Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja  stosuje kextone ostatnio nie dałem jednej jałowce to słabo wystartowała druga dostała to ponad 40 Już daje dobra sprawa bez meczenia się z wlewkami kupywalem ostatnio po 122 zl

Opublikowano (edytowane)

Większość łożysk odchodzi obecnie, u krów emerytek 10 lat+  nie odchodzą, u takich starych ani sól gorzka ani witaminy już nie pomagają. Gdzieś ewidentnie jest jeszcze z tym problem

Edytowane przez marcinffff
Opublikowano

06698532189931351450.jpg

Byłem zadowolony bo mleko rosło ale to dzięki temu że się dorzuciło paszy a rozród siada mocznik rośnie dzwonił już do nas żeby dodać qq na wóz 300g bo mamy sporo skrobi w kukurydzy, mamy bałagan z belami bo są nie równe dla tego to tak wszystko skacze staramy się pilnować choć swierzo wycielonych żeby zacielić je a te zacielone odpuścić ciut.

Opublikowano
poziomka napisał:

Byłem zadowolony bo mleko rosło ale to dzięki temu że się dorzuciło paszy a rozród siada mocznik rośnie dzwonił już do nas żeby dodać qq na wóz 300g bo mamy sporo skrobi w kukurydzy, mamy bałagan z belami bo są nie równe dla tego to tak wszystko skacze staramy się pilnować choć swierzo wycielonych żeby zacielić je a te zacielone odpuścić ciut.

U mnie też ułożył dawkę i miałem mocznik 323 średni i co najgorsze komórki somatyczne były na raporcie 1800 niecałe. Mam jeszcze namieszana od niego treściwa 22% białka i czekam aż się skończy bo z tyłu krów lepiej nie stać bo nie odróżniam czy to oni robią czy woda z kranu leci😜

Opublikowano

@poziomka  szkoda że aż musiałeś eksperyment przeprowadzić zamiast trzymać się prawidłowej wartości mocznika, przy 300 żadna nie załapie

reszta parametrów świetna, łącznie z ilością mleka

do bel przydaje się wycinak szczękowy, 2 bele przecinasz 1 i 2 pokos i wrzucasz z każdej ile potrzeba do wozu, 10-20 litrów na odbiór tylko skacze . Z jednej beli dziwne rzeczy się dzieją

Opublikowano
4 godziny temu, kr9292 napisał:

Tłuszcz palmowy ma dobre zestawienie kwasów tłuszczowych. I gdzie to ma niby podbić tłuszcz? Bo napewno nie w mleku.

A co do kextonow ja od jesieni wale wszystkim wg mnie warto. Kilka słabych pokazało swój potencjał. Takie co wcześniej ledwo w szczycie dobijały do 40 teraz produkują powyżej 45. Fakt że u mnie błędów jest dużo a do ideału żywienia i dobrostanu itd. daleko. 

To bardzo dużo nie wiesz, bo mówić że ma dobre zestawienie kwasów tłuszczowych to pojęcie względne. Faza laktacji się w to wlicza. A popularne w Polsce bezzapachowe bo lepiej krowy jedzą na przewadze c16, przestudiuj na co działa najlepiej i co tym samym spowoduje...

Nie chce się rozpisywać o pozostałych bo za dużo już pisania.

Tylko Polska i Serbia ma tak duże zużycie owych tłuszczy chronionych, więc nie muszę pisać o czym to świadczy.

Opublikowano (edytowane)

ABS teraz idą nirwana  topsy  balisto shot out 

Stosuję ktoś jaki efekt ?pisze że zawierają dodatek na toksyny lecz w składzie nic nie ma

IMG_20190328_125935.jpg

Edytowane przez Optimus
Opublikowano

To poleć tłuszcz na wczesną fazę laktactacji? Z blattina polecił właśnie ten najmocniejszy z przewagą C16. Fajnie się doją ale z tym rozrodem zawsze był problem. Jak czytam o tych tłuszczach u prof Kowalskiego to trochę daje do myślenia

Opublikowano

Co do rozrodu to siada też dużo przez wirusy . A profil. Kowalski też bywa stronniczy jak coś reklamuje. Są tłuszcze z przewagą kwasu stearynowego u one też już inaczej działają. Ja napisałem do @Balzak i mam zamiar testować chociażby dlatego że to polski produkt . Z tym że to całkiem inne dawkowanie i trzeba zmienić skład premia . Zobaczymy jak będzie z pobieraniem

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, lukbold napisał:

To poleć tłuszcz na wczesną fazę laktactacji? Z blattina polecił właśnie ten najmocniejszy z przewagą C16. Fajnie się doją ale z tym rozrodem zawsze był problem. Jak czytam o tych tłuszczach u prof Kowalskiego to trochę daje do myślenia

Mówisz  o tym artykule w TPR ?? Co ten literat tam utworzył?? Ja stosuje tłuszcz chroniony już od 4 lat w dowce ok 200g dla krów przez większość laktacji i mam OMC 380 dni przy wydajności powyżej 11tys.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kkrzysiekk napisał:

To bardzo dużo nie wiesz, bo mówić że ma dobre zestawienie kwasów tłuszczowych to pojęcie względne. Faza laktacji się w to wlicza. A popularne w Polsce bezzapachowe bo lepiej krowy jedzą na przewadze c16, przestudiuj na co działa najlepiej i co tym samym spowoduje...

Nie chce się rozpisywać o pozostałych bo za dużo już pisania.

Tylko Polska i Serbia ma tak duże zużycie owych tłuszczy chronionych, więc nie muszę pisać o czym to świadczy.

Nie mówię że są najlepsze. Tylko że takie zestawienie się sprawdza. Przy stosowaniu z reki jest super bo jest bezwonny i bezsmakowy. Jeżeli nie ma dobrego bilansu jedno i drugie może zaszkodzić, a jeżeli krowa ma nawet lekka ketozę to efekt może być odwrotny do zakladanego. temat rzeka.

Edytowane przez kr9292
Opublikowano
4 minuty temu, KARGO napisał:

Mówisz  o tym artykule w TPR ?? Co ten literat tam utworzył?? Ja stosuje tłuszcz chroniony już od 4 lat w dowce ok 200g dla krów przez większość laktacji i mam OMC 380 dni przy wydajności powyżej 11tys.

https://holstein.pl/2018/04/05/tluszcz-w-dawkach-pokarmowych-dla-krow-mlecznych-cz-2/

o tym artykule mówie. Ja palmfeet daje nawet 800g krowie, która czwarty mies daje trochę ponad 40l. Przyszło co do krycia to cysty. Dostała wkładkę, zastrzyk i czekam czy zaszła. 35-40kg qq, 20kg sianokiszonki to dla niej zagryzka :P Oczywiście rzepak, soja i mocznik w okolicy 200 trzyma

Inna od ponad roku doi te 35litrów i też 4 mies termu zacząłem podawać tłuszcz licząc, że w końcu przybierze na wadze i zajdzie... Na wadze przybrała ale tu kolejna ruja...

Opublikowano

To zrób dokładne płukanie kału i zobacz ile przy 40l i około 800g palmfett jest go w kale 

38 minut temu, kr9292 napisał:

Nie mówię że są najlepsze. Tylko że takie zestawienie się sprawdza. Przy stosowaniu z reki jest super bo jest bezwonny i bezsmakowy. Jeżeli nie ma dobrego bilansu jedno i drugie może zaszkodzić, a jeżeli krowa ma nawet lekka ketozę to efekt może być odwrotny do zakladanego. temat rzeka.

Lekka ketoza!? Kwasica nawet lekka działa negatywnie na tluszcz 

Opublikowano
1 godzinę temu, dabrowskit napisał:

jakiej firmy stosujesz?

Stosuje tylko czysty tłuszcz palmowy nie ważne jak się nazywa bo i tak każdy jest z Malezji z tego samego miejsca. Kupuję co akurat jest tańsze ostatnio to był palmit16 po 4.6zl netto wcześniej berenntag i bergafat

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, marcinffff napisał:

za wszelką cenę każdy litr z niej wycisnać ...

Powiem tak.... litry, litrami ale mi się o rozród rozchodzi bo każdy trąbi że energii mało. trochę źle to napisałem bo już zeszyłem z tego palmfeeta bo też zalecają to do 100 dnia laktacji... jeszcze mleko trzymają ale czy zaszły w ciążę się okaże. Ta jedna z 35 litr doi się ponad rok i choć ruje regularne, śluz czysty to wiecznie coś. Karoten teraz podaje. Aż sam niedawno zrobiłem kurs inseminacji bo nikomu już nie wierze... ale też potrzebuje czasu na efekty

Edytowane przez lukbold
Opublikowano

Sporadycznie u sztuk ktore noe mialy ruji do 60 dni po wcieleniu bądź miały cysty