Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, GrzesiekAgro napisał:

Robił ktoś amputację strzyku zamiast szasuszania na amen ?

w jakim celu amputacja ? uszkodzony strzyk? 

u nas byl usuwany, bo sobie urwała. Takie zabiegi tylko jesli problem ze strzykiem a nie z cwiartką. 

Opublikowano
2 godziny temu, leszek1000 napisał:

białko na poziomie 3,2 jest ok 

Nie grzeje się coś mocno. 

Jaki ten preparat na myko idzie ?? 

Mykokill z agrocentrum. Ogólnie wszystko biorę z agrocentrum.

Od góry pryzmy lekko grzeje się kiszonka z kukurydzy ale jest odrzucana przed wrzuceniem do paszowozu

Opublikowano

@przemek1000 jak dlugo dajesz ten premiks mykokil??? i jaka dawka na sztukę? moze za szybko oczekujesz rezultatów

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, przemek1000 napisał:

3 godziny temu, przemek1000 napisał:

Witam, czym najlepiej podnieść poziom energii w dawce? Moja dawka dla 30 krów składa się z :

750 kg sianokiszonki.   

500 kg kiszonki z kukurydzy.   

15 kg melasy.       

15 kg wysłodek suchych.      

10 kg mielonego suszonego ziarna kukurydzy.   

30 kg koncentratu 40 % białka.     

100  kg śruty zbożowej pszenżyto, pszenica, owies   

do tego jeszcze witaminy, drożdże oraz preparat na mykotoksyny.

Myślałem żeby dodać ok 1.5 kg ccm/sztuka czy to będzie dobry pomysł?  

Dodam że wydajność jest na poziomie 6 tysięcy 

Duzo tej siankiszonki moim zdaniem, ja bym zdjął ze 100kg, a dal kukurydzy wiecej w to miejsce

Edytowane przez damiano12332
Opublikowano
17 minut temu, Paulina1985 napisał:

@przemek1000 jak dlugo dajesz ten premiks mykokil??? i jaka dawka na sztukę? moze za szybko oczekujesz rezultatów

Mykokill daje już ok 4 miesiące, dawka to ok 150 gram na sztukę i to daje z ręki. 

Problemy z zapaleniami zaczęły się z miesiąc temu a wcześniej na stado 30 krów zdarzało się 1 max 2 zapalenia wciągu 3-4 tygodni. 

Kukurydzy idzie tylko 500 kg ze względu na to aby starczyło jej do października jak już będzie nowa pryzma zakiszona, dlatego myślałem czy nie dodać CCM

Opublikowano
5 godzin temu, przemek1000 napisał:

Witam, czym najlepiej podnieść poziom energii w dawce? Moja dawka dla 30 krów składa się z :

750 kg sianokiszonki.   

500 kg kiszonki z kukurydzy.   

15 kg melasy.       

15 kg wysłodek suchych.      

10 kg mielonego suszonego ziarna kukurydzy.   

30 kg koncentratu 40 % białka.     

100  kg śruty zbożowej pszenżyto, pszenica, owies   

do tego jeszcze witaminy, drożdże oraz preparat na mykotoksyny.

Myślałem żeby dodać ok 1.5 kg ccm/sztuka czy to będzie dobry pomysł?  

Dodam że wydajność jest na poziomie 6 tysięcy 

zostaje coś z tego biznesu? Tyle rzeczy trzeba dokupić:melasa, wysłodki, mielona kukurydza, koncentrat, witaminy, drożdże, myco a chcesz jeszcze ccm.

Przy wydajności 6 tys?

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, Troker1979 napisał:

zostaje coś z tego biznesu? Tyle rzeczy trzeba dokupić:melasa, wysłodki, mielona kukurydza, koncentrat, witaminy, drożdże, myco a chcesz jeszcze ccm.

Przy wydajności 6 tys?

Tak zostaje. Nie dokupuje jakiś wielkich ilości tych dodatków a nad wydajnością pracuje 

Opublikowano

Strasznie droga dawka jak na 6 tys. Ja mam teraz w granicach 6500-6800 na samej kukurydzy, sianokiszonce, pelnoporcji 20 % i paszy ze swojego zboza/soi/rzepaku. Chyba lepiej to upraszczać niż dorzucać nowe(drogie) dodatki.

• Like 1
Opublikowano

U mnie też somatyka wzrosła. Ciekawa sprawa, miesiąc temu 150tyś teraz 400. Żadnych objawów nie było, ani kłaczków ani twardej ćwiartki. 

Podejrzewam kiszonkę z żyta. Co roku jak idzie żyto to pojawia się problem. Chyba trzeba zrezygnować z tej paszy. 

No nic w sierpniu się zaszczepi autoszczepionką  i we wrześniu powinno się poprawić. 

Opublikowano

U mnie swego czasu jak skarmialismy pszenżyto bądź był dodatek to pełnoporcjówki było dużo więcej zapaleń. Odkąd wyeliminowałem to zboże z dawki jest spokojniej🙂

Opublikowano

Tez zawsze slyszalem, ze zyto = somatyka. Zostalo mi z 15 ton i wszedzie to teraz wciskam. Krowy dostaja dodatkowo gniecione do wozu i to nawet spora ilosc. Narazie mleko delikatnie w gore, jutro proba to zobacze jak parametry. Somatyka narazie bez zmian.

Opublikowano

No tak ale po pierwsze nie mam zapaleń. Nie było żadnych objawów. A po trzecie daję kiszonkę z żyta a nie śrutowane żyto. Po treściwej tylko jęczmień, pszenica i trochę owca, reszta to soja,rzepak i dodatki. 

Sprawdziłem na płytę i nic nie widać. Może ruje miała. 

Opublikowano
22 minuty temu, leszek1000 napisał:

No tak ale po pierwsze nie mam zapaleń. Nie było żadnych objawów. A po trzecie daję kiszonkę z żyta a nie śrutowane żyto. Po treściwej tylko jęczmień, pszenica i trochę owca, reszta to soja,rzepak i dodatki. 

Sprawdziłem na płytę i nic nie widać. Może ruje miała. 

To u jednej sztuki wzroslo czy srednia ze stada? Typowo po wprowadzeniu kiszonki z zyta? Z ciekawosci pytam.

Ja to juz w nic nie wierze. U siebie caly czas podejrzewalem kwascie, kal i wyniki na to wskazywaly. Nawet po dobrym buforze zauwazylem duza poprawe. Mam nareszcie nowego mlodszego weta z usg itd Z ciekawosci kazalem mu sprawdzic PH zwacza u krowy ktora non stop "leje". A tu niespodzianka PH 7.

Opublikowano

Te właśnie muszę te ph żwacza sprawdzić. u kilku wzrosło. Tak przez miesiąc idzie. Na spokojnie posprawdzam sobie krowy. W sierpniu autoszczepionka pójdzie i powinno być lepiej. 

Jakby były jakieś objawy przez ten miesiąc to ok. A tu nic, myślałem że wszystko gra a tu zdziwienie. 

Tak to już jest z tymi krowami 😅

Opublikowano

Ja mam autoszczepionkę. Tak spadek somatyki. 

No i po wycieleniu mniej zapaleń podklinicznych jest, łatwiej się leczą. 

Dlatego mnie ostanie próby trochę z szokowały,ale zobaczymy za miesiąc. 

image.png

Myślę że ta zmiana kiszonki dużo zmieniła. Chyba że ktoś ma inny pomysł. 

szczepienie było z grudniu i maju. 

Opublikowano
10 godzin temu, tomo12 napisał:

Zmienię nieco temat. Jaki czas u was schładza mleko zbiornik po udoju lub ile powinien schładzać?

Jak zwykle to wszystko zależy,ile mleka na uduj, czy tak jak teraz zaczyna robić się gorąco no to parę minut dłużej schodzi a tak wedle norm to ok 40-45 minut od zakończenia doju, tak chyba mówił mój inspektor z mleczarni 

Opublikowano

eeee....yyyy...yhy...to ....ciekawe...Może taką ma metodę 🤷‍♀️

Opublikowano

Ktoś może polecić srodek do kąpieli racic za bańkę 20litrów zeby zaplacic mniej niż 500zł? 😁😁😁😁 

Opublikowano

Help!

Krowa 2-10 dni przed ocieleniem. Dopiero zaczyna nabierać wymię. Przyszła z pastwiska i ćwiartka(jedna albo dwie - ciężko ocenić bo ta opuchnięta może  promieniuje na drugą)  jak bania i twarda. Zmierzyłem gorączkę i 40+. Zapalenie mogło rozwijać się wcześniej bo krowa nie wyjadała śruty od dwóch dni. Jak uratować tą krowę, ćwiartkę, jak leczyć? Dałem ketaprofen na gorączkę, który działa też przeciwzapalnie. Dać antybiotyk  domięśniowo(ciąża)? ?Tubki to chyba nie najlepszy pomysł jak się nie doi? Może coś ją dziabnęło na pastwisku?

Z 2 tygodnie temu miałem podobny przypadek ale z krową w wysokiej laktacji. Nie dało się wyleczyć ćwiartki i doszło do zakażenia całego organizmu. Krowa nie wstała do doju i trzeba było ją wzmocnić kroplówką z wapna. Nie jadła. Po podaniu antybiotyku jej stan się poprawił ale mleko w pozostałych ćwiartkach to somatyka liczona w milionach. Po sterydzie najpierw przez dwa, trzy dni w ogóle nie było mleka a jak wróciło to na 40% i wszystko szajs. Krowa na konserwy.