Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co Ty bredzisz ? Pieniądze z dopłat , też ożywiają rynek . Gdzie one właściwie lądują , bo chyba nie pod poduszką ? Strasznie wąsko na świat patrzysz . Jedynie czubek własnego nosa widzisz .

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, zetorki12 napisał:

Co Ty bredzisz ? Pieniądze z dopłat , też ożywiają rynek . Gdzie one właściwie lądują , bo chyba nie pod poduszką ? Strasznie wąsko na świat patrzysz . Jedynie czubek własnego nosa widzisz .

Owszem ożywiają PKD kraju tak samo ja robi to 500+, ale niestety nie ożywiają rolnictwa. W co takie 20 hektarowe gospodarstwo może zainwestować za te śmieszne 20 tys. dopłaty obszarowej?

Dopłaty do ha w większości przypadków to jest pompowanie tlenu w trupa.

EDIT: Jedyna wyższość obszarówki nad inwestycjami jest następująca. Kasa z obszarówki zostaje w kraju, a z inwestycji w niemieckich fabrykach. Tylko też trzeba zwrócić uwagę na to że niemieckie fabryki nie mają zbyt wiele wspólnego z niemieckimi gospodarstwami.

Więc inwestycje w PL gospodarstwa przyczynią się do niwelowania przewagi niemieckich rolasów nad Polskimi rolasami, ale niestety przyczyniają się też do rozwoju ich fabryk, a stety też do rozwoju naszych fabryk.

Obszarówka ma sens tylko i wyłącznie wtedy gdy będzie wydawana na środki do produkcji rolnej.

Nie bądź naiwny, weź poczytaj ile kasy dostają gospodarstwa 5 hektarowe (małe) które utrzymują się etatu a na polu utrzymują perz, a dopłaty przeznaczają na reperację budżetu domowego.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Uważasz że rolnictwu potrzebne jest dalsze ożywienie?

Co złego jest w małych gospodarstwach rodzinnych oprócz tego że blokują rozwój obszarników?

Opublikowano

Ma takie podejście jak w tym kawale o głodnych i o starych . Wystarczy żeby głodni starców pozjadali i po problemie , To też taka forma dostosowania . 🤣

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Co złego jest w małych gospodarstwach rodzinnych oprócz tego że blokują rozwój obszarników?

Bo nie generują wystarczającego przychodu. Brak przychodu = bak kasy u tego rolnika. Brak kasy u tego rolnika = brak robienia zakupów takich jaki by sobie życzył i w takich ilościach jakie by sobie życzył.

Brak możliwości robienia takich zakupów = spowolnienie produkcji.

Spowolnienie produkcji = zastój gospodarczy kraju, lub zbyt powolny rozwój, w tym przypadku PL.

Zastój gospodarczy PL = zwiększa przewagę zachodu głównie niemiec.

Duża przewaga niemiec = dymanie nas bez mydła.

Reakcja łańcuchowa. Gospodarstwa nie muszą być duże, muszą być wydajne i efektywne. Z tego co wiemy małym gospodarstwom ciężko być wydajnym i efektywnym więc wracamy do pt. wyjścia.

Oczywiście są też małe gospodarstwa które są wyjątkami, tak samo i duże źle prowadzone też są niewydajne i mało efektywne.

@jahooo a co do tego ciągnika? Dalej stare brony i kultywator. Po za tym jaki to ciągnik za 100 tys bez odsetek kredytowych?

Sam sobie odpowiedziałeś, za 20 tys na 20ha, dopłaty można guzik co zainwestować, jedynie podtrzymać produkcję darmowym nawozem albo w d*pie produkcja i kupić nowsze auto.

Opublikowano

Damian , Dobrze że jakiś cel masz w życiu i starasz się do niego dążyć . Bardzo szanuję pracowitych ludzi , a wydaje mi się że do takich należysz . No ale zrozum , że pieniądze to rzecz ważna , ale nie najważniejsza . Uszanuj też zdanie innych i nie narzucaj każdemu tylko swojej logiki . Wesołych Świąt Kolego !

Opublikowano (edytowane)

@Szczepanitoo

Ty ani tu ani w innym temacie nie masz a argumentów, nie traktuję cię poważnie więc możesz sobie odpuścić na wstępie.

@zetorki12

EDIT: No tak są inne ważniejsze rzeczy, zdrowie i miłość w rodzinie. Ale takim postępowaniem możemy upaść tak nisko (nasz kraj), będziemy tak bezbronni do tego stopnia że niemiec będzie nam mówił jak masz kochać dzieci i kiedy możesz to robić.

Chociażby fabryki 24h / 7 dni. - biedny naród musi pracować w takich fabrykach za pół darmo w święta i inne ważne sytuacje życiowe. (ogranicza ci czerpanie miłość do dzieci)

Ja tego nie chcę i moja logika mi podpowiada że małe czytaj. ,,nie wydajne i nieefektywne,, gospodarstwa nie przyczyniają się do rozwoju kraju. A tylko rozwinięty bogaty kraj może przeciwstawiać się najeźdźcą.

Wesołych!!!

Opublikowano

Że wam się chce tak debatować naprawdę, ja mam jedno zdanie którego nigdy nie zmiernie jeśli ktoś ładuje pieniądze w środki do produkcji to ja nie mam z tym problemu czy to 5-10-50-100-200 ha, lecz mam problem gdy ktoś poprostu żyje z tych pieniędzy bądź odklada załóżmy że gość ma 300ha i inwestuje te 150 tys w produkcje a reszta idzie do banku na konto np w Szwajcarii to mamy problem co nie 

Opublikowano
Damian, ja mam bardzo dużo argumentów, tylko Ty nie potrafisz tego dostrzec przez swoje zaślepienie. Nie jesteś poważny, pisząc coś na forum jednego dnia, a drugiego pisząc przeczysz sam sobie. Także wydaje mi się, że Ciebie ciężko traktować poważnie. Nie zaśmiecam więcej tematu bo sam pisałem żeby nie zaśmiecać.
Opublikowano (edytowane)

Wypunktuj mi gdzie zaprzeczam samemu sobie? No czekam, debil może być tylko jeden. Albo napisałeś prawdę i udowodnisz to, a ja wyjdę na debila, albo znowu coś sobie zmyśliłeś i znowu nie będziesz potrafił tego udowodni i znowu wyjdziesz na wiesz kogo..

Te słowa:

,,Nie jesteś poważny, pisząc coś na forum jednego dnia, a drugiego pisząc przeczysz sam sobie,,

Udowodnij to. Skopiuj i tu wklej gdzie przeczę samemu sobie w przeciągu kilkunastu godz.

Opublikowano (edytowane)

Tu temat o cenach pszenicy a nie o tym kto ile dopłaty powinien dostać aby mógł godnie żyć. Dajcie na wstrzymanie trochę.

Edytowane przez Huberto89
Opublikowano
Przed chwilą, staszek131415 napisał:

Cieszmy się z wysokich cen bo za rok tak kolorowo może nie być

Może być drożej jak bedzie kolejny rok susza

Opublikowano
Możemy gdzie indziej podyskutować, bo tu zaśmiecam temat. Chociaż dyskusja z Tobą nie ma najmniejszego sensu. Już kilka razy to pisałem i zdanie podtrzymuję. Szkoda psychiki. A Twoje zdanie co do mojej osoby mało mnie obchodzi😉
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Obszarnik ma chęć na małe gospodarstwa,bo ciągle mu mało i mało.W obecnych czasach dopłaty są potrzebne.German ma więc czemu nie mamy mieć .Brakuje stabilizacji cen aby wiedzieć za co się pracuje

• Like 1
Opublikowano
38 minut temu, Szczepanitoo napisał:

Możemy gdzie indziej podyskutować, bo tu zaśmiecam temat. Chociaż dyskusja z Tobą nie ma najmniejszego sensu. Już kilka razy to pisałem i zdanie podtrzymuję. Szkoda psychiki. A Twoje zdanie co do mojej osoby mało mnie obchodzi😉

Czyli kolejnego posta zaśmiecającego temat mogłeś napisać. Ale udowodnić swoich słów nie potrafiłeś. Dobrze, więc wszystko jasne kim jesteś. Pzdr.

Opublikowano

Od dawna nie jest tajemnicą że budżet dla Polski będzie okrojony bardziej niż dla innych To cena za niepokorność .Nawet część naszych europosłów będzie temu przytakiwać w myśl zasady im gorzej tym lepiej . Polska szlachecka ciągle nie wykorzeniona .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez thor1984
      Ile krzyknąć za belę 120 x 120 trawy i trawy z koniczyną. Po mojej stronie koszenie i przesuszenie i na wałki. Po stronie kupującego folia, prasowanie i owijanie.  
  • Dodaj nową pozycję...
v