Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 26.05.2020 o 10:46, mf2551 napisał:

Leszek1000 w zasuszeniu dostają sianokiszonka i słome do woli i do tego prmiks dla zasuszonych i nic wiecej. Trzy tygodnie przed wycielenie dostają tmr laktacyjny na 25 litrów i do tego dodatek paszy białkowe i energetycznej no i jest tragedia... A i jeszcze po wcieleniu dostają pójło z josery 50-60 litrów 

Mogł bys podac dawkę dla krów w laktacji?😉

Opublikowano

Panowie myślę nad zakupem jałówek i zająć się produkcja mleka trochę poważniej niż do tej pory. W tym celu paszowóz będzie niezbędny. 

Mam jednak inne pytanie, stado nie jest pod oceną i jak na razie nie będzie. Dawkę mogę zastosować  jak na razie gotową, choćby z tego tematu.

Skąd jednak brać wyniki mleka nie będąc pod oceną? Czy jest jakaś instytucja, laboratorium które zbada mi mleko odpłatnie, od każdej sztuki, myślę że raz w miesiącu by wystarczyło, mocznik, tłuszcz i białko chyba wystarczy na początek

Opublikowano
23 godziny temu, pawlak2507 napisał:

Mleka chyba sam nie wypijesz tylko będziesz oddawał do mleczarni więc stąd będziesz miał podstawowe wyniki takie jak białko, tłuszcz czy mocznik

Ale nie od sztuki. Ogólny wynik wystarczy?

Opublikowano

Na pewno od każdej sztuki i grup jest bardziej dokładnie, ale ogólny też coś trochę daję. O innych instytucjach nie słyszałem narazie choć słyszałem jakieś plotki że coś ma powstać ale nie będę rozsiewał plotek 

Opublikowano

Widzę że temat trochę zamarł, odświeżę trochę swoją prośbą o pomoc.

A więc, stado ok 30 krów, żywione do tej pory byle jak. Kiszonka z trawy, kukurydzy, śruta z pszenżyta i owsa, trochę koncentratu. Wydajność zachowam dla siebie 😏.Nie są to krowy z jakimś dużym potencjałem ale myślę że można z nich wyciągnąć dużo więcej niż do tej pory. Tutaj pierwsze pytanie.

Czy jest sens pchać się w koszty związanie z żywieniem jeśli tak jak wspomniałem nie są to jakieś krowy z dużym potencjałem?

Mój plan żywieniowy, do oceny. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś pomógł przy ewentualnych korektach i doradził. Oczywiście wszystko +- 10% bo nie ma paszowozu

Kiszonka z trawy 10kg

Kiszonka z kukurydzy 20kg

Młóto kiszone 3kg

Gniecione ziarno kuku 2kg

Pszenżyto,owies,jęczmień,pszenica 2,5kg

Rzepakowa 1kg

Soja 0.5kg

Kreda pastewna

Siano jakieś małe ilości dla poprawy zdrowotności.

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś ocenił. Jak na razie stado bez oceny i paszowozu.

Będzie dużo nowych komponentów.Jak wprowadzić to najbezpieczniej dla krów? 

Jak z młótem będą to chętnie jadły bez tmr?

Opublikowano
1 godzinę temu, leszek1000 napisał:

Co mam oceniać jak nie wiem ile  doją. 

Dawka wygląda ok. Tylko ile witamin idzie. 

A właśnie witaminy, to też się dorzuci. Też do końca nie wiem ile doją bo całkowicie się tym nie zajmuję, chce podnieść opłacalność na tyle ile to możliwe. Wydajność śmieszna na poziomie 3-4tys. 

Trochę popraktykuje  to się pomyśli o jakichś jałówkach

Opublikowano
1 godzinę temu, leszek1000 napisał:

Z tej dawki to 7-8 tyś 

Myślę że to max co można z nich wyciągnąć, chociaż niektóre pewnie mogłyby więcej dać.

Jak z młótem, będą to chciały jeść? Dopiero zamierzam zamówić.

Jakie witaminy mają najlepszy stosunek jakości do ceny?

Jak zacząć wprowadzać zmiany, zacząć od całości od mniejszych dawek? Czy stopniowo wprowadzać każdą paszę?

Opublikowano

Pacjentka krowa w 3 latkacji, tł 4.4 bi 3.2 mocznik 130 bez zapalenia, fontanna z tyłka, nie mam pojęcia co jej jest, wychodzi że kwasica bo takie bąbelki w kale są ale po wynikach tego nie widać, dostają qq ok 4kg treściwej plus do woli trawę z koniczyną. Może być przykwaszenie bez niskiego tłuszczu? przebiałkowana też nie jest. Nigdy od trawy się nie przykwaszały ale włókna może być trochę mało bo młoda trawa. Wolne od IBR BVD nie wirusówka bo 3 sztuki mają podobne wyniki już jakiś czas a reszta ok. Nikt obcy nie wchodzi do obory. Dostają droższe SANO 100g na sztuke i tyle z buforów.

Opublikowano
1 godzinę temu, Xawier napisał:

Pacjentka krowa w 3 latkacji, tł 4.4 bi 3.2 mocznik 130 bez zapalenia, fontanna z tyłka, nie mam pojęcia co jej jest, wychodzi że kwasica bo takie bąbelki w kale są ale po wynikach tego nie widać, dostają qq ok 4kg treściwej plus do woli trawę z koniczyną. Może być przykwaszenie bez niskiego tłuszczu? przebiałkowana też nie jest. Nigdy od trawy się nie przykwaszały ale włókna może być trochę mało bo młoda trawa. Wolne od IBR BVD nie wirusówka bo 3 sztuki mają podobne wyniki już jakiś czas a reszta ok. Nikt obcy nie wchodzi do obory. Dostają droższe SANO 100g na sztuke i tyle z buforów.

Przykwaszenie albo wirusową policz ile razy przeżuwa 

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich.

kończy mi się kukurydza i chciałbym zadawać swoje pasze w następujący sposób.

Rano 15kg kukurydzy, 4kg zboża (pszenica 60% mieszanka jara z owsa i jęczmienia 40%) i dokupilbym jakiś koncentrat 

Na wieczor pasza treaciwa gotowa granulat 18 i rzepak 1kg. I sianokiszonke do oporu

Jak się na to zaopatrujecie?

Edytowane przez xzibit0000
Opublikowano (edytowane)

Hej, chciałbym podciągnąć wydajność mleczna. Posiadam dwie obory. W jednej jest tylko 8 sztuk i na nich chciałbym zacząć. Na ten moment średnio dają 12l mleka dziennie. Rasa to mieszanka hf, simentala i polska czarna. 

Żywienie na ten moment to trawa z na pastwisku, kukurydza do woli podczas doju. Śruta ( mieszanka jęczmień owies i przezyto) około 5 na dzień. 

Dostałem taką wstępna rozpiskę na pasze treściwe. 

Myślicie ze da to efekt? 

Teraz ma tłuszcz 3,5 białko3

Mocznik około 130

Przez pierwszy tydzień bym podawał połowę treściwej. 

Czy warto dodać kwaśny węglan sodu? 

IMG_20200730_131200.jpg

Edytowane przez Pajero91
Opublikowano

Pytanie do osób trochę bardziej wglebiony w temat pasz pełnoporcjowych jaką firmę polecacie bo ja patrząc na skład widzę czasami w ogóle inne składniki albo czegoś jest więcej w jednej w drugiej mniej albo WGL nie ma i nie wiem jak to przeliczać .  Napisze jeszcze mniej więcej jak zdaje pasze i co daje to może dostanę jeszcze jakieś wskazówki.  Paszowoz 1500kg kuku, 500 sianokiszonki 18% białka , 50 kg rzepaku 1,5 kg do 2 kg soli rano wieczorem z ręki  przed udojem soja około 30 -35 kg i po udoju z ręki pełnoporcjowka indywidualnie dla każdej sztuki w zależności w jakiej fazie laktacji około 50kg dziennie . Stado 47 dojnych . Dodam że mam horror z zacieleniem.  Dostają jeszcze betakaroten witaminy drożdże 

Opublikowano

Czy ktoś mądry mógłby się wypowiedzieć na temat tej dawki i obliczeń? Do tej pory miałem duże problemy z żywieniem -niskie białko w mleku(średnie 3.1, po wycieleniu nawet 2.8), skaczące moczniki(130-270). Ale najgorsze jest małe pobranie tmr i ogólnie paszy - zwlaszcza większej ilosci traw. Przy 20-21 kg kiszonki z kukurydzy i 10-12 kg sianokiszonki bardzo spada pobranie paszy. Pomyślałem o użyciu większej ilości kiszonki z kukurydzy i dodawaniu białka w mocniejszej paszy treściwej. Nie celuję w jakieś ogromne wydajności, jakby doiło mi się te 24-27l byłbym mega zadowolony. Chętnie usłyszę coś mądrego na ten temat, albo co nakieruje mnie na właściwe tory.

da2.png

daw1.png

Opublikowano

Powiem ci że mało się znam na tych dawkach. Wiem jedno że dawka jest celowana w środek laktacji. Krowy po wycieleniu potrzebują dodatkowej energii czyli paszy mocno skoncentrowanej w energie i białko. Moim zdaniem jest za dużo słomy żytniej. 

dobrze czytam 60kg na 20szt to daje 3kg na sztukę zdecydowanie za dużo. 

Ale są tu osoby które jadą na jednej paszy, jednak mają albo grupy żywieniowe albo regulują ilość zadawanej paszy. Tutaj skład paszy musi być wyliczony bardzo dokładnie aby krowy przy końcu laktacji nie otłuszczały się. 

Opublikowano

Póki co dodaję jakieś 10kg ale tmr jest taki jakby miękki, wg obliczeń miał 16% włókna surowego(przeczytałem że powinno być 19-20%). Wydaje mi się że nie pobudza perystaltyki i wydzielania śliny. No i chciałem jakoś zrekompensować większą ilość kiszonki z kukurydzy, żeby nie zgubić struktury. To ile tego można dodać żeby było dobrze?