Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy może i macie rację nie jest to może zbyt opłacalna uprawa (zresztą jak wszystko teraz), ale i tak na słabszej ziemi to ze zbożem nie ma wyjścia, chyba że taki rok jak ten to z owsem się uda. Wszystkie koszty poniesione na uprawę zboża a gryki są nie porównywalne. W tym roku grykę sprzedawałem po 170 zł za 100 kg. Miałem jej około tony i miejscowi rolnicy wszystko zabrali. Na rynkach u nas to szybko gryka znika jest na nią kupców. U mnie w gryce zawsze czysto nawet jak słaba rośnie. Dobre nasiona to podstawa, trzeba kiełkowanie sprawdzać.

Opublikowano
cinek1808 napisał:

Zasiałem grykę na poplon pod koniec czerwca. Teraz ładnie kwitnie. Jak by byla jeszcze pogoda to można ją omłocic. Macie pomysły czym dosuszyć? Wcześniej pryskalem reglone

Rok temu u nas na początku października był lekki przymrozek i grykę ładnie ścięło po tygodniu była do koszenia sucha, plon 1t/ha

Opublikowano
37 minut temu, iron napisał:

glifosat a później jakaś uprawka

Czyli potraktować roundupem te chwasty a później talerzowanie i orka zimowa albo od razu orka. A kiedy najlepiej wykonać oprysk? Jeszcze zastanawiam się co w tym miejscu zasiać bo to stanowisko jest za bardzo wilgotne na grykę. Miałbyś jakoś ciekawy pomysł? 

Opublikowano

Chcesz tą grykę zebrać czy tylko zaorać?? Bo jeśli zebrać to czekaj na mróz albo suszarnią a jeśli przeorać to nie wiem po co roundap? Jeśli chcesz dosuszać tym sposobem to mam nadzieję że sam będziesz ją jadł

Opublikowano
raszpl napisał:

37 minut temu, iron napisał:

glifosat a później jakaś uprawka

Czyli potraktować roundupem te chwasty a później talerzowanie i orka zimowa albo od razu orka. A kiedy najlepiej wykonać oprysk? Jeszcze zastanawiam się co w tym miejscu zasiać bo to stanowisko jest za bardzo wilgotne na grykę. Miałbyś jakoś ciekawy pomysł? 

jaka klasa ziemi? Jeśli nie chcesz kosic to teraz opryskaj ,później pług jeśli dasz rady to zaorać później nawóz i pszenica lub żyto zależnie co tam wolisz

Opublikowano

Gleba zalicza się bodajże do IV klasy bonitacyjnej.

Chcę całe pole glifosatem bo gryki jest bardzo mało i nawet swoim kombajnem by mi się nie opłacało wjeżdżać na pole, a chwasty przez te deszcze bujneły i gryka nie miała szans przetrwania. 

Opublikowano

Jeśli chwasty jednoroczne to po co dodatkowy koszt oprysk jak można to uprawką zniszczyć. Agregat talerzowy i jeszcze zdąży duża część skiełkować. Potem pługiem nakryć i gotowe.

Opublikowano
11 godzin temu, raszpl napisał:

Gleba zalicza się bodajże do IV klasy bonitacyjnej.

Chcę całe pole glifosatem bo gryki jest bardzo mało i nawet swoim kombajnem by mi się nie opłacało wjeżdżać na pole, a chwasty przez te deszcze bujneły i gryka nie miała szans przetrwania. 

Jakiej wysokości są te chwasty mają już po 100 cm wysokości jak tak to to 15 litry na 1 ha i to 200 litrach wody by zadziałało bo co da że zniszczymy cześć naziemną a korzenie zostaną żywe . Od oprysku do spalenia korzeni potrzeba 21 dni .

Opublikowano

up chyba głupi jakiś jesteś 15 l to na trzcine potrzeba tutaj wystarczy do4-5 i właśnie mniej wody 150l to maks no i czasu po to żeby substancja do korzeni doszła

Opublikowano (edytowane)

no niektóre chwasty mają około metra wysokości. Kurka tylko wolał bym dopasować dawkę oprysku do calego opryskiwacza czyli 300l na ha

Edytowane przez raszpl
Opublikowano (edytowane)

U mnie już po żniwach gryczanych. 
wyszlo 12480kg z 5.5 ha, sprzedana po 1.70 

Na gryce w tym roku wyszło lepiej niż na pszenicy, a ile mniej kosztów i pryskania. 
pozdrawiam. 

a dodam jeszcze ze była siana na zimowej roli , bez orania tylko talerzówka. 

Edytowane przez kysiekb
Opublikowano

Przy tym plonie i  cenie ma to sens.

Tylko u mnie taki plon jakoś nigdy nie został uzyskany. 

Podejrzewam że jednak okolice Janowa lubelskiego  mają swój mikroklimat dla tej uprawy. Przede wszystkim chyba gleba. 

Opublikowano
1 godzinę temu, karbex napisał:

Gratulacje - ładny wynik. Jak kosiłeś - z pnia, oprysk czy pokosówka?

Wszystko z pnia, dobrze było kosić bo stała. Nic nie było pryskane, tylko przedwschodowo. 

1 godzinę temu, Agrest napisał:

Przy tym plonie i  cenie ma to sens.

Tylko u mnie taki plon jakoś nigdy nie został uzyskany. 

Podejrzewam że jednak okolice Janowa lubelskiego  mają swój mikroklimat dla tej uprawy. Przede wszystkim chyba gleba. 

Powiem Ci ze nie wiem od czego to zależy. Jednego roku jest tona a drugiego ponad dwie a nieraz wcale. Ogólnie każdy u nas może się pochwalic w tym roku plonem. 

Opublikowano

A w kwitnienie pszczoła poszła czy było zimno?

U nas pszczelarze nie wzięli nic miodu gryczanego. 

Moja skoszona w środę. Może w połowie tygodnia zmłócę, ale nie wiem czy wyda tonę z hektara.

20200820_131907.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

A w kwitnienie pszczoła poszła czy było zimno?

U nas pszczelarze nie wzięli nic miodu gryczanego. 

Moja skoszona w środę. Może w połowie tygodnia zmłócę, ale nie wiem czy wyda tonę z hektara.

20200820_131907.jpg

Pszczoły szły, niby były deszczowe dni ale ciepło było i w miarę pogodnie. Znajomy  który przywoził ule pod moje pola mówił ze spodziewał się gorszego zbioru a tu wyszło całkiem okej. 
3 słoiki nawet dostałem hehe 😊 

Za rok nie sieje bo będzie ch*j nie cena.. 

Jak ruszy kasza w tym roku na dobre  i będą braki z gryką to cena może pójść naprawdę w górę. Już słyszałem ze w Tarnogrodzie podobno 2 zł ktoś wystawił cenę. 

Opublikowano
7 godzin temu, karbex napisał:

Ale wystawił czy oferują bo wystawić to i ja moge nawet i po 4 tys. Tylko pytanie czy ktoś kupi 😀

Chodzi mi ze ktoś z kupców wystawił taka cenę czyli oferują 😊

Opublikowano
15 godzin temu, kysiekb napisał:

U mnie już po żniwach gryczanych. 
wyszlo 12480kg z 5.5 ha, sprzedana po 1.70 

Na gryce w tym roku wyszło lepiej niż na pszenicy, a ile mniej kosztów i pryskania. 
pozdrawiam. 

a dodam jeszcze ze była siana na zimowej roli , bez orania tylko talerzówka. 

ja 2t jeszcze nigdy nie przekroczyłem. Oststnimi laty sieje tylko w poplonie go groszku zielonym to nawet przy 1t mi sie opłaci, bo i tak i tak siałbym jako poplon. Kombajn to 350 zł przy dobrym roku to przymrozek zdesykuje wiięc nic tylko korzystać. w zeszłym roku taka poplonowa dała mi 1,3t/ha

tylko kupca sukam co weźnie zaraz po kombajnie bez workowania

Opublikowano
4 godziny temu, Pajej napisał:

ja 2t jeszcze nigdy nie przekroczyłem. Oststnimi laty sieje tylko w poplonie go groszku zielonym to nawet przy 1t mi sie opłaci, bo i tak i tak siałbym jako poplon. Kombajn to 350 zł przy dobrym roku to przymrozek zdesykuje wiięc nic tylko korzystać. w zeszłym roku taka poplonowa dała mi 1,3t/ha

tylko kupca sukam co weźnie zaraz po kombajnie bez workowania

No u mnie jest ten plus ze swoim kombajnem kosiłem i odrazu sprzedałem z przyczep. Zważona na brudno, odczyszczona petkusem i zwazona na czysto. Odrazu poszła na piece. W takim przypadku można siać co roku i to nawet większe ilości... tylko żeby cena była jak jest teraz to miałby sens.