Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przecież konsumpcji do oporu w tym roku sami pisaliśćie paszowego jeszcze więcj

Opublikowano
Dnia 27.09.2018 o 08:11, waldii1 napisał:

Takie wnioski że w fs2017 też miał takie plony.

Staszek zlapal error zawiesil sie i nie odpowie hee czytaj stachu ze zromieniem 6 klasa podstawowki sie klania zle ztoba chyba orlem nie jestes wiec ci objasnie duzo zboza poroslo i brak przenicy konkonsumpcyjnej rozumisz tepa...

Opublikowano
42 minuty temu, staszek131415 napisał:

Najgorsze kawałki 7-8 ton reszta 12 wilgotność 20-25 procent czyli znacznie niższa od innych lat czyli plony podobe biorąc pod uwagę że inne lata miała ponad 30

wzajemnie

nie nap..cie się ze staszka bo się zamknie w sobie wyłączy komputer i będzie smutno i ponuro:ph34r:

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, staszek131415 napisał:

Najgorsze kawałki 7-8 ton reszta 12 wilgotność 20-25 procent czyli znacznie niższa od innych lat czyli plony podobe biorąc pod uwagę że inne lata miała ponad 30

wzajemnie

To ci i sypnęła ta kuku😂😂😂sądziłem że te rekordy to będą 15-16 ton jak w normalnym roku u nas 

Opublikowano

W tym roku pewnie 3 tony miałeś dlatego taki zawiedziony🤔

4 godziny temu, lassie napisał:

Powiat Jarosławski Codigip fao260 na biciu rekordu z IGP dał 17,74 t/ha przy 31,5 % ,czyli prawie 14,2 na sucho.

Opublikowano

Czyta nie czyta jest demokracja tak myślę , są skupy do portów to cena jest najwyższa , potem młyny , i zostają skupy lokalne co zerują najbardziej na rolnikach , ceny są zaniżane , bo sami musza zarobić minimum 10 zł na metrze zboża .Dalej rejonizacja Polski jak wiadomo zachód i wchód , ze wschodu wiozą handlarze zboże na zachód sprzedają z dużym zyskiem a wracając wiozą węgiel i tak koło się zamyka .

Rolnik ze wchodu musi wiedzieć że produkować pszenicę musi o 12 zł taniej  na metrze jak jego koledzy z zachodu .

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Czyta nie czyta jest demokracja tak myślę , są skupy do portów to cena jest najwyższa , potem młyny , i zostają skupy lokalne co zerują najbardziej na rolnikach , ceny są zaniżane , bo sami musza zarobić minimum 10 zł na metrze zboża .Dalej rejonizacja Polski jak wiadomo zachód i wchód , ze wschodu wiozą handlarze zboże na zachód sprzedają z dużym zyskiem a wracając wiozą węgiel i tak koło się zamyka .

Rolnik ze wchodu musi wiedzieć że produkować pszenicę musi o 12 zł taniej  na metrze jak jego koledzy z zachodu .

No i wyprodukuje bo ma tańsze nawozy ze wschodu i tańszą ziemię

Opublikowano
2 godziny temu, 20CBR12 napisał:

No właśnie mam takie pytanie,. Wczoraj porównywalem ceny pszenicy i żyta i co ciekawe w tym miesiącu najwyższe ceny są w wlkp a nie w portach, może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi? 

Kurniki, tuczarnie, export do Niemiec 

Opublikowano

Tak zgoda ale analogiczna sytuacja jest np w zachodni opomorskim a różnica spora, po za tym nie wiem czy ten eksport kołowy tak aż kwitnie w wlkp, bo znam tylko jedna duża firmę która wywozi

Opublikowano
53 minuty temu, 20CBR12 napisał:

Tak zgoda ale analogiczna sytuacja jest np w zachodni opomorskim a różnica spora, po za tym nie wiem czy ten eksport kołowy tak aż kwitnie w wlkp, bo znam tylko jedna duża firmę która wywozi

W Wlkp jest kilka dużych firm

Opublikowano

Liczy się poglowie zwierząt + susza ,są rejony gdzie zbierało się do 2t/ha a produkcja zwierzęca ciągle rośnie ,praktycznie każde zboże w obrocie między rolnikami osiągnęło ok 800zł a zdarzaja się przypadki wołania 900zł/t za jęczmień,pszenica 800 pasz brutto.

Opublikowano
6 godzin temu, staszek131415 napisał:

No i wyprodukuje bo ma tańsze nawozy ze wschodu i tańszą ziemię

teraz to cie troche poniosło bo koszta produkcji bedą na takim samym poziomie jak w całym kraju. Może jedynie z tą ziemią jest trochę taniej ale to też zależy konkretnie od lokalnej sytuacji, także nie wiem skąd te przemyślenia ze rolnicy na wschodzie mają taniej?

• Haha 1
Opublikowano

ja też nie  wiem skąd taki stereotyp? co ma ziemia do cen pszenicy? rozumieć to tak trzeba że się płaci ziemi żeby obrodziło? głupoty jakieś . najtańsze nawozy przy puławach i kędzierzynie i fosforach w gdańsku a polska saletra najtaniej kupić z niemiec - na wschodzie wszystko samo się robi a chłopy tylko bimber chlają- paranoja!!!!!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v