Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przezuwaczka ładne krówki, a na odświeżenie przyjdzie czas, ja chciałbym założyć jakieś płytki z tyłu tak do 1,5 m wysokości żeby przejechać raz w miesiącu karcherem i mieć spokój. 

Mam problem z 6 miesięczna jaloweczką. Ciężko oddaje mocz i wygląda jakby była wzdęta, wstaje jak koń i z problemami. wet rozkłada ręce, chyba zawołam innego 

Opublikowano

Ja ostatnio wapnowalem ściany i sufit od razu inaczej aż chce się wejść.  Kiedyś do znajomego zajechał wet powiatowy z Łomży niby ten główny bo obora była otwarta i do tego przy samej drodze ok 3m. A tak naprawdę miał jechać dalej. Jak wszedł do środka to niby chciał mu od razu mleko wstrzymać.  Ściany czarne brak płytek w zbiorniku sam beton cielaka przy ścianach związane i na korytarzu od tylu krow do kolan obornika . Sam się zastanawiam jak oni tam chodzili podpowiem że krowy na stanowiskach. Ale szybko ich nauczył. Fakt że przez pół roku co 2 tygodnie zajezdzal.  AAAA  i żona gospodarza tak się z początku przestraszyla i myjką po ścianach wodę lała i zwarcie zrobila

Opublikowano

Przezuwaczka po twojej wiedzy i zaangażowaniu przy krowach myślałem że u Ciebie lśni w oborze A tu zonk 

Oczywiście bez urazy tak sobie zawsze myślałem po twoich postach 

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, przezuwaczka napisał:

@Paulina1985 nadają się te zdjęcia do SOLa? Z boku ciężko coś zrobić ze względu na sąsiadki, a głowa sama to chyba za mało😁

jasne, dlaczego nie?

55 minut temu, Mateusz1q napisał:

Mam problem z 6 miesięczna jaloweczką. Ciężko oddaje mocz i wygląda jakby była wzdęta, wstaje jak koń i z problemami. wet rozkłada ręce, chyba zawołam innego 

moze po prostu zapalenie pęcherza? lib prpblem z nerkami. nie ma brazowego, ciemnego moczu albo strzepków krwi w moczu? 

Opublikowano
21 minut temu, slawek74 napisał:

szczotkoczochradła pomontowane jałówkom odrazu wiedziały do czego służą😄😉

chociaż zdjecie wstaw 😪😪😪

Opublikowano
3 godziny temu, greg1985 napisał:

A tu zonk 

Wybacz, ale nie lubię sprzątać😂 U mnie korytarz z resztek wyskrobany i maty legowiskowe. Na resztę szkoda mi czasu. I tak chodzę przy zwierzakach więcej niż inni. Znam laski co myją raz w miesiącu rury mleczne i glansują codziennie płytki w oborze. Szkoda tylko że zdycha im 30% cielaków😓

4 godziny temu, Mateusz1q napisał:

chciałbym założyć jakieś płytki z tyłu tak do 1,5 m

U mnie płytki leżą 2 lata i czekają na moje lekcje układania. Mąż miał mnie przy okazji nauczyć, ale teraz lekcje zdalne z trójką dzieci pół dnia mi zajmują i znowu się odkłada😅

Opublikowano

Lepiej farba z zywica epoksydową.

czy jakoś tam 😁

Opublikowano
8 minut temu, przezuwaczka napisał:

Wybacz, ale nie lubię sprzątać😂 U mnie korytarz z resztek wyskrobany i maty legowiskowe. Na resztę szkoda mi czasu. I tak chodzę przy zwierzakach więcej niż inni. Znam laski co myją raz w miesiącu rury mleczne i glansują codziennie płytki w oborze. Szkoda tylko że zdycha im 30% cielaków😓

U mnie płytki leżą 2 lata i czekają na moje lekcje układania. Mąż miał mnie przy okazji nauczyć, ale teraz lekcje zdalne z trójką dzieci pół dnia mi zajmują i znowu się odkłada😅

Hehe no to u mnie z dzieciakami tak samo jest. Ja właśnie wykorzystuje wolny czas na porządki bielenie i mycie płytek na ścianie bo kukurydza posiana nawozy posiane maszyny zielonkowe przygotowane i Niedługo zacznie się 1 pokos i już na nic nie będzie czasu. Robimy bele i jest kilka działek to pewnie ok tyg się zejdzie. Później od 15 czerwca zaczną się łąki rzeczne też pewnie kilka dni i tak całe lato no chyba że będzie susza . Teraz w majówkę ładnie popadalo to aż się chce jechać popatrzeć jak trawy rosną 😁

Opublikowano (edytowane)

przezuwaczka   Dzięki wielkie za wstawienie zdjęć o kóre Cię ,,prosiłem" , ładne sztuki , takie jak trzeba , powodzenia życzę w dalszej hodowli i rozwoju .

Edytowane przez Supersebusiek
  • Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, maxler napisał:

Tak mają czyli co ?

Nie schodzi im opuchlizna po porodzie (3szt) albo strasznie długo to im zajmuje i maści nie pomagają, nawet te ze sterydami. Niektóre sztuki oddają mocz nie ciurkiem tylko tak przerywanym strumieniem i tak się właśnie napinają, Ciemno rzadko robią ale na kwasice to nie bardzo wygląda i z oceny kwasica raczej nie wychodzi. Jutro ma być żywieniowiec to go wypytam o to

Opublikowano
58 minut temu, greg1985 napisał:

no chyba że będzie susza . 

to ktoś jeszcze ma wątpliwości?? 🤔🤔 

Niezły pracuś z Ciebie tak na marginesie 😱😱😱

@dominik1703  o Starvacu tutaj napisz...

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Xawier napisał:

Nie schodzi im opuchlizna po porodzie (3szt) albo strasznie długo to im zajmuje i maści nie pomagają, nawet te ze sterydami. Niektóre sztuki oddają mocz nie ciurkiem tylko tak przerywanym strumieniem i tak się właśnie napinają, Ciemno rzadko robią ale na kwasice to nie bardzo wygląda i z oceny kwasica raczej nie wychodzi. Jutro ma być żywieniowiec to go wypytam o to

Jeśli nie kwasica to przeciwnienstwo tego ? U mnie niby żywienie super, wydajność  11tys ,  parametry z tabulogramow książkowe, krowy lały mlekiem tylko co z tego jak zdrowotność zostawiała wiele do życzenia. Okazało się że jest to zasadowica . Wywaliłem wszystkie bufory z dawki , a do tego musiałem jeszcze lekko przykwasic krowy i wreszcie jest dobrze. Jeśli przyjedzie żywieniowiec to niech ruszy swoje 4 litery i zobaczy co jest przed i za krowami. Tabulogramy to nie wszystko.

Edytowane przez maxler
Opublikowano
6 godzin temu, Paulina1985 napisał:

to ktoś jeszcze ma wątpliwości?? 🤔🤔 

Niezły pracuś z Ciebie tak na marginesie 😱😱😱

@dominik1703  o Starvacu tutaj napisz...

Hehe nie no lubię czasami posiedzieć spokojnie na agrofoto A i tak była cała "zima" na odpoczynek😉. Chyba wiecie że na wsi zawsze jest co robić A zwłaszcza  jak ma się krowy mleczne. A teraz doszło mi że trzeba jeździć na pole straszyć żurawie na kukurydzy bo ojciec pierwszy zawsze sądzi kukurydzę w okolicy i pierwsza wschodzi . Niby zaprawiana ale zawsze coś jedzą.  Do tego gęsi na trawę siadają teraz to tak 50 sztuk jest ale w marcu to setkami skubaly że aż czarno było na łące. I trzecie bóbr mi strumyk zatyka niby dobrze bo wodę nam  magazynuje ale już trochę woda stoi i podmokły teren się robi i jak deszcz popada to całkiem lipa bedzie

Opublikowano

witam, kiedy najlepiej podać szczepionkę startvac? Miałem dużo przypadków, że krowy po wycieleniu miały zapalenie i przyznam, że higiena doju nie była na najwyższym poziomie ale teraz stosuję przed dojeniem oxy foam oraz po dojeniu io shield. Kilka miesięcy temu (przed stosowaniem powyższych środków) podałem to 2 sztukom i miały somatyczne dosyć niskie, ale krowa wycielona w tym samym czasie o niskich ks miała zapalenie. Czy jest sens stosować szczepionki u wszystkich sztuk?

Opublikowano (edytowane)

Ja szczepie mastibiovac 5 dni przed wycieleniem krowy i od tego szepienia 2 tygodnie i podaje druga dawkę. Ja podaje to  wszystkim sztuka i co ci powiem to ci powiem ale znaczną poprawę w somatyce zauważyłem w kolejnej laktacji.

Edytowane przez Adamqq3
Opublikowano
9 minut temu, Adamqq3 napisał:

Ja szczepie mastibiovac 5 dni przed wycieleniem krowy i od tego szepienia 2 tygodnie i podaje druga dawkę. Ja podaje to  wszystkim sztuka i co ci powiem to ci powiem ale znaczną poprawę w somatyce zauważyłem w kolejnej laktacji.

A konkretnie to jaka poprawa na przykladach? Jaki koszt takiego podwojnego zabiegu ? 

Opublikowano
3 godziny temu, Adamqq3 napisał:

Ja szczepie mastibiovac 5 dni przed wycieleniem krowy i od tego szepienia 2 tygodnie i podaje druga dawkę. 

Też tak szczepimy, ale postanowiliśmy zacząć szczepić wszystkie co pół roku, bo podobno tyle działa ta szczepionka, a w zasuszeniu zdarzają się cyrki także.