Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, skywalker89 napisał:

Fachowcem ani chemikiem nie jestem, ale uważam, że skoro jest to dopuszczone przez młyny to nie ma żadnego problemu i pozostałości gdyż substancje z tych tzw tabletek zachodzą w reakcję z powietrzem i po tym zostaje już tylko proszek który zapewne jest pozbawiony czegokolwiek i na pewno podczas czyszczenia jest odseparowany, więc proszę was jak nie macie o czymś pojęcia to nie zatruwajcie swoją niewiedzą innych ludzi na tym forum .

czyli napisałeś tak jak przedmówca. nie wiem, nie znam się ale się wypowiem...ja też sie nie znam ale uważam że ta chemia zostaje w roślinie. pomimo okresów karencji...których pewnie wiele osób nie przestrzega

Opublikowano (edytowane)
Dnia 7.11.2018 o 14:48, damianzbr napisał:

Napisałeś że 830 netto dogadane a zapłacili po 810, więc jak miałem to odebrać?

Czyli 830 netto to cena na bramie za konkretne parametry, ty miałeś słabsze więc dostałeś 810, tak to mam rozumieć?

830 dogadane przez telefon za parametry jakosciowe cena u mnie na podwórku. A ze sie okazalo ze slabe opadanie to wg ich kryteriow minus 20zl .Ja tam sie nie kluce bo jak mialem dobry towar to dorzucali do stawki. W piatek jedzie nastepne autko to dam znac jak wyszlo bo odmiana inna i z innych pól :) pozdro

Dzis sprzedalem drugie autko do jelonek ostrow maz. 70km odemnie. Ich transport 830 netto konsumpcja za dobre parametry dorzucili na 840 , troche cena mi poprawiła słabszy plon w tym roku :)

Edytowane przez Jurek87
Opublikowano (edytowane)

powiat tomaszów lubelski pszenica 800zł brutto wilgotność 12.9, gęstość 78, białko 14,1, gluten 30,4, opadanie 312. pszenica paszowa 750brutto. 

niestety wschód polski zawsze z cenami był i będzie daleko w du...e. 

polifoska 6 1700, saletra 1250.

Edytowane przez małoroly2018
Opublikowano
5 godzin temu, małoroly2018 napisał:

powiat tomaszów lubelski pszenica 800zł brutto wilgotność 12.9, gęstość 78, białko 14,1, gluten 30,4, opadanie 312. pszenica paszowa 750brutto. 

niestety wschód polski zawsze z cenami był i będzie daleko w du...e. 

polifoska 6 1700, saletra 1250.

Werbkowice pszenica 800 netto

Opublikowano

Unex lublin firma w upadłości. Więc jak by chcieli coś kupować to nie dajcie się nabrać i im nie sprzedawajcie. Chociaż to info że w upadłości dostałem od nich samych powiedzieli że skup wstrzymany bo są w upadłości, więc może tylko jakieś szachraje z zmianą nazwy itp.

Opublikowano

Tasomix Pionki netto na zakładzie

Jęczmień 750

Pszenżyto 680

Pszenica po nowym roku.

Transport ode mnie 50km 30zł/t więc już nie tak kolorowo.

Opublikowano
20 minut temu, XTRO napisał:

Wipasz, na bramie pszenżyto 670 przy całym samochodzie 700 a pszenica na bramie 750 przy dwóch autach 800

A co to za transakcję wiązane ? Jak sprzedam trzy auta to dostanę 850  :) to już zaczyna być śmieszne bo o ile ilość samochodowa jak najbardziej jest zrozumiała ale już powyżej ? Co tam na wagony przeładowują po 50 ton ?

Opublikowano

nie wiem, dzwoniłem i mówiłem im, że 2 auta będę miał to mi taką cenę powiedzieli, dlatego, piszę i tutaj, że cena przy takiej ilości, może i za jeden dadzą 800. U nich większe ilości to 300 i więcej ton 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, XTRO napisał:

Wipasz, na bramie pszenżyto 670 przy całym samochodzie 700 a pszenica na bramie 750 przy dwóch autach 800

Chętnie bym kupił pszenżyto w tej cenie

Opublikowano
4 godziny temu, damianzbr napisał:

Unex lublin firma w upadłości. Więc jak by chcieli coś kupować to nie dajcie się nabrać i im nie sprzedawajcie. Chociaż to info że w upadłości dostałem od nich samych powiedzieli że skup wstrzymany bo są w upadłości, więc może tylko jakieś szachraje z zmianą nazwy itp.

O proszę. Sprzedawałem im w przeszłości wiele razy i dobrze płacili. 2 tygodnie temu dzwoniłem z pszenicą i mnie właśnie zaskoczyli słabymi cenami a o upadłości nikt nie wspomniał. Dobrze że sprzedałem gdzie indziej.

Co do ilości samochód-dwa czy pięć to rozmawiałem już z niejednym przedstawicielem. Dla kupujących takie ilości to żadne ilości najczęściej. Podobno jakiekolwiek negocjacje cen to przy ilościach rzędu kilku tysięcy ton...

Opublikowano

Dokładnie tak. Jak decydujesz się podpisać umowę że dostarczysz 5 tys ton w styczniu jednego gatunku zboża wtedy możesz wymagać negocjacji ceny. Jedno auto czy sześć to pic fotomontaż a nie jakieś konkretne ilości.

W tych paszarniach to jest taki przemiał że szok. Kierowca jednej z takich paszarni często odbiera u mnie suchą kukurydzę. W moją str. przywozi gotową mieszankę do dilera pasz, a na powrocie berze moją kukurydzę. To raz zażartowałem do niego że dzisiaj moją kukurydze zawieziesz na zakład, a ona za 2 tyg. wróci z powrotem na moją gminę w postaci mieszanki. To on się zaśmiał i powiedział że ona to już jutro będzie tu z powrotem.

Także tego jedno auto zboża w dużej paszarni typu wipasz czy de heuse to jak na byka kartofel.

Opublikowano

Heh, byłem kiedyś świadkiem jak w dużym skupie od konkretnego dostawcy zaczeły jeździć auta z pszenicą i się okazało, że białko ledwo 10%. Za chwile tel od dyrektora by sypać jak na umowie czyli bez potrąceń ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v