Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

masz wiele kombinacji - 1 z 3, 1 z 2 albo samo 3. Ja już 2 i 3 mam ogarnięte. Została II dawka po świętach albo jutro.

ja wiem że mam sporo kombinacji tylko chodzi mi co by było najbardziej efektywne w tym momencie szczególnie biorąc pod uwagę pogodę i przymrozki w kolejnych dniach

nie wiem czy nie było by żadnych skutków ubocznych stosując herbicyd 2 dni przed przymrozkami?

w etykiecie jest nie stosować: gdy minimalna temp w dniu zabiegu oraz przez 6 kolejnych dni wynosi 5 stopni lub mniej - jak to rozumieć (tyczy sie to tez do przymrozków nocnych)?

azot na pewno by nie zaszkodził ale w mojej okolicy jeszcze nikt nie sypie na pszenicę  twierdząc że za wcześnie na 2 dawkę (jak sie nie daje 3)

chodzi mi o jakąś radę od bardziej doświadczonych użytkowników aby było mi łatwiej wybrać co robić jutro

Edytowane przez Jarek22B
Opublikowano (edytowane)

Ja wstrzymałem się z 2 dawką bo poco gnać roślinę jak jeszcze nie skrócona i nie odgrzybiona, odchwaszczanie przed przymrozkiem też odpada bo na pewno będzie poprawka chyba że pochodnymi mocznika może i miotłę by zwalczył. 

Edytowane przez piotrdd
Opublikowano

To nie jest "po co gnać roślinę" skoro nie skrócona i nie odgrzybiona.. Jest faza odpowiednia, to wtedy się podaje N. Pomiędzy początkiem strzelania w źdźbło, a pierwszym kolankiem, w roślinie już jest zakończone zawiązywanie kłosków! Od tego momentu rozpoczyna sie już tylko ich redukcja, i właśnie azot dostępny w tym czasie, ogranicza tą redukcję. Więc teoria o niepodawaniu drugiej dawki N, żeby nie pędzić roślin we wzroscie, jest takim strzałem w kolano !

Opublikowano

Masz rację tylko ja kieruje się tym co mam u siebie mam w dobrej kondycji łan i niewidzę jeszcze braków azotu więc niemam jakiegoś parcia co nieznaczny że ktoś musi tak zrobić co ja sugeruję bo może mieć zupełnie
inną sytuację ;-)

Opublikowano

To nie jest tak, że oznaki braku azotu widać za raz na drugi czy trzeci dzień gdy się on "skończy" gdy na roslinie widać niedobór pokarmu to znaczy, że głoduje już spory okres czasu. To tak jak z człowiekiem, po trzech dniach nie jedzenia nie będzie widać, że schudłeś, ale napewno będziesz pracował mniej efektywnie.

Opublikowano

o drugiej dawce mówi się że jest na plon i podana w odpowiednim momencie ma bardzo duże znaczenie , w sporej części metod stosowania azotu właśnie druga wysoka a zarazem ostatnia dawka azotu najbardziej podnosi plon , oczywiście jak jest podana w dobrym momencie .

za granicą stosują okno nawozowe , czyli na część przejazdu stosują połowę dawki azotu i jak w tym miejscu zboże zaczyna tracić kolor jest to czas na podanie następnej dawki ale w tej metodzie jest stosowane kilka niższych dawek.

Opublikowano

Najlepiej nie dopuścić aby roślina pokazała braki. U mnie zimno i pada. Ostatnim dniem na pryskanie była niedziela palmowa. Poniedziałek i wtorek straszny wiatr.Później deszcze i woda trochę stoi w kolejnych. Miałem nadzieję że skrócie i zrobię.T1 przed świętami a prognoza pogody nie napawa optymizmem. Każdy rok inny

Opublikowano

na logikę mozna stwierdzic ze skoro do fazy pierwszego kolanka kształtuje się zalążek kłosa czyli nasz potencjalny plon a potem jest tylko redukcja pięterek to jak roślinie będzie coś brak do tej fazy to potem tego nie nadrobimy. Lepiej dać azot w terminie i liczyć że uda się potem skrócić niż czekać aby pszenicy nie "wygnało" i liczyć się z mniejszym kłosem. 
Kula ma rację, niedoborów od razu nie widać. Jak pożywamy %% to dopiero na 2 dzień nas suszy a nie od razu :P 

Opublikowano

Ja drugą dawkę 200kg saletry rzuciłem tydzień temu jak kolanka jeszcze nie było, a zaczęło się odrywać 2-3 dni temu więc myślę, że sypnąłem akurat w takim momencie, żeby azot był dostępny wtedy, kiedy roślina najbardziej go potrzebuje. Pierwsza dawka była 4 marca więc myślę, że już nawet za dużo czasu od tamtego momentu minęło.

Opublikowano

a ja mam luz moja sie jeszcze krzewi, ale z racji ze ma kiepski kolor dałem jej we wtorek 100kg saletry. na pierwsze kolanko dam znowu 100kg

O tak jak moja hehe, dostała 100N na pierwsza dawkę w 3 formach to starczy jej do kolanka spokojnie, a magików okolice 12 kwietnia strzela w zdźbło i koniec kropka  :o

Opublikowano

Wschód rządzi się swoimi prawami. Przed chwilą skończyłem pryskać pszenice (te które są w idealnej fazie do stosowania CCC) Stabilanem 1,5 l/ha. Moddus pójdzie trochę później razem z T1. Od jutra praktycznie na tydzień wszelakie opryski będą wstrzymane, więc zobaczymy jak sobie w takich warunkach poradzi CCC (pasek kontrolny zostawiony)

Opublikowano

Chciałem dziś sypnąć II dawkę, ale wieje jak cholera, rzuciłem garść saletry to zniosło kilka  metrów, więc zabieg przełożony. 

W naszych stronach też się jeszcze krzewi, daleko pszenicy do pierwszego kolanka, ale chciałbym już drugi azot mieć za sobą, żeby nie zabrakło go w czas. 

Wygląda na to, że tu na wschodzie dawkę startową trzeba podzielić i to będzie najrozsądniejsze wyjście, bo jest bardzo długi okres od ruszenia wegetacji do strzelania w źdźbło. Pierwszy azot podany był w naszych stronach w okolicy  4 marca  więc  zapewne już się wyczerpał i kto  w moich stronach nic nie dawał  pod koniec marca powinien podać II dawkę wcześniej.  Bynajmniej ja  tak myślę  Bo to ponad 6-7 tygodni od ruszenia wegetacji do BBCH 29-30, czyli bardzo dłuuugo. 

U mnie 7 marca poszło 40 kg azotu i później  17 marca  50 kg w RSM. 10 kwietnia  18 kg azotu z oprysku z mocznika. Pszenica jest bardzo ciemna, jednakowej wysokości, zakryła międzyrzędzia, więc myślę, że wytrzyma jak II dawkę dostanie po świętach. 

Ale są w okolicy też rolnicy, co  I dawkę podali dopiero 22 marca i też mają łan ładny, tylko tam obsada wynosi 500 roślin na 1 m 2 -bo jak to mówią - "paszówka" 

Opublikowano

U mnie 1 dawka byla na poczatku marca 165kg/ha, 2 dawka na koniec marca 165kg/ha, 3 dawka tez bedzie 165kg/ha tylko kiedy bedzie najlepiej ja podac? Na pszenzyto stosuje tak samo nawozenie. Podczas opryskow na chwasty i podczas oprysku na grzyba mozna dosypac do opryskiwacza mocznika? Ile mocznika dac na hektar?

Opublikowano

Jak pryskasz herbicydami to daruj sobie mocznik i inne nawozy, nie wiem czy ktoś dokarmia rośliny z herbicydami, raczej nie. 

A  do fungicydów i skracania jak najbardziej. 

Opublikowano

U mnie 1 dawka byla na poczatku marca 165kg/ha, 2 dawka na koniec marca 165kg/ha, 3 dawka tez bedzie 165kg/ha tylko kiedy bedzie najlepiej ja podac? Na pszenzyto stosuje tak samo nawozenie. Podczas opryskow na chwasty i podczas oprysku na grzyba mozna dosypac do opryskiwacza mocznika? Ile mocznika dac na hektar?

Opublikowano

moja ma 485 źdźbeł na m2 i jeszcze sie krzewi, moze cos z niej bedzie, ale wyglada nieciekawie. W poprzednich latach o tej porze pomimo tego ze dostała mniej N była intensywniej zielona.
dla jasności celuje w plon 6,5t zaotu zawsze dawałem jakies 150kg w tym roku pojdzie ok 175kg. do tej pory w pierwszej dawce 7 marca dostała 60kg, w ubiegły wtorek 35kg jak skończy sie krzewic dam znowu 35 i na kłosa tez tyle samo. Nie wiem czy dobrze robie

Opublikowano

Przy jakiej predkości wiatru odpuszczacie rozsiewanie azotu? Z reguły starałem się by powyzej 4m/s dawać spokój ale czas goni a pogody nie widać. Szerokość rozsiewu 18m prędkość robocza 10 km/h Pulgran. Wiatr podczas rozsiewu ma być boczny.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v