Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tak czytam o wyleganiu a przecież na rzepak czy koniczynę można stosować trineksepak etylu, chlorek mepikwatu, aż korci mnie wypróbować, tylu tu jest fachowców i nikt nie skraca? Będę siał na III- IV  klasie, ale kawałek jest I to tak trochę mam stracha. A na chwasty poza gramnicydem jeszcze chlopyralid ma rej. na grykę 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
4 godziny temu, ravoj napisał:

Tak czytam o wyleganiu a przecież na rzepak czy koniczynę można stosować trineksepak etylu, chlorek mepikwatu, aż korci mnie wypróbować, tylu tu jest fachowców i nikt nie skraca? Będę siał na III- IV  klasie, ale kawałek jest I to tak trochę mam stracha. A na chwasty poza gramnicydem jeszcze chlopyralid ma rej. na grykę 

Jak jesteś taki do przodu to poczytaj kilkanaście stron do tyłu... to się dowiesz która substancja skraca grykę...

Opublikowano

Weź nie pier**l, z leszczem sobie pociśnij. Pytam ludzi ogarniętych i chętnych pomocy, we wsi sobie cwaniakuj. Dzielę się swoim doświadczeniem bardzo chętnie nawet z takimi bucami jak Ty i liczę że ktoś podobnego pokroju pomoże w moich rozważaniach. 

22 godziny temu, Radek88 napisał:

Na etykiecie jakiego środka z substancją chlopyralid jest gryka? Nie mogę znaleźć??

Screenshot_20211115-205949_copy_270x540.png

Opublikowano
22 godziny temu, Radek88 napisał:

Na etykiecie jakiego środka z substancją chlopyralid jest gryka? Nie mogę znaleźć??

Nie pomyliłeś substancji?

Lontrel, cliophar... Zawsze były preparatami do zwalczania rdestowatych i ostrożenia. A gryka to rdest.

Opublikowano

Macie może jakieś doświadczenie jak z nektarowaniem odmiany Anastazja? 
Czy wydajność miodowa jest taka sama jak odmian kora czy panda? Czytałem ze plon jest lepszy i ziarno grubsze ale nie mogę nic znaleźć na temat nektarowania a grykę sieje głównie dla pszczół. 

Opublikowano
22 godziny temu, Agrest napisał:

Nie pomyliłeś substancji?

Lontrel, cliophar... Zawsze były preparatami do zwalczania rdestowatych i ostrożenia. A gryka to rdest.

Tak mi pokazała aplikacja vademecum, w ostatnich trzech latach nie myliła się, stąd moje pytanie. Ten środek jest praktycznie niedostępny, ale na etykiecie ma grykę. 

Opublikowano

Wczoraj szukałem i znalazłem pracę z testami herbicydów. Jest tam i chlomazon i chlopyralid, mcpa, linuron I metazochlor

Opublikowano

No ale dobrze że jest na czym wnioski wyciągać.

Ja kiedyś zastosowałem linuron 0,8l na 4a. Poszła ulewa i upaliło siewki, przestałem, ale był błąd że bez choćby talerzówka na głęboko. No i kiszka. Paliło nadal choć coś zebrałem.

Według mnie  najlepiej sprawdza się częste płytkie wzruszanie gleby i pobudzanie chwastów do kiełkowania. No i lekkie brony na 3 dzień po siewie. Potem gryka sobie radzi, o ile rdest nie wyjdzie, bo ten zagłuszy wszystko.

Opublikowano
27 minut temu, marian7k napisał:

Tak badano na kl IIIa a we wnioskach i dyskusji wcale to" różowo" nie wygląda. Na piachach nie odważyłbym się stosować np comand.

6 klasa praktycznie ciemny piach i 0,2 comandu 480 dają. Lekko bieleje po wschodach ale potem wraca do formy

Opublikowano

Poważnie?

Ja i tak bym nie zastosował bo wiem że nie ma takich warunków żeby 100% oprysku na swojej działce zostało, zwłaszcza w maju.

Opublikowano

Uprawiam tytoń i czasami pola przesiewam gryką. Pod tytoń też stosuję comand w dawce 0,8 i jeśli jest tytoń po gryce to gryka mimo tej dawki rośnie pięknie w tytoniu. Więc albo ten comand taki albo po prostu nie przeszkadza jej 

Opublikowano
1 godzinę temu, Hubert2523 napisał:

Witam. Jak u was się gryka płaci na dzień dzisiejszy

3.5 płacą od Janowa. Słyszałem też o 4 zł ale to chyba propaganda. 

Opublikowano
Dnia 28.11.2021 o 18:27, Radek88 napisał:

A sprzedawał ktoś może do melvity? Cena 4zl netto

Cena 4 brutto + badania na glifo i odtrącenia na zanieczyszczenie. Ciekawe jak z terminem płatności, duże firmy często nie wywiązują się w terminach.