Roznie dobrze, może być przytkana, moze być ciało obce itd... wszystko w rękach lekarza...jak nie ten to brać drugiego.

Opublikowano
44 minuty temu, jarecki napisał:

tak dopytam warto jeszcze te drożdze wlać i podać lek domiesniowo rozkurczający ?

Ja bym leków z długą karencją nie dawała. A jesli już jest na karencji to rozkurczowe i drożdże mogą być, ale ja lekarzem nie jestem 🤷‍♀️

Opublikowano

Czym najlepiej podnieść mocznik w mleku?  ?Po przejściu z pastwiskowania na wóz paszowy mocznik spadł na poziom 80-90 i co za tym idzie mleko lekko w dół. Krowy dostają gotowa śrutę granulowana plus wysłodki w granuli. W wozie mieszam tylko sianokiszonkę plus kukurydzę. Śruta rzepakowa do wozu?