Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak sucha masa powyżej 40% to wskazane jest. polewanie pryzmy. Jak kukurydza zielona i sucha masa niska to błąd, bo pogarsza proces zakiszania. Ja kiedyś ciąłem w taką mżawkę i tragedii nie było. Dobrze jest zastosować zakiszacz.

Opublikowano

Witam, panowie czy można ciąć kukurydzę mokrą w dodatku w deszczu?

 

Można ciąć, ale może być potem kwaśna bo źle przebiegną procesy fermentacji. Zamiast kwasu mlekowego będziesz miał octowy(woda ma tlen więc działają bakterie tlenowe) potem kwas masłowy i kiszonka będzie miała zapach kiszonych liści buraczanych.

Dzięki za szybka odp. mam nadzieje że masz rację. Robiłeś już tak?

 Różnica jest taka że jak się otworzy od północy to latem słonce tak nie świeci w miejsce wybierania i tak się nie nagrzewa,a pryzmę mam wysoka i szeroką bo miejsca mało a dużo nie wybieram dziennie.

 

Szeroka pryzma gdy wybierasz mało jest złym rozwiązaniem. Kukurydza się szybko psuje a jak masz szeroką to dłużej odkryta część narażona jest na dostęp powietrza. Jak jest długa i wąska to zwyczajnie nie zdąży się nic w niej zadziać.

Opublikowano

Witam, mam problem z pryzma otóż dziś krowy sąsiada uciekły mu z łąki i podziurawiły mi pryzmę z kukurydzy, zaraz po zdarzeniu z ojcem zakryliśmy podziurawioną folię nową folią i przykryliśmy piachem. Czy miał już ktoś podobny przypadek i czy kukurydza mu się zepsuła w podziurawionych miejscach???

Opublikowano

Ja miałem podobny przypadek tylko że podziurawiona przez dziki został. Zmieniłem folie przysypałem piachem i wszystko było dobrze. To od sąsiada jakieś odszkodowanie pozyskaj w ramach rekompensaty chociaż za folie powinien zwrócić.

Opublikowano (edytowane)

Czyli bedzie ok? Nie bedzie obawy, ze sie zepsuje? Bo słuchaj ja nie zmieniałem całkowicie foli tylko tak kawałki na pewne rozmiary zeby dobrze zakryło i przysypałem.

Edytowane przez Rafal99
Opublikowano

u mnie gościo najechał przyczepą po pryzmie i pękła folia, położyliśmy spory kawał foli na tą porwany tak że ze 2m zakładki w każdą stronę i do tego piachu ile wejdzie tzn warstwe ze 35-40cm i powiem ci zero zepsutego!:)

Opublikowano

No właśnie to trochę chyba mało. I wtedy wszystkie błędy zakiszania wychodzą. Najlepiej jak pryzma leży kilka miesięcy, zawsze odkryta na wiosnę jest stabilniejsza, niż ta jesienna, pomimo wyższych już wtedy temperatur.

Opublikowano

już nie przesadzaj z wiosennym otwieraniem pryzmy. Gościu pewno coś spartolił przy kiszeniu i tyle. Znajomy otwarł po 4tyg, ja po 5 i jest elegancko. Nic się nie grzeje, nic nie pleśnieje, żłoby wylizane

Opublikowano

witam panowie moje pytanie jest takie: Co zastosować do kiszonki z qq zamiast zakiszacza ?? czytałem tu troche forum i jeden pan pisał że serwatka, ja sam od kogoś słyszałem że ocet rozmajony z wodą jeżeli ktoś tak robi to niech napisze czy to faktycznie działa ile tego i jak aplikować ?? inny pan pisał że sól kamienna bardzo pomaga czyli taka kuchenna ?? bo patrzyłem to mają taki sam wzór chemiczny

Opublikowano

Serwatka jest bardzo bogata w kwas mlekowy(najważniejsza frakcja kwasów w kiszonce) oraz bakterie kwasu mlekowego(również najważniejsze bakterie w kiszonce). Ogólnie większość zakiszaczy bazuje właśnie na bakteriach kwasu mlekowego i  samym kwasie mlekowym. To są właśnie te dobroczynne bakterie co reklamują w jogurtach i actimelach wszelkiego typu.

Opublikowano

A zastanwiałeś się po co pakowac tam te bakterie i robić sobie koszty? Też robiłem kiedys eksperymenty i wg mnie to nie ma sensu. Bardziej skłaniałbym się do zastosowania jakiegoś konserwantu ale tylko wtedy gdy słabo uciekasz ze ścianą czyli po prostu mało skarmiasz. U mnie nikt nic nie leje a kiszonka rewelacja. Podstawa to cienko sypać warstwy przy formowaniu pryzmy, ugnieść i szczelnie przykryć folią dobrej jakości a nie od przypadkowego sprzedawcy.

Opublikowano

no a ta sól to może być taka kuchenna ??

 

kamienna mysle że tańsza,ja sypie 25kg worek/ha.nie dość ze nie pleśnieje to i myszy nie laza

 

Opublikowano

Orka wiosenna na lekkich ziemiach jest błędem agrotechnicznym, bo straszne przesusza glebę. Obornik jesienią (ok 60 ton na ha), na wiosnę przed siewem mocznik (300 kg/ha) wymieszać, PK do siewnika z kukurydzą, zaraz po siewie oprysk od zielska, a później ew. odżywki 

 

W  okolicy  ludzie  mają  ładniejsze kuku   na  wiosennych orkach [ ziemie  lekkie-piaszczyste ]  podejrzewam  że wtedy ziemia  się lepiej ogrzewa. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez restrukturyzacja2016
      Witam, zastanawiam się nad kupnem nowego sprzętu, mianowicie owijarki do bel. Nie do końca jednak wiem na czym polega sama "idea" owijania. Dlatego piszcie w komentarzach, jakie trzeba mieć wejścia w traktorze itp., jak się obsługuje, są jakieś piloty, czy to samo się wyłącza po zwinięciu itp? Czy ursus c-360 będzie dobra do owijania własnie takim sprzętem siano-kiszonki. Czy może lepszym rozwiązaniem będą po prostu worki do balotów na kiszonke, "wsadzic", czy nie zakisi się wtedy dobrze?
       
      Pozdrawiam,
      czekam na odpowiedzi.
    • Przez iwan7777
      Sąsiad posiał rzepak jary na poplon czy można go skosić na kiszonkę?
    • Przez Kredens1337
      Witam,
      Bardzo pilnie potrzebuje wycinaka do kiszonki, a jestem z podkarpacia i w tej czesci Polski nie ma takiego sprzetu!

      Dlatego prosze, jesli ktos mial stycznosc z wycinakami z Boguszewa, niech cos o nich napisze. Oplaca sie brac bez ogladania? Raz juz tak kupilismy i 5 kafli w plecy. Chodzi mi o strautmanny po 10.5 tys.
    • Przez ares1995
      Witam. Jakie macie opinie o prasie silosującej kelly ryan centerline de luxe? Czy jakieś inne maszyny tego typu znacie?
    • Przez Damian112
      Witam czy ktoś z was cioł bób na kiszonkę chciałbym wiedzieć jak to zakisić czy w baloty czy w pryzmę i jak to ze skarnianiem z góry dzieki
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v