Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Dawid50 napisał:

Witam ;) Panowie siać grykę po jęczmieniu ozimym?  Jak zruszyc ziemię orka czy wystarczy takerzowka??? Opłaca się tak późno siać ?  

Jaki rejon. Znam typa co sieje po grochu na zielone ziarno i niby dobrze sypie 

Opublikowano
1 godzinę temu, Dawid50 napisał:

Tylko tamten nie ma żadnej umowy  że dzierżawi 

Ale to nie chodzi czy ktos dzierzawił tylko o to ze Ty kupiłes. Kupujacy jest zawoniony z podatku rolnego chyba przez 3 lata. 

53 minuty temu, Taurus83 napisał:

Ja tak posiałem w zeszłym roku, tylko po groszku stanowisko petarda, a po jeczmieniu raczej marne

Opublikowano

Opłaca się siać, nawet jak nie zbierzesz będziesz miał bardzo dobry poplon. Talerzówka wystarczy, orka ewentualnie jeżeli był herbicyd doglebowy, najlepiej zrób próbkę siewu już teraz na małym kawałku jeżeli była doglebówka. U mnie w tamtym roku plon tona z hektara.

Opublikowano
1 godzinę temu, Roxer napisał:

Dzisiaj zima noc, u mnie ledwo 3 stopnie, a nadchodzące dwie to nic lepszego, w sporej części kraju możliwe przymrozki przy gruncie. Coś słabo widzę te grykę :/

Ciekawe jak to wpłynie na zbiory i ceny w 2020 r. 🤔

Opublikowano
13 godzin temu, Taurus83 napisał:

Lubelskie. Powiat biłgorajski kl III

12 godzin temu, eagle19 napisał:

Opłaca się siać, nawet jak nie zbierzesz będziesz miał bardzo dobry poplon. Talerzówka wystarczy, orka ewentualnie jeżeli był herbicyd doglebowy, najlepiej zrób próbkę siewu już teraz na małym kawałku jeżeli była doglebówka. U mnie w tamtym roku plon tona z hektara.

Oki dzieki bardzo ;)

12 godzin temu, Pajej napisał:

Ale to nie chodzi czy ktos dzierzawił tylko o to ze Ty kupiłes. Kupujacy jest zawoniony z podatku rolnego chyba przez 3 lata. 

Ja tak posiałem w zeszłym roku, tylko po groszku stanowisko petarda, a po jeczmieniu raczej marne

O dobrze wiedzieć dzięki kolego nic najwyżej sprobuje

Opublikowano

Chwastox extra tuż przed wschodami. 2,5-3l/ha. 

Choć to najczęściej pryskanie gołej gleby. 

Kiedyś dałem afalon 0,9l, poszła ulewa wpłukała w strefę korzeniową i grykę upaliło.

Opublikowano

Panowie  mam pytanie sąsiad chce reczke posiać ale opryskal dervinolem i comanndem pole dwa tygodnie temu bo szykował na tytoń  i nie wie czy nie zaszkodzi ten srodek

Opublikowano

jak tam waszw gryki po przygruntowych przymrozkach?. Moja dopiero wychodzila ale ze mam jej 0.56 ha bo dostalem z miesiac temu ta dzierzawe to nad ranem lałem po niej woda z opryskiwacza i powiem Wam że żyje. Wczoraj gdzie niegdzie wychodzila a dzisiaj było juz jej wiecej.

Opublikowano

U mnie siana 12 maja, zdążyła wyjść. Ogółem zamarzło może ze 20%, ale niestety placowo  zwłaszcza 3-4 rajki od miedzy. 

Ale musi tak zostać. Będzie test na plon vs  gęstość siewu.

20200522_164433.jpg

20200522_163059.jpg

Opublikowano

U mnie siane 15/16(nie pamiętam już nawet) to na polu ani wody ani słuchu żeby coś wyszło. Parę dni wcześniej siana gorczyca/rzodkiew to coś tam już wylazło z ziemi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 20.05.2020 o 11:30, karbex napisał:

Hej kolego - mi parę razy już przymrozek wycioł gryke (rekord to 2 czerwca)🙉. I jak ją przyłapał to ona już tego samego dnia więdnie i ginie. Także jak przyżółkła tylko ale stoi to myśle że sa sobie rade

Miałeś rację, chyba żyje. Tylko że gęsto mi wyszła, musiałem coś w nastawie siewnika zawyżyć :/

IMG_20200523_125707.jpg

Edytowane przez Roxer
Opublikowano
przekręt napisał:

połowa dawki to max !

czyli 1,5 litra na hektar? Robiles doswiadczenia? Zostalo mi troszke gryki. posieje z 1 ar na probe przy malinach i kupie 250 ml boxera. Odmierze te 30 ml na 1 ar i zobacze co sie bedzie dzialo.

Opublikowano
5 godzin temu, Roxer napisał:

Miałeś rację, chyba żyje. Tylko że gęsto mi wyszła, musiałem coś w nastawie siewnika zawyżyć :/

IMG_20200523_125707.jpg

No na to że gęsto to wpływu nie mam ale lepjej gesto niż wcale tj. Jak by mialo wymrozić

Opublikowano

Jeżeli grykę rozsiewaczem rozsieję na ugór 3 letni (ugór zaperzony) bez uprawek mechanicznych i spadnie deszcz, to, czy tak siana gryka przez to że rośnie szybko zagłuszy perz, czy polegnie z nim? Kiedyś taki ugór potraktowałem talerzówką i gryka zwyciężyła, teraz mnie kusi bez talerzówki. Ma ktoś z Was takie ekstremalne doświadczenie?

Opublikowano

Powtarzam pytanko

Panowie  mam pytanie sąsiad chce reczke posiać ale opryskal dervinolem i comanndem pole dwa tygodnie temu bo szykował na tytoń  i nie wie czy nie zaszkodzi ten srodek