Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Rozród w 2018 roku na jalowkach żadnej powtórki w kryciu a 7 z 10 po sexie cielnych a rosnąć myślę że nie jest źle bardziej zależy od pochodzenia 5 jalowek w podobnym wieku cały czas jadly to samo i z nich dwie po Saloonie dużo większe od pozostałych .Ale dopóki są w budynkach tak do 9-10miesiecy to mają kiszonke kukurydzę i sianokiszonki z lucerny  plus rzepakowa a później już uważam że nadmierne żywienie nic nie daje niepotrzebnie odkładają tłuszcz kryte większość 13-14miesiecy ale zdarzają się wyjątki w jedna i druga stronę 

Edytowane przez komodo
Opublikowano
10 godzin temu, GrzesiekAgro napisał:

Ostatnio był u rodziny jakiś żywieniowiec kazał dawać sianokiszonke pierwsza , ale ciężej chyba to zorganizować z treściwymi. U nas bez wozu podobnie było qq treściwe sianokiszonka , dojenie i w międzyczasie i po doju się tak dorzucalo trawy.

Dlatego ja odpowiednio wcześniej przed obrządkiem podmiatam resztki niedojedzonej sianokiszonki i rozpoczynają od niej. Albo można też minimalnie jej rozrzucić tylko tyle, aby szybko zjadły i dalej kukurydza z treściwymi

@leszek1000, Podczas wizyty doradcy ogólnego i żywieniowego z pfhb jeden jak i drugi twierdził, że przy dzieleniu treściwej trzeba zachować odstęp przynajmniej 2h, inaczej możesz z takim samym efektem dać jednorazowo po udoju

Opublikowano
11 godzin temu, asus921 napisał:

@royal261

To najpierw przeczytaj o czym toczy sie dyskusja, a nie pisz o czym ty myslales, ze sie toczy.

No właśnie przeczytałem, dyskusja dotyczyła liczenia kosztów zboża przy produkcji pasz treściwych w gospodarstwie na bazie tych zbóż. 

Licz sobie jak chcesz, polemikę uważam za zakończoną bo do niczego nie prowadzi. 

Opublikowano (edytowane)

U nas wieczorem wysypuje paszowoz podgarniam za 15 min dorzucam i dostają podstawę i premie po obrządku u doju dostają podstawę w południe wyrxucam niedojady u znowu podstawa, rano po obrządku w trakcie doju podstawa i premia

Edytowane przez GrzesiekAgro
Opublikowano
19 godzin temu, radekz200 napisał:

Widzieliście premierę nowego urzadzenia Euromilk? 😛 już do obory nie będziemy musieli chodzić telefonem będziemy sterować 😅

wczoraj w nadarzynie z 10 producentów mleka zastanawiało sie co to jest :D         ten   ,, mieszalnik pasz    ''                                                                                                                         A jak sprzedajecie krowe na rzeż to do jakiej grupy zysków  ją wliczacie ?  dopłaty bezposrednie w jaką grupe zysków  przychodu ?    jak by pszyszło wyliczc mleko z kupnej paszy to lipa , po to są dopłaty bezposrednie by z produkcji mieć zysk , tylko ustawodowca UE nie przewidziała ze rolnicy bedą brac w dzierzawe bez dopłat dla produkującego 

Opublikowano

Euromilk mógłby zrobić mieszalnik ukośny że żmijka na kołach żeby można było mieszać w jednym miejscu a wysypywać w drugim .

To bardziej mi by się przydało. To ich cudo 3w1 będzie cena kosmos w stosunku do tego co to warte.

Opublikowano
11 godzin temu, komodo napisał:

a takie już cielne to wogóle minimalizm ogrodzone pastuchem praktycznie od marca do grudnia  bez dachu nad głową  rzucę belkę słomy i sianokiszonki i same sobie rozbieraja i wiadro z josery do lizania 

popieram , najlepsze, najtańsze i najzdrowsze żywienie zasuszonych krów i jałówek cielnych. Najzdrowsze cielęta, krowy szybciej się oczyszczają ,trawa i powietrze to jest to...

nie myślałeś stosować agro delicji z Agrocentrum dla wycielonych? Czy za drogie zabawki??? 

Opublikowano
19 godzin temu, kizak napisał:

Zadam może durne pytanie,czy można zastąpić tlenek magnezu i kredę pastewną [bufor],jakąś kredą magnezową nawozową ,lub wapnem węglanowym magnezowym ewentualnie tlenkowym magnezowym,podobnie jak dodając mocznik nawozowy do paszy . W kieszeni byłoby cieplejO.o

Ponawiam pytanie. Jakby nie patrzeć kreda również jest kopalinąO.o

Opublikowano

Po ile płacicie za pasze 22% ? Mi teraz krzykneli 1390 brutto za mastermilk22 z cargila  a niby na cennikach netto już 1600 tylko niby tu jakies rabaty bo w sumie wybieram już rocznie ponad 70 . te ceny to jakiś kosmos za samą pasze plus witaminy drożdże sól i premiksy dla opasów i cieląt wychodzi ponad 10k na mc .  

Opublikowano (edytowane)

@kizak

Dolomity to chyba nie bardzo raczej dla kur a tlenkowe to pali 😋 kredę musiał byś mieć czysta i bardzo zmieloną. 

Sama kreda to słaby bufor raczej źródło wapnia . Acidbuf nie wychodzi tak drogo bo 50g starczy , jest dobrze przyswajalne , działa długo, magnez ma i nie reaguje z innymi pierwiastkami można zasuszonym dawać . Minus to jak kiedyś dodawałem do premii mieszanej w betoniarce to nie wszystkie jadły.

Edytowane przez GrzesiekAgro
Opublikowano
5 godzin temu, GrzesiekAgro napisał:

Euromilk mógłby zrobić mieszalnik ukośny że żmijka na kołach żeby można było mieszać w jednym miejscu a wysypywać w drugim .

To bardziej mi by się przydało. To ich cudo 3w1 będzie cena kosmos w stosunku do tego co to warte.

właśnie bardziej ci a czy znajdzie się większa liczba odbiorców ciężko określić. Myślę że dla firmy większy zysk i reklama będzie z jednego takiego systemu niż 10 mieszalników.  pomysł nie jest zły więc może lepiej byłoby uderzyć do producentów mieszalników może ktoś podchwyci pomysł.systemy automatycznego żywienia zyskują coraz większą popularność. Cenowo na pewno będą dużo tańsi niż lely i ich vector. 

Opublikowano
5 godzin temu, zkordalski napisał:

Po ile płacicie za pasze 22% ? Mi teraz krzykneli 1390 brutto za mastermilk22 z cargila  a niby na cennikach netto już 1600 tylko niby tu jakies rabaty bo w sumie wybieram już rocznie ponad 70 . te ceny to jakiś kosmos za samą pasze plus witaminy drożdże sól i premiksy dla opasów i cieląt wychodzi ponad 10k na mc .  

mi nawet więcej bo po 1500 dają ofertę więc jak tylko na ten pułap wskoczyli to podziękowałem za tego mastermilka, cennikowo też coś koło 1600 netto, chyba ich posrało. masz od nich silos wzięty?

Opublikowano
4 godziny temu, MKrajes napisał:

właśnie bardziej ci a czy znajdzie się większa liczba odbiorców ciężko określić. Myślę że dla firmy większy zysk i reklama będzie z jednego takiego systemu niż 10 mieszalników.  pomysł nie jest zły więc może lepiej byłoby uderzyć do producentów mieszalników może ktoś podchwyci pomysł.systemy automatycznego żywienia zyskują coraz większą popularność. Cenowo na pewno będą dużo tańsi niż lely i ich vector. 

To jest coś nowego , trochę baoew i jest tam skopiowane .Będzie pewnie kosztował co obora na 50 sztuk . Ale jak sprzedają parę to mają niezła przebitkę bo myślę że wykonanie więcej jak 150 nie pochłonęło.

Opublikowano

Dokładnie ale u mnie w specyfikacji nie ma odpadów produkcyjnych  jest niby soja rzepak dgs  jakies tam otreby  susze  i h*j wie co jeszcze ale jak widziałem właśnie cennik 1600 netto to jebłem śmiechem i mówię odchodzę dali mi na 3 mc po 1350 brutto a teraz był i mówi że nie da rady takiej ceny i minimum te 1390 mam ale już wybrany mam dwa jeden dla opasów3.5  czasem musze kupić na wiosnę jak nie starczy swojej paszy  a do krów mam 5 i tak wychodzi silos 3 tygodnie . Z biofeedu  cena jeszcze wieksza jest paszarnia agrifimr cena ciut taniej ale opini brak. To u mnie słabo bo wychodzi 38%  

Opublikowano

papier wszystko przyjmie co tam według nich jest, niby tylko 6 % włókna i na ciężkim zbożu ale tylko badanie paszy w laboratorium by rozwiało wątpliwości, teraz zamówiłem z biofeedu rumen 23% po 1280 brutto ale jak przyjechała to zobaczyłem w etykiecie że włókna jest chyba coś koło 8% więc co jak co ale chrzczą tą paszę mocznikiem. Ktoś może zamawiał unimilka 18% z provimi, jaka cena? ostro sobie cenniki w cargillu podnieśli a o jakości to nie ma co mówić, pyli się ten granulat i osadza na ściankach silosa, kiedyś z kierowcą rozmawiałem to pamięta jak zdarzało im się ze dwa tiry otręby przywieźć na 15 zboża, a teraz proporcje mówi że odwrotne się zrobiły...

Gość Robercik1
Opublikowano
14 godzin temu, zkordalski napisał:

dla ilu sztuk ????