Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, przezuwaczka napisał:

Może coś pomyślę😉 Najpierw je tylko wyszczotkuję, bo brudasy okropne😝

Chwalę się jak już to wiedzą, a nie krowami, bo wyglądają dość pospolicie jak to HFy. Dla mnie są piękne, a dla innych za chude😍

Muszą być chude i już , jeżeli ktoś tego nie rozumie to znaczy , że nie zna tej rasy , nie musisz ich szczotkować , proszę o fotki , jeżeli możesz .

Opublikowano

Jutro pocykam coś. Wyzwanie mi rzuciłeś, więc ok. Od ręki mam tylko takie

20200224_102033.jpg

Bardziej żarcie widać, ale u mnie to podstawa. Potem to co w kanale😂😂😂

Nieżle mnie na ruszt wzieliście, w czasie gdy dzieci czesałam po kąpieli😵

Opublikowano
Paulina1985 napisał:

Aaaa pytanie do podlasiaków , ekhm ekhm... Czy wszyscy z tego rejonu na silos mówią śilos?   już kilka razy się z tym spotkałam 🤔🤔🤔 

Często i gęsto to się słyszy u nas😆

Opublikowano
35 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Woda pewnie z wiadra? 

Ja jak wpuszczam do grupy to mają poidło, nie ma żadnego ssania

No niestety. Poidło dla 2-6msc w planach od 2 lat, ale ciągle coś pilniejszego. 0-2 mogę jedynie powiesić w jakimś wiaderku

Opublikowano
13 godzin temu, dabrowskit napisał:

pierwszy , później po 4 tygodniach i później co pół roku tak robiłeś?

Dokładnie tak. Tych przypominających było gdzieś 5 serii. A jak wygląda kał u krów, nie jest ciemniejszy o nieprzyjemnym zapachu ? Nie masz problemów z obrzękami wymienia u krów w laktacji, takich zastoinowych (tzw bochenków) ? Jak oddają mocz to bezproblemu czy są takie że się napinają i mają problem z oddaniem moczu i robią to często a w małych ilościach ?

Opublikowano
10 godzin temu, przezuwaczka napisał:

Jutro pocykam coś. Wyzwanie mi rzuciłeś, więc ok. Od ręki mam tylko takie

20200224_102033.jpg

Bardziej żarcie widać, ale u mnie to podstawa. Potem to co w kanale😂😂😂

Nieżle mnie na ruszt wzieliście, w czasie gdy dzieci czesałam po kąpieli😵

nie stresuj się 😁 ogrzewaj się w ciepełku rusztu 🤪

Opublikowano
15 godzin temu, przezuwaczka napisał:

Robię przerwy między jednym a drugim workiem, albo raczej mój mąż😂

Żeby się dało mikotoksynami obciążać krowy przez 2-3 mies tylko💁

Czyli np  3miesiąc dajesz a potem miesiąc przerwy ?. To w każdym środku tak trzeba ?

Opublikowano
maxler napisał:

13 godzin temu, dabrowskit napisał:

pierwszy , później po 4 tygodniach i później co pół roku tak robiłeś?

Dokładnie tak. Tych przypominających było gdzieś 5 serii. A jak wygląda kał u krów, nie jest ciemniejszy o nieprzyjemnym zapachu ? Nie masz problemów z obrzękami wymienia u krów w laktacji, takich zastoinowych (tzw bochenków) ? Jak oddają mocz to bezproblemu czy są takie że się napinają i mają problem z oddaniem moczu i robią to często a w małych ilościach ?

Ma jedną krowe co oddaje mocz tak przerywając ale poza tym to nic więcej z tego co napisałeś

Opublikowano
1 godzinę temu, ThePerkins napisał:

Czyli np  3miesiąc dajesz a potem miesiąc przerwy ?. To w każdym środku tak trzeba ?

Wyszło tak przypadkiem. Nawet nie wiedziałam, że nie można ciągiem, ale to w sumie logiczne.

Opublikowano
4 godziny temu, maxler napisał:

U mnie tak mają i ostatnio właśnie po ocieleniu dłużej opuchlizna zostaje i żadna maść nie chce pomóc. Co to może być?

Opublikowano (edytowane)

20200504_111434.jpg

20200504_111618.jpg

20200504_111637.jpg

20200504_111630.jpg

20200504_111804.jpg

20200504_111731.jpg

20200504_111821.jpg

Dwie ostatnie najwięcej mleka dają bo 50-60 l. Ostatnie to młódki na rusztach. 

Mam nadzieję, że sprostałam wyzwaniu. Z czesaniem to był żart😝 Fotograf w oborze to jak wizyta prezesa, a tu ściany nawet nie odświeżone😂

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Xawier napisał:

U mnie tak mają i ostatnio właśnie po ocieleniu dłużej opuchlizna zostaje i żadna maść nie chce pomóc. Co to może być?

Tak mają czyli co ?

przezuwaczka a fuuuuuj jakie brzydkie, oby więcej takich jak te ostatnie 👍😉

Edytowane przez maxler
Opublikowano (edytowane)

Reszta też ma potencjał, tylko młode jeszcze. Mam jedną, co w pierwszej laktacji 14 tys dała i w drugie będzie podobnie. Ma niestety wynicowane strzyki, ale jakoś żle to na nią narazie nie wpływa😌

Ta biała to czasami tak się uwali, że powinnam kombinezon do niej założyć. Do tego mycie tylko z tyłu i skacze chlastając ogonem. W ogóle mycia i dippingu nie lubią i dlatego tylko ja to robię😂

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano
16 godzin temu, Paulina1985 napisał:

aaaaaa😱... ciekawe  :) Ostatnio ktoś na Ciekawostkach fajnie o amylazie napisał ze śliny i rozpuszczaniu cukrów dzięki piciu z wiaderka, utkwilo mi w pamięci. 

Jest możliwe, że nie mają tego odruchu ssania od małego zaspokojonego, ale wielu poi z wiader od pierwszego dnia i nie narzekają (podobno).

Ja bym na Twoim miejscu zrobila im coś na czym mogą się wyżyć, jakąś zabawkę do cmokania, jakąs matę grubą z wypustkami do gryzienia. Jeśli dodatkowo nie mają wybiegu to problem nie zniknie tak szybko😪 z kolczatką kiedyś probowałeś??

@Paulina1985

Może to się nada?

Ogromne-czarne-DILDO-z-wypustkami-STYMULACJA.jpeg

• Like 1
Opublikowano

😳😳😳😳😳😳😳😳😳😳😳😳😳😳

Tego się nie da odzobaczyć. Tu są dzieci !!!!!!!!!     

P.S. z dostawą do domu proszę 🤣🤣🤣🤣🤣

Opublikowano

🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️ ja nie wiem, trzeba zapytać @GrzesiekAgro 😁😁😁😁😁😁😁😁😁

Opublikowano

Dzisiaj zrobione kopyta ostatnio w listopadzie i z 24 sztuk tylko 2 miały dobre 🙄. 20 było na tyle dobrych że obyło się bez wycinania ale 3 miały odciski do wycinania a jedna 2 bandaże.

Opublikowano

Wybaczcie, ale pierwsze skojarzenie to przysadzanie cielaka jako forma tortur. W jakimś filmie KGB tak robiło😝

3 minuty temu, -Sebastian- napisał:

tylko 2 miały dobre

SARA się kłania😓

@Paulina1985 nadają się te zdjęcia do SOLa? Z boku ciężko coś zrobić ze względu na sąsiadki, a głowa sama to chyba za mało😁