Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Fortschritt e514  :)

to co wyleciało z lexa wrzuciłem do gardzieli szerszenia i od razu do zbiornika leciał "czysty" towar. Z 10 ha trwało może 2 godziny

Edytowane przez Taurus83
Opublikowano

Ja sieje w tym roku około 3 ha. 
zimową role przed sianiem ruszę talerzówką, potem po jakimś tygodniu agregat z siewnikiem 🙂 na początku cena może być dobra, a potem pewnie w dół. 

Opublikowano
Taurus83 napisał:

Fortschritt e514  :)

to co wyleciało z lexa wrzuciłem do gardzieli szerszenia i od razu do zbiornika leciał "czysty" towar. Z 10 ha trwało może 2 godziny

Nie chcesz mojej ? Bo nie będę tego czyścić tylko wywioze do na pole

Opublikowano
Dnia 3.04.2021 o 09:00, Taurus83 napisał:

Ludzie co wy z tą gryką! To się nie opłaca. Ja juz nie sieje od 3 lat i nigdy więcej nie posieje...i cyk w tym roku wjeżdża 20 ha albo i 35  jak się koniczyna nie pozbiera   :)))  cenę gwarantują dobrą to siać można...

u Joksia kontraktujesz?

Opublikowano

nigdy nie dosuszałem w ten sposób gryki, zawsze leci na pokos. Kiedyś spróbowałem dałem glifosatu 1,5-2l ale po pierwsze truje ludzi a po drugie zwierzyna mi zniszczyła wiecej niż jakby było w pokosie 

Opublikowano (edytowane)

Przecież bym nie ryzykował,siałem około 8-10 mają. Pierwsze podejście zrobiłem gdy kosiłem żyto,ale wtedy była mokra i ciężko szło,kombajnista też się krzywił,to był kawałek 0,5 ha i zamordował,resztę na koniec żniw ,wilgotność idealna i bardzo dobrze szło,nie mam jak tego potwierdzić ale pisze że jest to możliwe,można oczywiście mi nie wierzyć,(ale ja już zawsze tak będę kosił)

Edytowane przez grzegorzw1971
Opublikowano
6 godzin temu, grzegorzw1971 napisał:

Ja miałem 3 h , i wilgotność była i jest idealna

idealna tzn ile? to ze gryka polezy pól roku przy wilgnotnosci 16-17% to nie znaczy ze jest idealna

Opublikowano

Nie twierdzę że zawsze tak,kombajnista zmierzył wilgotność i było ok,nie było dużo chwastów,próbował będę, pokojówki na 3-4 h nie kupię,w okolicy nikt nie ma,a z glifosatem już chyba koniec

Jeszcze trochę jest do tej pory,leży na stropie, chciałem podzielić się swoim doświadczeniem,wycofuje się z tej dyskusji

Opublikowano
Dnia 8.04.2021 o 21:13, Matey napisał:

brałem gryke ekologiczną i czystą bez chwastów kombajnem, z krzaka 16% przeleciała przez kombajn to na przyczepie było 21%

Najlepiej na drugi dzień brać się za mlynkowanie albo sortownik, przez noc się przegrzeje i lepiej będą chwasty odchodzić 🙂

Opublikowano

stawiam na to że znów zaliczy spadek na jesieni bo wszyscy wrócą do gryki. Z gryką to jest loteria. Co do koszenia to może u kolegi była susza i gryka sama doszła. ja na szczęście miałem tylko 1ha bo zrosła i leżała po ulewie- trzeba było się na łopatować przy suszeniu. 

I co nikt nie ma doświadczenia ze Spotlight w gryce? Bo bez oprysku i bez pokosówki to ja podziękuję za łopatę. 

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, MatiRol92 napisał:

ile gryki siejecie w tym roku? bo cena sie w miare zapowiada 

Całe 0,6 ha na próbę w tej uprawie i  bardziej dla pszczół , także spokojnie z mojego powodu cena nie spadnie 9_9

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano

Możesz siać więcej bo miałem 3,4ha a nie sieję w tym roku. 

No chyba że skasuję wiśnie i porzeczki do końca maja bo już w tym roku nie zakwitną

Opublikowano
1 godzinę temu, olkosio napisał:

stawiam na to że znów zaliczy spadek na jesieni bo wszyscy wrócą do gryki. Z gryką to jest loteria. Co do koszenia to może u kolegi była susza i gryka sama doszła. ja na szczęście miałem tylko 1ha bo zrosła i leżała po ulewie- trzeba było się na łopatować przy suszeniu. 

I co nikt nie ma doświadczenia ze Spotlight w gryce? Bo bez oprysku i bez pokosówki to ja podziękuję za łopatę. 

a może tak kupić niewielką suszarnie?

Opublikowano

Ile siejecie gryki na III klasie, będę siał ha po 3 letnim nieużytku, macie jakieś rady?