Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teoretycznie powyżej 0,1% tak, praktycznie działa drażniąco, ale czy wpływa na efekty produkcyjne? To musiało by być więcej i w połączeniu z innymi czynnikami.

Opublikowano
12 godzin temu, artur125 napisał:

Małoszyce.

Ale podobno w Smoleniu lepiej płaci

że niby kto??? Kornobis?? czy  Piwowarski?? nie wierzę w tą cene  u nich. jeszcze tydzień temu była 700netto. jak dają 830 netto to mogę dziś 50ton im ładować

Opublikowano
17 godzin temu, staszek131415 napisał:

No właśnie nie daje to Wam do myślenia? Nikt nie chce zboża od żniw nie dziwne tomiało być po 1000 gdzie te ceny

Staszek ty masz 21 lat a piszesz takie mądre rzeczy jakbyś co najmniej ze 30 miał... stażu picia pod sklepem.  No chyba, że poprostu jesteś zwykłym idiota, może nawet upartym i konsekwentnym w pisaniu głupot.

Wszyscy pisali o wzrostach tylko nie ty i Twoje multi konto. Widzisz Ameba, nie miałeś racji bo ty piszesz tylko o spadkach ;) nawet na Zamościu  juz można wyciągnąć 800netto paszowke cenę od Agroloku, 795 Animex, na rolpetrol@skywalker89 pisał że jest oferta po 800. 

Opublikowano

Ta cena to już w lipcu Waszym zdanie,m była teraz miało być już 1000 a po nowym roku 1500 ale jakoś się nie zanosi drobiarze jakoś się nie wyrywają z ceną a import płynie czyli jednak stabilizacja

Opublikowano

Wszystkie znaczące firmy mają duży ruch

38 minut temu, jahooo napisał:

Poczekajmy, jak przyjdą mrozy, skończy się skup kukurydzy i zacznie zapotrzebowanie na pszenicę paszową

Mrozy przyjdą albo i nie myślisz że mrozy będą wpływały na podwyżki? W tym roku mimo wymaznięć wiosną taniało

Opublikowano
6 godzin temu, TomaszKysiski napisał:

że niby kto??? Kornobis?? czy  Piwowarski?? nie wierzę w tą cene  u nich. jeszcze tydzień temu była 700netto. jak dają 830 netto to mogę dziś 50ton im ładować

Kornobis, cena z wczoraj. Jak by była 830 to też bym woził😎

2 godziny temu, damiandg napisał:

A jakiś adres??

oj , nie znam adresu. W necie poszukaj, on ma też wywóz szamba

Opublikowano
Przed chwilą, damianzbr napisał:

Nie chwaląc się to w tym roku mi rolnikowi a nie żadnemu przedsiębiorcy zakręciło się około 1000 ton łącznie. Kukurydzy prawie 700 ton + zboże z 35 ha. Moim zdaniem to jest cały guzik nic więcej.

A takich jak ja jest na pęczki w każdym powiecie. Natomiast takich co mają po 300 / 500 / 800 ha też są w każdym powiecie i oni już mają grubo ponad kilka tysięcy ton.

Przedsiębiorcy to tylko tacy mniejsi te 1000 ton w miesiącu przewalają. Więksi strach pomyśleć ile... Więc nie gadaj głupot.

Piszesz o świniakach. Daj mi tuczarnię która zużywa 5000 ton paszy na 5 tyg.? Natomiast kurników mogę ci wymieniać ciągiem przez 2 godz. miejscowości gdzie się utrzymuje 200 / 300 czy 700 tys. szt.

W takiej instalacji utrzymującej 300 tys. kurczaków na 6 tyg. idzie 3000 ton paszy.

Cena i pogłowie świń nie ma nic do rzeczy w cenie zboża paszowego, teraz się liczy pogłowie drobiu.

Czyli jeden brojler zjada 10 kg paszy

Opublikowano
3 godziny temu, artur125 napisał:

Kornobis, cena z wczoraj. Jak by była 830 to też bym woził😎

oj , nie znam adresu. W necie poszukaj, on ma też wywóz szamba

Aha to wiem.

Opublikowano
16 godzin temu, miwigos napisał:

Czyli jeden brojler zjada 10 kg paszy

nie czepiaj się szczegółów dobrze wiesz co chciałem przekazać bez wnikania czy tych kur stoi tam 350 tys i zjadły 2500 ton towaru czy na odwrót, nie ma to najmniejszego znaczenia w naszej dyskusji która jest o tym że w PL rynkiem zboża paszowego rządzi pogłowie drobiu a nie świń.

Opublikowano
23 godziny temu, staszek131415 napisał:

Ta cena to już w lipcu Waszym zdanie,m była teraz miało być już 1000 a po nowym roku 1500 ale jakoś się nie zanosi drobiarze jakoś się nie wyrywają z ceną a import płynie czyli jednak stabilizacja

Przecież pisałeś że twoi sąsiedzi nakupili pszenicy w lipcu po 600 jeszcze ze starych zbiorów i nic już z tegorocznych nie wezmą bo sa zasypani po dach. Oczywiście taki chytry plan kilku małorolnych miał  rzutować na znaczące ograniczenie globaolnego popytu na pszenicę z nowych zbiorów i wychamowanie wzrostu cen.  Jako żes gamon to nie obkupiłeś się razem z sąsiadami i po zniwach kupowałeś po 700.  Teraz jest cena w okolicach 800.  Na przestrzeni ostatnich 5 miesięcy masz wyraźny wzrost mimo ze ty co tydzień widzisz spadki. Może to są spadki wzrostowe? To by się zgadzało😷

Czemu wzrost ceny zbóż nie powoduje wzrostu cen żywca według twojej teorii?

• Like 1
Opublikowano
55 minut temu, Ulman napisał:

Przecież pisałeś że twoi sąsiedzi nakupili pszenicy w lipcu po 600 jeszcze ze starych zbiorów i nic już z tegorocznych nie wezmą bo sa zasypani po dach. Oczywiście taki chytry plan kilku małorolnych miał  rzutować na znaczące ograniczenie globaolnego popytu na pszenicę z nowych zbiorów i wychamowanie wzrostu cen.  Jako żes gamon to nie obkupiłeś się razem z sąsiadami i po zniwach kupowałeś po 700.  Teraz jest cena w okolicach 800.  Na przestrzeni ostatnich 5 miesięcy masz wyraźny wzrost mimo ze ty co tydzień widzisz spadki. Może to są spadki wzrostowe? To by się zgadzało😷

Czemu wzrost ceny zbóż nie powoduje wzrostu cen żywca według twojej teorii?

No jak podrożała jak już w żniwa była ? Jakoś Ci co tak kamali terazpiszą ż po 600 jednak była gdzie widzę te spadki bo pisałem że stabilizacja spadki raczej wiosną

Opublikowano
Na pewno jest wzrost względem tamtego roku bo w tamtym roku przed świętami sprzedawalem po 680-690 paszowke, w tym roku 800 średnio z tego co wszyscy ceny podają. Staszek jesteś handlarzem że Ci tak zależy żeby jak najtaniej kupić? Taka jest cena i koniec. I na co to bez przerwy pisać
Opublikowano

Myślisz że pisanie na tym forum wpływa na ceny? Średnia z tego roku na pewno nie jest 800 zł bo wiosną można było po 650 spokojnie kupić

Dnia 17.10.2018 o 10:29, Norman napisał:

Mazowieckie okolice Płocka.

Miałem sprzedawać pszenżyto pytałem 15.10.2018 cena była 680 - 700 netto, dziś pojechałem z próbą (wilgotność 11% ) i cena 630 zł netto, - poczekam.

Pszenicę sprzedałem 16.10.2018 za 770 zł netto, na dziś 740 -750 zł netto.

Jęczmień netto 750 zł.

Kukurydza faktycznie ładnie sypie, u sąsiada 11 - 12 ton/ha przy wilgotności 18 %.

Dnia 14.08.2018 o 09:54, JozB napisał:

Trzymajcie ile wlezie, ruch do góry zacznie się w grudniu po zbiorach kukurydzy. Teraz zrobią zmowę cenową, żeby rolników postraszyć, ale sami wiedzą, że w tym roku są w d*pie, bo towaru nie ma i nie będzie. Jak pisałem śmiesznie doskonała kondycja qq w usa obecnie wyznaczyła trend na giełdzie. Czysta spekulacja giełdowa. Za 2-3 miesiące okaże się, że ponownie nie będzie towaru, bo wyjdzie, że jednak qq dostała po tyłku przez suszę i wtedy ponownie złodziejnia będzie musiała trochę podnieść ceny. U mnie qq ma już kolby do dołu, mimo że duża część zielona. Takiej sytuacji jeszcze nie miałem, a to efekt suszy. I nie chcę sobie wyobrażać ile będzie miała taka kolba mtz, a tym bardziej te niemieckie, które są po kolana i dawno uschnięte. A nawozy już do góry, bo pszeniczka po 800 zeta. Proponuję wszystkim zakupy tych zagranicznych, by nie wspierać polskiej złodziejni

Dnia 14.08.2018 o 15:14, rumcio40 napisał:

Golpasz Golub- Dobrzyń od wczoraj 60 zeta do góry za paszówkę teraz 780 netto a pewnie przy większych partiach to i drożej

Tu są waszeposty sprzed 3 miesięcy pytam gdzie te podwyżki??

Dnia 15.11.2018 o 14:52, BENNY82 napisał:

jęczy jak potłuczony.... ze zbożem zero ruchu od żniw a ceny u nas stagnacja ( stasiu czytaj nie tanieje)

Masz rację stagnacja nie daje Ci to do myślenia 4 miesiące po zbiorach duże braki i cena w miejscu stoi?

Opublikowano (edytowane)

A kto ci powiedział że średnia z roku ma być 800? Od żniw do żniw to okres który trzeba rozpatrywać w sezonie 16/17 ceny zawierały sie w przedziale 600-700 w obecnym miedzy 700 a 800 a ty wszędzie widzisz spadki. Jakos nie mozna kupić po 600 pośladu którego wg ciebie tyle jest na rynku. 

6 godzin temu, Uziu92 napisał:

Staszek jesteś handlarzem że Ci tak zależy żeby jak najtaniej kupić? Taka jest cena i koniec. I na co to bez przerwy pisać

Nie handlarzem tylko świniarzem któremu wzrosły koszty produkcji a potaniał produkt i dopadła go frustracja

Edytowane przez Ulman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v