Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, mano napisał:

Jak pisałem wczesnej wiem że był problem z wypłacaniem pieniędzy w ubiegłym sezonie a co do tego nie wiem czy ludzie narzekają.  

Nie miałem na myśli tego zakładu tylko zakład państwa PZZ było to z 20 lat temu.

Opublikowano
4 godziny temu, jahooo napisał:

Nawet jak podpiszesz to nie ma zwrotu VAT z mocy ustawy

Guzik prawda

Opublikowano (edytowane)

Możesz twierdzić jak chcesz, ja ci piszę, jak jest w przepisach:

Zasada zwrotu zryczałtowanego podatku rolnikom ryczałtowym

Przepisy ustawy przewidują, że faktura VAT RR powinna zawierać w swojej treści kwotę zryczałtowanego zwrotu podatku w wysokości 7% kwoty należności netto. Kwota ta stanowi dla rolnika ryczałtowego zwrot podatku z tytułu nabywania niektórych środków produkcji dla rolnictwa. Jest on wypłacany przez nabywcę produktów lub usług rolniczych.

Natomiast w stosunku do nabywcy kwota zwrotu może stanowić podatek naliczony podlegający odliczeniu przy założeniu spełnienia warunków ustawowych. Otóż zryczałtowany zwrot zwiększa u nabywcy kwotę podatku naliczonego w okresie rozliczeniowym, w którym dokonano zapłaty, pod warunkiem że:

1. nabycie produktów rolnych jest związane z dostawą opodatkowaną;

2. zapłata należności za produkty rolne nastąpiła na rachunek bankowy rolnika ryczałtowego nie później niż 14. dnia, licząc od dnia zakupu, z wyjątkiem przypadku, gdy rolnik zawarł umowę z podmiotem nabywającym produkty rolne określającą dłuższy termin płatności;

3. w dokumencie stwierdzającym dokonanie zapłaty należności za produkty rolne zostaną podane numer i data wystawienia faktury potwierdzającej nabycie tych produktów albo na fakturze potwierdzającej zakup produktów rolnych podano dane identyfikacyjne dokumentu stwierdzającego dokonanie zapłaty.

Zawarcie aneksu na płatność dłuższą niż 14 dni jest kwestionowane przez KAS i kupujący ma ciepło. Takie są wytyczne  dla skarbówki, wiem to z pierwszej ręki.

Uzależnienie nabycia towaru od wydłużenia terminu płatności tez jest ostatnio na celowniku wszelkiej maści służb. Tak że chcieć można, a sprzedający nie musi się zgodzić, a nawet może złożyć skargę. U mnie w okolicy po serii kontroli wszyscy płaca karnie w ciągu 14 dni i kropka. Termin 30 dni tylko w konkretnych wyjątkowych przypadkach i to dokładnie opisane - dlaczego, bo skarbówka się czepia.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Pewnie że nie musi ale najczęściej się godzi dla dobra dalszej współpracy

Opublikowano

Stasio się boi, bo teraz nie będzie mógł straszyć ryczałtowców-dziadków po 60-tce, że skup im nie zapłaci i  bezpieczniej sprzedać z podwórka za pińcet. Ciężkie czasy dla cebularzy...

Opublikowano
9 godzin temu, jahooo napisał:

Możesz twierdzić jak chcesz, ja ci piszę, jak jest w przepisach:

Zasada zwrotu zryczałtowanego podatku rolnikom ryczałtowym

Przepisy ustawy przewidują, że faktura VAT RR powinna zawierać w swojej treści kwotę zryczałtowanego zwrotu podatku w wysokości 7% kwoty należności netto. Kwota ta stanowi dla rolnika ryczałtowego zwrot podatku z tytułu nabywania niektórych środków produkcji dla rolnictwa. Jest on wypłacany przez nabywcę produktów lub usług rolniczych.

Natomiast w stosunku do nabywcy kwota zwrotu może stanowić podatek naliczony podlegający odliczeniu przy założeniu spełnienia warunków ustawowych. Otóż zryczałtowany zwrot zwiększa u nabywcy kwotę podatku naliczonego w okresie rozliczeniowym, w którym dokonano zapłaty, pod warunkiem że:

1. nabycie produktów rolnych jest związane z dostawą opodatkowaną;

2. zapłata należności za produkty rolne nastąpiła na rachunek bankowy rolnika ryczałtowego nie później niż 14. dnia, licząc od dnia zakupu, z wyjątkiem przypadku, gdy rolnik zawarł umowę z podmiotem nabywającym produkty rolne określającą dłuższy termin płatności;

3. w dokumencie stwierdzającym dokonanie zapłaty należności za produkty rolne zostaną podane numer i data wystawienia faktury potwierdzającej nabycie tych produktów albo na fakturze potwierdzającej zakup produktów rolnych podano dane identyfikacyjne dokumentu stwierdzającego dokonanie zapłaty.

Zawarcie aneksu na płatność dłuższą niż 14 dni jest kwestionowane przez KAS i kupujący ma ciepło. Takie są wytyczne  dla skarbówki, wiem to z pierwszej ręki.

Uzależnienie nabycia towaru od wydłużenia terminu płatności tez jest ostatnio na celowniku wszelkiej maści służb. Tak że chcieć można, a sprzedający nie musi się zgodzić, a nawet może złożyć skargę. U mnie w okolicy po serii kontroli wszyscy płaca karnie w ciągu 14 dni i kropka. Termin 30 dni tylko w konkretnych wyjątkowych przypadkach i to dokładnie opisane - dlaczego, bo skarbówka się czepia.

Bardzo dużo zależy od lokalnego US bo u nas trwa od paru lat aneksują umowy pow 30 dni i prężnie działają dalej

Opublikowano
15 godzin temu, Kazik80 napisał:

Stasio się boi, bo teraz nie będzie mógł straszyć ryczałtowców-dziadków po 60-tce, że skup im nie zapłaci i  bezpieczniej sprzedać z podwórka za pińcet. Ciężkie czasy dla cebularzy...

Myślisz że handlarze przejmują się ceną  zboża ? Oni kupiątylko wtedy gdy sprzedadzą z zyskiem tego samego dnia a Ty będziesz rył w ziemi i biadolił że za sucho czy za mokro i wylewał swe żale w temacie że dopłat nie płacą czy nawozy drożeją pośrednik w każdej branży ma   lepiej tylko nie każdy potrafi się tym trudnić jakoś tej pszenicy po 1000 nie widać ceny niższe od żniw nie dziwi was to?

Opublikowano
5 godzin temu, staszek131415 napisał:

Myślisz że handlarze przejmują się ceną  zboża ? Oni kupiątylko wtedy gdy sprzedadzą z zyskiem tego samego dnia a Ty będziesz rył w ziemi i biadolił że za sucho czy za mokro i wylewał swe żale w temacie że dopłat nie płacą czy nawozy drożeją pośrednik w każdej branży ma   lepiej tylko nie każdy potrafi się tym trudnić jakoś tej pszenicy po 1000 nie widać ceny niższe od żniw nie dziwi was to?

chłopie kogo ty chcesz oszukać?

Opublikowano
4 godziny temu, jahooo napisał:

U mnie od żniw ceny wyższe o 150zł

To pewnie po 650 w żniwa było

Opublikowano

U mnie już jest drożej, co tydzień z 10zł w górę. Na giełdzie - stabilizacja, minimalne ruchy spekulacyjne.  Obstawiam po cichu zwyżkę koniec listopada te 20-30zł a potem w styczniu

Opublikowano (edytowane)

Już jest drożej ;)  Potwierdzam co mówi Jahoo bo jesteśmy z jednego regionu.  W żniwa ceny u nas były w przedziale 620-670 oczywiście brutto. Teraz nie znam dokładnych cen ale zzz 813 brutto, cedrob 830, ciekawe ile daje Animex Zamość? U nich ceny na tablicy przeważnie są nie aktualne a przy większej ilości można większą cenę uzyskać. Także jak widać różnica sięga ok 200zł a to nie mało ;) My poczekamy jeszcze trochę i w granicach 850 jak będzie to część pójdzie na sprzedaż. 

Edytowane przez melon10641
Opublikowano (edytowane)

A ty co - zdziwiony, był czas przywyknąć przecież ? Zawsze zmowa była i to się szybko nie zmieni bez zdecydowanych ruchów kontrolnych

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Zmowa to dopiero nastanie tyl że cena będzie wtedy 100 euro ......

Ceny są przyzwoite i kupujący doskonale zdją sobie z tego sprawę dlatego na podwyżki niema co liczyć dodatkowo hamują je niskie ceny żywca co znacznie ogranicza popyt

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez thor1984
      Ile krzyknąć za belę 120 x 120 trawy i trawy z koniczyną. Po mojej stronie koszenie i przesuszenie i na wałki. Po stronie kupującego folia, prasowanie i owijanie.  
  • Dodaj nową pozycję...
v