Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A to sorki za błąd. Nie jestem z tamtych okolic cenę podałem z str. www z ogłoszeniami.

Opublikowano

Ty kolego ws od dwóch lat nawijasz tak że zawsze jest powód pod zniżki. Przestań wreszcie trollować, bo ze swoimi kolegami tracącymi na podwyżkach stajesz się momentami śmieszny. Zresztą nie będę dyskutował więcej tylko napiszę po ile sprzedałem pszenicę w maju, a kukurydzę prawdopodobnie w sierpniu i wtedy się okaże który z nas miał rację. W żniwa pszenica u nas stała po 580 netto do 600, kukurydza podobnie. Silosy w 4 firmach skupujących niemal puste, a gdzie jeszcze do żniw :D

Opublikowano

U mnie we wrześniu pszenica paszowa po 580-600 brutto, dziś po 650-660 brutto bez zaglądania i raczej kolejek w skupie nie ma. Nie wiem, skąd te dane o zapasach u rolników, bo u mnie w okolicy ludzie wywieźli sporo w grudniu po 700 a dziś raczej sporadycznie trafi się jakiś wóz z 2 tonami pszenicy na wymianę. Duże gospodarstwa też już pszenicę opchnęły TIRami, a jak ktoś ma, to nie ma  parcia na kasę i czeka.

Opublikowano

a co myślałeś  że fermy będą czekać do czerwca z zakupem zboża ?Większość już nakupiła do żniw i więcej nie kuopi

Opublikowano
11 godzin temu, JozB napisał:

Ty kolego ws od dwóch lat nawijasz tak że zawsze jest powód pod zniżki. Przestań wreszcie trollować, bo ze swoimi kolegami tracącymi na podwyżkach stajesz się momentami śmieszny. Zresztą nie będę dyskutował więcej tylko napiszę po ile sprzedałem pszenicę w maju, a kukurydzę prawdopodobnie w sierpniu i wtedy się okaże który z nas miał rację. W żniwa pszenica u nas stała po 580 netto do 600, kukurydza podobnie. Silosy w 4 firmach skupujących niemal puste, a gdzie jeszcze do żniw :D

Naucz się czytać tekst ze zrozumieniem, nie wiem z jakiej części Polski jesteś ale tu na północy ceny zakupu 650 to praktycznie od 2 lat i to się mało co zmienia a pszenicę w maju sprzedasz podejrzewam po 690 netto max jeżeli masz min 500 ton  tyle dają sąsiedniemu gospodarstwu,cena powyżej 700 zaczynają wozic z Niemiec,był taki moment zimą,kuku w poprzednim sezonie 700 ton poszla w lipcu po 720 netto,zboże jest w gospodarstwach o areale pow 100 ha i każdy czeka a porty dalej stoją i może faktycznie być ciekawie na rynku,tylko czy będzie znaczący wzrost?

Opublikowano

Poco to tyle dyskutować , że gospodarstwo posiada 500 t czy 700 ton tych gospodarstw jest nie wiele , cena kształtuje się na skupach od rolników co mają 10 ha i tak do 50  i to zależnie od rejonu Polski jeszcze .

Opublikowano

Po co tyle dyskutować czy gospodarstwo ma 500 czy 700 t jak to wszystko jest śmieszna ilość. Załóż garniaka wsiadaj do swojej S-clasy i jedź do cargilu z ofertą dostawy 20 tys. ton na przełomie maja / czerwca wtedy zacznie się prawdziwa negocjacja.

500 ton czy gospodarstwo 100 ha to nie mam znaczenia. Można ugrać max 10 - 20 zł więcej od rolnika 5 hektarowego który dowozi wozem. Ja mam gospo 100+ i  z nikim się nie układam. Sprzedaję po samochodzie tam gdzie wynegocjuję najlepszą stawkę na dany moment. A rozmowę zaczynam od ,,mam 1000 t ale dzisiaj chcę sprzedać jeden samochód na próbę do was,,. Więc taką rozmowę to se każdy nawet 5 hektarowy może rozpocząć i co jak usłyszą że ma 1000 ton to od razu cenę mu podniosą? Śmieszni jesteście.

Opublikowano

Całkiem nieświadomie trafiłeś w sedno te gospodarstwa są zrzeszone  w grupę i wspólnie dysponuja dużymi ilościami zbóż odpowiedniej jakości,prosty przykład cena jęczmienia,cena dla przeciętnego rolnika ok 620-630 u nich od żniw praktycznie 670 -690 netto i jeszcze dochodzi jak chcesz kupić własny transport , i twierdzą że przy 650 zł netto za pszenicę już są zyski a z cargilem cały czas handlują

Opublikowano

ws71@ także nieświadomie trafiasz w sedno i stwierdza że w dużym gospodarstwie przy 650  są zyski czyli poniżej 650 sprzedają frajerzy ? W żniwa ciężko było utrzymać 600 brutto  obecnie na płd wschodzie Polski można bez problemu otrzymać 700 brutto .

Z tymi zrzeszeniami to także nie do końca bo według prawa zrzeszenia mogą być wyłącznie formalne bo każde nieformalne jest brane za manipulowanie rynkiem . Gdy spojrzeć na zrzeszenia od  formalnej strony to jest ich bardzo mało z bardzo małymi ilościami zbóż więc o czym mowa ?

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jak jest gdzie indziej w Polsce ale u nas w promieniu 30 km występują 3 takie podmioty i posiadają łącznie ok 40 tyś ha ziemi,podzielonej na kilkanaście gospodarstw i każde z nich ciągnie z unii ile da i ceny obowiązujące w tym systemie są o kilkanaście % większe niż dla przeciętnego rolnika,niektórzy na tym forum twierdzą że cena 650 zł nie przynosi zysków

Edytowane przez ws71
Opublikowano

W wielkopolsce jest jescze dużo pszenicy do sprzedania na szczęście sprzedana ,ostatnia po 680, w styczniu po 690 netto

Opublikowano (edytowane)
Dnia 15.04.2018 o 10:49, galan99 napisał:

Poco to tyle dyskutować , że gospodarstwo posiada 500 t czy 700 ton tych gospodarstw jest nie wiele , cena kształtuje się na skupach od rolników co mają 10 ha i tak do 50  i to zależnie od rejonu Polski jeszcze .

może i niewiele ale jest u nich połowa produkcji zboża w w kraju jak nie więcej, weź se dane z GUSU, a ten co ma 10 ha to cena kształtuje się na podwórzu gdy przyjedzie handlarz . 

tylko w tym wszystkim cena pszenicy 650-700 to nie najgorsze, najgorsze jeszcze nadejdzie , bo coś mi się wydaje że na rzepaku ceny nie będzie, to i pszenica poleci, chyba że jakaś susza pół europy wykończy

Edytowane przez pawelek98
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v