Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, adrian3005 napisał:

Dzis rozmawiałem z Panią z agroloku. Dwa tygodnie temu cena na mój rejon oscylowała w granicach 770 netto za pssenicę paszową, a cena na dziś 720 netto. Poleciało i nie zanosi się na wzrost.  Świętokrzyskie

😁 "Duży może więcej" na Tobie zarobić. A w jakiej to perspektywie nie zanosi się na wzrost? Tygodnia, miesiąca, czy w ogóle??? Znaleźli zapasy, które rzekomo zniknęły za Balazsa, czy jak???

Wykorzystują korektę na giełdach i to, że wielu suszących kukurydzę musi zrobić na nią miejsce wyprzedając z magazynów część ziarna. Norma. Nie siej paniki...

Opublikowano

Najnowsze doniesienia z ZSRU mówią o wypłacie 70% zaliczek do końca października. Wiem z ARiMR, że nasilone są działania kontrolne w terenie, aby się wyrobić z terminami.

Normą jest korekta ceny przed żniwami kukurydzianymi, aby nie zapychac magazynów. Niższa cena hamuje sprzedaż. Czy cena wzrośnie - prawdopodobnie tak, a o ile, będzie wiadomo w połowie października jak bedzie wiadomo, ile rzeczywiście zebrano, albo zbierze się kukurydzy i ile będzie jej brakować w UE

Opublikowano
17 minut temu, torpedo napisał:

😁 "Duży może więcej" na Tobie zarobić. A w jakiej to perspektywie nie zanosi się na wzrost? Tygodnia, miesiąca, czy w ogóle??? Znaleźli zapasy, które rzekomo zniknęły za Balazsa, czy jak???

Wykorzystują korektę na giełdach i to, że wielu suszących kukurydzę musi zrobić na nią miejsce wyprzedając z magazynów część ziarna. Norma. Nie siej paniki...

Masz rację że duży może więcej na razie dotyka to świniaży  potem dotknie zbożowców  https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/aktualnosci_/kontraktowe-niewolnictwo/

Opublikowano

Jeszcze z tydzien czasu i bedzie po zniwach kukurydzianych. Pszenica trzyma cene. Kukurydze obnizyli z 520 na 500 w poniedzialek a w srode  zas podniesli na 520. Mimo ze sypie w granicach 8-11tona czasami pod 13 wilgotnosc nawet 15 %ale przewaznie20-28%. Mowa o okolicach wroclaw strzelin. Zeby nie bylo ze to niemozliwe i ze wiecej jak 5 ton sie nie kosi bo tutaj sa troszke inne ziemie ciezsze i taki plon sie osiaga w tym roku. Pod olawa na piaskach juz sie kosi duzo duzo mniej

Opublikowano (edytowane)

Magnum się zgadza wszystko, teraz jeszcze niech ktoś poda ile w PL jest kukurydzy zasianej na lepszych ziemiach a ile na słabszych i już teraz możemy wywnioskować jaki plon będzie kukurydzy w PL.

Nie wspominając o wysuszonych węgrach, rumunach, chorwatacj, czechach.

1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Masz rację że duży może więcej na razie dotyka to świniaży  potem dotknie zbożowców  https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/aktualnosci_/kontraktowe-niewolnictwo/

Stachu kur.ica mnie bierze jak widzę co oni robią z produkcją trzody w PL. A jeszcze większa mnie bierze jak sobie pomyślę do czego to prowadzi.

A no prowadzi do tego że ty będziesz miał zakaz trzymania prywatnie świniaka, jedynie na kontrakt za 8 zł/szt zysku. A wieprzowina wtedy będzie po 7 zł/kg. I właścicielem tej wieprzowiny będą tylko firmy nie ty.

Tylko o to mi chodzi i nie chcę się z tobą wykłócać że zboże będzie w cenie bo świnie nie ważne kto jest ich właścicielem, coś muszą jeść.

Ale nie wykluczone że za 20 lat wymyślą uprawę zboża na kontrakt i wtedy albo robisz za 300 zł/ha zysku, albo oddaje pole za pół darmo na rzecz jakiś niemców..

cytat z twojego linku:

,, Producenci trzody chlewnej, z którymi rozmawiamy przestrzegają, aby nie podpisywać jakichkolwiek umów na dostarczanie warchlaków do dalszego tuczu na zlecenie firm zajmujących się obrotem zwierząt. ,,

a u nas gość trzyma na kontrakt i buduje nową chlewnię a jesteśmy w żółtej strefi ASF. Debil sam na siebie bat kręci. Jak by nikt w PL nie podpisał kontraktu to by im kopary opadły. Więc może skończ z propagandą taniejącego zboża, a zacznij rozpowszechniać prawdziwe informacje o tym co się szykuje na prywatną trzodę. Wtedy i my będziemy cię lubić i ci pomożemy B|

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)

Magnum kto z okolic Strzelina taki plon miał? To nie jest uszczypliwość z mojej strony, ale ja tu mieszkam, prowadzę gospodarstwo i doskonale wiem jaki był rozkład opadów, a tym bardziej wiem, czym pachnie koszenie kukurydzy zasuszonej w trybie expresowym, a nie dojrzałej normalnym tokiem wegetacji. A o problemach z omłotem słyszałeś? Bo powiem Ci że jest tak k**ewsko zaschnięta kuku, że kupę ziarna zostaje w kolbie..

Edytowane przez tripad
Opublikowano

No, akurat w Chorwacji widziałem piękną i zieloną QQ, przynajmniej przy autostradzie na Zagrzeb jadąc od strony  Węgier. Zaskoczyło mnie to trochę, bo wyglądało, jakbyś wjeżdżał z pustyni na piękne zielone tereny. Może to ukształtowanie terenu, albo Chorwaci wszędzie mają nawodnienie, w co trochę wątpię. Szybciej to pierwsze - chmury zatrzymywały się przed górami i mieli tam więcej deszczu. Widziałem tylko ten kawałek użytkowanej rolniczo Chorwacji i nie twierdzę, że tak mają wszędzie. Ale zaskok był niemały 😲

Opublikowano
16 godzin temu, witejus napisał:

bo do żniw kukurydzianych jeszcze miesiąc (małopolska) a w czasie żniw może być taniej

a jak słyszałem lokalny agrobiznesmen już naściągał mokrej kukurydzy z Ukrainy

z tą mokrą kukurydzą to była plotka , nie ma żadnej kukurydzy ,sprawdziłem u żródła  , wyprząta magazyny z pszenicy i pewnie

jakiś ślepowidzący pomylił pszenicę z kukurydzą a być moża sam biznesmen rozpuszcza takie plotki by nastraszyć ludzi

by tanio kupić kukurydzę . Cena na dziś to 420-430 netto plus 5 zł lub- 8 za powyżej 30%

Opublikowano
17 godzin temu, tripad napisał:

Magnum kto z okolic Strzelina taki plon miał? To nie jest uszczypliwość z mojej strony, ale ja tu mieszkam, prowadzę gospodarstwo i doskonale wiem jaki był rozkład opadów, a tym bardziej wiem, czym pachnie koszenie kukurydzy zasuszonej w trybie expresowym, a nie dojrzałej normalnym tokiem wegetacji. A o problemach z omłotem słyszałeś? Bo powiem Ci że jest tak k**ewsko zaschnięta kuku, że kupę ziarna zostaje w kolbie..

Niedaleko Świdnicy koszą po 4 tony mokrej. Wiadomość od rolników, którzy sprzedają po części mokrą, a po części suszą dla stałego odbiorcy. Także te 11 ton, to może punktowo wyjdzie. U nas za tydzień też wyruszają w pole. Całe półtora miesiąca wcześniej niż w ubiegłym roku, gdzie plon wynosił 10-13 mokrej. 

Opublikowano
Dnia 6.09.2018 o 14:06, magnum123 napisał:

Jeszcze z tydzien czasu i bedzie po zniwach kukurydzianych. Pszenica trzyma cene. Kukurydze obnizyli z 520 na 500 w poniedzialek a w srode  zas podniesli na 520. Mimo ze sypie w granicach 8-11tona czasami pod 13 wilgotnosc nawet 15 %ale przewaznie20-28%. Mowa o okolicach wroclaw strzelin. Zeby nie bylo ze to niemozliwe i ze wiecej jak 5 ton sie nie kosi bo tutaj sa troszke inne ziemie ciezsze i taki plon sie osiaga w tym roku. Pod olawa na piaskach juz sie kosi duzo duzo mniej

Jakie żniwa. Na wschodzie jeszcze daleko do żniw kukurydzy. Z miesiąc minimum na w  miare dobrej glebie. Na piachach może ktoś sie wyrwie na początku paździiernika. Wschodnia strona myśle że nie powinno być najgorzej.

Opublikowano
3 godziny temu, knoro93 napisał:

Jakie żniwa. Na wschodzie jeszcze daleko do żniw kukurydzy. Z miesiąc minimum na w  miare dobrej glebie. Na piachach może ktoś sie wyrwie na początku paździiernika. Wschodnia strona myśle że nie powinno być najgorzej.

No racja. U nas dopiero zaczeli na kiszonke kosic i w rekawy i widziałem że ktos juz kosił na tira ziarno. Z kukurydzą jakoś tragicznie nie jest bo akurat te opady co były przypasowały ale jak będzie to się okaże po siewach pszenicy wszyscy ruszą z kuku.

Opublikowano (edytowane)

akurat wschód Polski bez urazy jest bez znaczenia  ,zachód kosi pełną parą wielkoobszarowe  gosp 5-7 ton ha

pytanie co dzisiaj działo się na matifie 20 euro w dół ????? pszenica

Edytowane przez thug
Opublikowano
47 minut temu, thug napisał:

akurat wschód Polski bez urazy jest bez znaczenia  ,zachód kosi pełną parą wielkoobszarowe  gosp 5-7 ton ha

pytanie co dzisiaj działo się na matifie 20 euro w dół ????? pszenica

Bo kurna koszą kuku  wielkoobszarowe z zachodu i wszystko tanieje bez urazy ale jak tak dalej będzie to na tym zachodzie mało co zostanie z Polski ...

• Like 1
Opublikowano
słyszałem od gościa co pracuje w dużej firmie handlującej zbożem że właśnie gościu z okolic Wrocławia co zawsze im sprzedaje kuku i inne zaczął kosić kuku i jak zawsze miał plon na poziomie 10-12 ton to w tym roku jest 5 i czyli dupa ,sąsiad wykosil kuku na kiszonkę i pytań jak tam a on daj spokój poroslo na 3 m ale kolby prawie bez ziarna
Opublikowano

ja też słyszałem że świdnica, wrocław strzelin słabo z kuku stoją. a to najlepsze ziemie w regionie.  koleś spod strzelina co ode mnie bierze owies dla koni to mówił że lipa na maxa. to samo ząbkowice. 6-8 ton.   we wtorek byłem we wro to kuku w 90 % żółta.  dzisiaj byłem w nysie to już gdzieniegdzie zaczeli kosić. kumpel jezdzi na beczce po całej europie to mówi że u niemca kuku od miesiąca żółta. zresztą  niemcy oszacowali szkody w rolnictwie na kilka miliardów ojro. czesi kupują u nas balot siana po 160 zł.  biora wszystko jak leci bo u nich wszystko wypalone i drugiego pokosu brak. awruk ja 2 lata temu po 30 zł sprzedawałem.  i to z laską jak to radek mówił...

Opublikowano

Ktoś mi powie co się dzieje? Ta korekta o prawie 20 euro wczoraj to masakra...

Opublikowano

Rosja wstrzymała na razie cła na eksport, bo Niemcy i Francja, jej najwięksi przyjaciele chcą się obkupic przed wzrostami. Na razie nie wiadomo ile będzie kukurydzy, wszyscy wstrzymali szacunki. Technicznie nie ma powodu do wzrostów, ale to tylko na razie. 

Opublikowano
3 godziny temu, KellermanSimon napisał:

Ktoś mi powie co się dzieje? Ta korekta o prawie 20 euro wczoraj to masakra...

Gdzie Ty widzisz spadek 20 E/t jednego dnia? Na którym kontrakcie? O prawie 20 Euro to pospadały kontrakty od szczytu, który miał miejsce miesiąc temu. 

Akurat wczoraj sytuacja była dość dynamiczna, ale chyba już się wyszumieli i uspokoili:

https://www.barchart.com/futures/european/grains?timeFrame=daily

Opublikowano

W tej chwili wygląda na to że Europę trzyma w szachu zbożowym Władimir Władimirowicz i to od niego zależy jaka cena będzie w najbliższych miesiącach  a widać że obecna cena ich satysfakcjonuje więc cena 900-1000 może okazać się pobożnym życzeniem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v