Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja kupiłem w tamtym roku dwie i chyba sobie odpuszczę. Wprowadziłem do obory wszy wszoły świerzbowce i nie wiadomo co jeszcze. Kupę lat tego nie było. A przecież można w promocji dostać jeszcze innego dziadostwa.

PS

Co polecacie na świerzba u krów w laktacji(karencja), u krów w zasuszeniu , jałówek cielnych i młodzieży bo chyba trzeba całe stado przekitrać. Stosowałem spot on do polewania afekt żaden.

Opublikowano

U mnie cieliczka NRF jedyna, ktora tak mala z boksu potrafi wyskoczyc. Czyste HFy w tym wieku duzo mniej ruchliwe :)

Mam tez gdzies MO, ale za bardzo na wyglad sie nie wdala, ale najpiekniejsza moim zdaniem Simentalka, choc pewnie najmniej mleka odda z tej calej trojki.

Opublikowano

Można potraktować jak jałówkę jeszcze, jak jest pasza to bym próbował, wiesz ile mleka daje, czego można się spodziewać po krowie, a zakup jest zawsze nie pewny i pół bidy jak się nie zacięli, ale jak zachoruje to nieraz zostanie po niej ciele i często kredyt do spłacenia. 

Opublikowano

Ile u was kosztuje Jalowki/Krowy wysokocielne bez kart hodowlanych ? Czy kupujecie tylko i wylacznie z kartami ?

U mnie poludniowa wlkp, ceny za cielaki chyba najwieksze w kraju, ceny skupu zywca chyba najnizsze, ale akurat Jalowki/Krowy mozna kupic tanio. (bez kart)

Opublikowano
20 minut temu, asus921 napisał:

, ale najpiekniejsza moim zdaniem Simentalka, choc pewnie najmniej mleka odda z tej calej trojki.

niekoniecznie. Mam mieszanke HOxSM, ktora w zakonczonej laktacji dała 15 tys. Daj jej szansę 🙂

Opublikowano (edytowane)

@Paulina1985

Szanse napewno dostanie, bo bardzo mi sie SIM podoba + latwa mozliwosc przejscia na bydlo miesne, bo to rasa ogolnouzytkowa, super przyrosty opasow, a mamka odpoji kilka cielat. Mialem okres zacielania wlasnie SIMem, niestety tylko jedna jalowka z tego wyszla.

Jednak bardziej na mleko z dwojki SIM/MO jest polecany MO, co kolega "Tomasz" tutaj wlasnie opisywal kiedys.

Twoich rekordzistek to nie biore pod uwage, bo nie w tej lidze wydajnosciowej chodzimy xD Masz wiecej krzyzowek z SIM ? Jak wyglada srednia krowa, nie rekordzistka ? Prawda, ze ucinaja mocno mleko ?

Teraz inseminuje glownie HF czasami wlasnie MO lub NRF.

Co jeszcze ciekawego polecacie?

Edytowane przez asus921
Opublikowano

No i teraz się wydało czego Hf nie chcesz, z mieszanek masz 15 tys. to po co horowity Hf:D

U nas za jałówkę bez papieru 6000 to minimum, i to mało ofert jest. 

Jest tylko jedno gospodarstwo co sprzedaje jałówki warte zainteresowania, tylko tam jest stały odbiorca który potrafi położyć więcej niż w Konradzie chcą. 

Córki właścicielki są wetami, dlatego to jest najlepsze stado w okolicy. 

Opublikowano (edytowane)

@karol6130

U was, to gdzie dokladnie ? U mnie standard cena to 4tys, mozna wyrwac nawet za 3tys.

Osobiscie kupilem za 2700 czerwony HF, 4 miesiace cielna. Rekordzistki z niej raczej nie bedzie, ale cena okazyjna + dostalem doplate + cielak wart minimum 800 u nas, to krowa wyszla za grosze.

Moze ktos chce pare jalowek :) ? W rozliczeniu moge przyjac cieleta, bo u was tanie, a znowu u mnie drogie xD

Biznes lepszy niz na mleku :):)

Edytowane przez asus921
Opublikowano

@asus921 srednio zaraz zajrzę do tabulogramów 😁 zaczne od tego, ze krzyzowki z SM są dlugowieczne u nas nawet jak na warunki "zgarniakowe" i "matowe". Jeśli szybko ucinałyby mleko to nie mialyby takich wydajności (wiekszosc 9-11 tys za 305 dni) Ale pomijając rekordzistki, to taka najsłabsza za 305 dni dała 8600.  Tylko wszystko zależy od rodziców. Nie można stwierdzić, ze u kogos mieszanka dała 10tys to u mnie też. Matki mialy dobre i żarcie choc z wielkimi potknieciami to jakoś się kulga 🤷‍♀️

Opublikowano
4 godziny temu, asus921 napisał:

Nie wiem jak krowy, ale byki LM duzo spokojniejsze niz czysty HF. Dla mnie byk HF to jest najgorsze dziadostwo jakie moze byc pod wzgledem temperamentu.

byk hf jak zaczyna się wkurzać.,to widać punkt po punkcie,i ogarniasz temat. W 10 punktowej furii,przy siódmym punkcie hf rozbiera zagrodę,a lm tylko niby spokojnie patrzy,aż nadchodzi przełom a co wtedy dzieje się,to hf może tylko popatrzeć.

Opublikowano

@radekz200 serio zastanawiasz się nad zakupem??? tu na forum nikt nie sprzedaje? chociaz byś miał do kogo pozniej miec pretensje 🤣

Opublikowano
10 minut temu, Paulina1985 napisał:

@radekz200 serio zastanawiasz się nad zakupem??? tu na forum nikt nie sprzedaje? chociaz byś miał do kogo pozniej miec pretensje 🤣

Od Ciebie biere w ciemno 😂

8 minut temu, dabrowskit napisał:

sąsiad mój będziemy miał na sprzedaż 2 jałowki HFxNRF 😂😂😂

Macie możliwość transportu? Wiele za nie?

Opublikowano
40 minut temu, kizak napisał:

byk hf jak zaczyna się wkurzać.,to widać punkt po punkcie,i ogarniasz temat. W 10 punktowej furii,przy siódmym punkcie hf rozbiera zagrodę,a lm tylko niby spokojnie patrzy,aż nadchodzi przełom a co wtedy dzieje się,to hf może tylko popatrzeć.

Nie wiem jak czysta rasa, ale ja na mieszance LM nie moge narzekac. Teraz mam akurat takie neutralne, co cie w d*pie maja, ale trafialy sie takie, ze wszystko z nim mogles robic i zalizal by cie na smierc jak pies. Chociaz tak jak mowisz, jak sie raz zerwal ten grzeczny LM, to jedna jalowka byla "rozkraczona", a jak biegal galopem to od bramy do bramy, a grzbietem haczyl o szyny od wyciagu obornika linowego. Takie cos pierwszy raz widzialem. Normalnie furia w oczach. Jak go sposobem na pasze uspokoilem to tak jakbys w jednej chwili go odczarowal, normlanie zaczal mnie lizac jakby sie nic nie stalo...

Ale i tak zdania nie zmienie, bo HF to jest glowny prowodyr do rozruby. Zawsze te czarno biale dziadostwo wali drugiego do upadlego i tylko lancuchy slychac i za nic sie nie uspokoi. Za LM moge spokojnie stac i sie go nie boje, a za duzym HFem to zawsze z dystansem. Tak samo przy sprzedazy.

Opublikowano

...bo hałefy to zuuuooooo. Dzìękuję za uwagę 😉 dobranoc 😁🤣

Opublikowano
Dnia 10.02.2020 o 19:06, Rolnik7343 napisał:

takie coś
czy 5m szerokości wystarczy ? głęboka ściółka na całym kojcu

wzdłuż stołu paszowego powinien być korytarz gnojowy i dopiero głęboka ściółka. Inaczej bedzie szło od cholery słomy a krowy i tak będą brudne. Pamiętaj też o tym, że krowy to nie byki- 8-10m2 na sztukę na glębokiej ściółce- zrobisz ciaśniej i może się zrobić nieładnie z somatyką.  U nas wszytkie kojce gdzie jest głęboka ściólka (jałówki i krowy zasuszone) mają miedzy obszarem ścielonym a korytarzem paszowym korytarz gnojowy. Wygarniamy co 3 dni u zasuszonych i co jakis tydzień- dwa u jałówek. Idzie dużo mniej słomy i nie brudzą sie bardzo. Pamiętaj, bydło najwięcej wydala tam gdzie je i pije.

Bez tytułu.png

Opublikowano
1 godzinę temu, asus921 napisał:

@karol6130

U was, to gdzie dokladnie ? U mnie standard cena to 4tys, mozna wyrwac nawet za 3tys. 

Lubelskie powiat Łuków gmina Wola Mysłowska. 

Przed chwilą dzwoniła klientka za krową rzeźną, po 5,50 wystawiłem, także wyjdzie koło 3000. 

Za 4500 są jakieś harpagany powystawiane a nie krowy. 

U nas jak ktoś ma nadmiar jałówkę to sprzedaje cielakiem, za mało mamy pola żeby zacielone sprzedawać. 

Kolega na przykład na 20 sztuk krów Hf kryje 19 z nich lm. nie ma pola i żyje z krów i sprzedaży cieląt, ma stałego odbiorcę, tą 1 kryje sexowanym na wybrakowanie, albo sprzedaż starej cielnej krowy. 

@karol6130

Przed chwilą dzwoniła klientka za krową rzeźną, po 5,50 wystawiłem, także wyjdzie koło 3000. 

U nas jak ktoś ma nadmiar jałówkę to sprzedaje cielakiem, za mało mamy pola żeby zacielone sprzedawać. 

Kolega na przykład na 20 sztuk krów Hf kryje 19 z nich lm. nie ma pola i żyje z krów i sprzedaży cieląt, ma stałego odbiorcę, tą 1 kryje sexowanym na wybrakowanie, albo sprzedaż starej cielnej krowy. 

@karol6130

Opublikowano

To wszystkie jałówki na wymianę brakowanych krów kupuję?

Opublikowano
10 godzin temu, damiano12332 napisał:

Mial ktos jałóweczke po angusie, krowa hf, bedzie z tego mleko, bo zastanawiam sie czy jest sens to trzymac?

Mam 2 krowy 50% AR (po matkach HFxBBB, druga po HHxSM)w 4 laktacji. Wydajność ok. 4.000 tłuszcz ok. 6%. 100% LM ma podobną wydajność ,tylko mniej tłuste mleko.

Użytkowanie mleczne mieszańców, czy czystych ras mięsnych jest dobre tylko przy agroturystyce, lub małych gospodarstwach ekologicznych.

W profesjonalnej hodowli biznesu nie zrobisz.