Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co sądzicie o nawożeniu w postaci soli potasowej w ilości 150 kg/ha i polidapie w ilości 100 kg/ha?

I jeszcze takie pytanie odnośnie "Lubofos pod rzepak", co myślicie zastosowania pod zboża?

Opublikowano (edytowane)

Dawałem polidap plus sól, ale trzeba jeszcze trochę azotu na start. Ojciec w tym roku eksperymentuje z lubofosem pod pszenicę, zawiera trochę mikroelementów. Zobaczę, co mu wyjdzie.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano (edytowane)

A co powiecie na takie nawożenie pszenicy ozimej / ha. Na jesień wysiewam 200 kg Tarnogramu + 100 kg saletrzaku. Na wiosnę I-dawka 150 kg saletry + 100 kg tarnogramu; II-dawka 100kg saletry + 100kg mocznika; III-dawka pod kłos 150 kg saletry. Jeżeli chodzi o koszt to łącznie +/- 1000 zł. Uczę się dopiero sztuki rolnictwa więc proszę o opinie.

Edytowane przez tomek2201
Opublikowano

Na jesien moim zdaniem lepiej polifoske 8. Taniej Ci wyjdzie w przeliczeniu na czysty składnik i lepsza jest przyswajalność a na wiosne fosforu i potasu bym juz nie dawał. Mam nadzieje ze nie planujesz mieszać saletry z mocznikiem?

Opublikowano

jak zmieszasz saletre z mocznikiem to zacznie wytracac sie woda i zrobi ci sie breja. Nawoz zrobi sie mokry. We wiaderku kiedys zrobiłem tak próbe. Musisz oddzielnie wysiac saletre i mocznik. Nie ma okreslonego czasu. Możesz wysiac saletre a zaraz po niej mocznik aby nie mieszac w siewniku.

Opublikowano

Kolega wyżej ma racje aczkolwiek ja mieszałem kiedyś mocznik z saletrą i siałem pod kukurydze fakt woda się wytrącała ale od biedy dało się siać. Mieszałem bo nie wiedziałem że nie można. Jeśli nie masz wyjścia to da sie to posiać ale jesli nie musisz to lepiej siej oddzielnie. Jeszcze jedna rada jak już bedziesz mieszał to po zmieszaniu jak najszybciej siej żeby to za długo nie stało bo im dłużej tym wiecej wody sie wytrąca.

Opublikowano

Stanowisko po fasoli ( duzo ziarna zostalo na polu przyorane) planuje wsiac pszenice. 200 kg polifoski 6 pod agregat bedzie ok? czy macie lepsze rozwiazanie? azotowych nie mam zamiaru dawac bo fasola (straczkowa) mysle ze "troche" napowietrzyla pole azotem. nie zdązylem zrobic badania gleby ale rok temu sklad fosforu i potasu sredni. planowany polon chcialbym 7ton.

Opublikowano

Kiedyś prysnąłem jęczmień jesienią odrzywką która miała w przewadze wapń i zachaczyłem obok rosnącą pszenicę. Wiosną ten kawałek opryskanej pszenicy wyraźnie odznaczał się kolorem od pozostałej. Jaki to miałoby wpływ na plon ciężko powiedzieć.

Opublikowano

Na jesien moim zdaniem lepiej polifoske 8. Taniej Ci wyjdzie w przeliczeniu na czysty składnik i lepsza jest przyswajalność a na wiosne fosforu i potasu bym juz nie dawał. Mam nadzieje ze nie planujesz mieszać saletry z mocznikiem?

Pod pszenice lepsza 6

Opublikowano

w zeszłym roku siałem polifoska 6 a w tym roku z przyczyn nie zaleznych ode mnie posialismy poligoske 8 zobaczymy czy bedzie jakaś różnica.

ps. czytałem ostatnio w vademekum z zakładów  puław ze pol.8 polecana jest do uprawy gdzie słoma zostaje po żniwach a własnie polifoska 6 na pola gdzie słoma zbierana jest corocznie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v