Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, skywalker89 napisał:

Oferta z rolpetrol, kasa przy odbiorze. 

Panowie, kto ma zmagazynowane proponuje pilnie zlustrować pod kątem szkodników jeśli jeszcze zamierzacie trzymać, ja dzisiaj wpadłem do garażu pobrać próbę i łazi jakieś dziadostwo i to sporo, co? Nie wiem, jeszcze nie widziałem czegoś takiego u siebie, malutkie owady, nie przyjrzałem się bliżej, jutro będę gazował to dokładniej zerknę.. podobno problem zaczyna z robactwem zaczyna się nasilać nie tylko u mnie ze względu na ciepłą pogodę.. zerknę co w binie się dzieje, tam już coś wrzucałem wcześniej na to dziadostwo..

Ja też gazowałem bo pokazał się trojszyk. Ok dwa tyg. temu 

Opublikowano
1 godzinę temu, king12 napisał:

Kolego skąd oferta bo ja dziś dostałem oferte po 810 brutto paszowa

Ja też z Lubelskiego. Cedrob dał  mi 800 netto paszówkę z podwórka przy 6 autach. Jak coś to mogę dać namiary na przedsstawiciela.

Opublikowano

Nie masz pewności że np za tydzień się nie pojawią bo przecież gazowanie nie zabezpiecza zboża na jakiś czas tylko działa kontaktowo z robactwem.. czasami może cos być a tego nie widać jeszcze więc jak dasz to się nic nie stanie.. ja na przyszłość widzę że przy takiej pogodzie trzeba zapobiegawczo pewnie wrzucać coś co 3-4tygodnie 

Opublikowano

Alio napisał:

1 godzinę temu, king12 napisał:

Kolego skąd oferta bo ja dziś dostałem oferte po 810 brutto paszowa

Ja też z Lubelskiego. Cedrob dał  mi 800 netto paszówkę z podwórka przy 6 autach. Jak coś to mogę dać namiary na przedsstawiciela.

No to ładnie ja sprzedaje po 770 ale tylko jedno auto.

Opublikowano
48 minut temu, skywalker89 napisał:

Nie masz pewności że np za tydzień się nie pojawią bo przecież gazowanie nie zabezpiecza zboża na jakiś czas tylko działa kontaktowo z robactwem.. czasami może cos być a tego nie widać jeszcze więc jak dasz to się nic nie stanie.. ja na przyszłość widzę że przy takiej pogodzie trzeba zapobiegawczo pewnie wrzucać coś co 3-4tygodnie 

Ale chyba nic innego nie ma do silosów jak tyko gazowanie

Opublikowano

Ale teoretycznie można gazować tylko raz. Rolnik zrobi to ze 3x potem handlarze potem magazyn i wyjdzie z 5x. Smacznego. Potem zdziwienie, że do 50 lat mało kto dożywa lub zwierzęta chorują. A jeszcze zapomniałem teraz glifosatem zboże pryska sie przed zbiorem by równo dojrzewało i nie kiełkowało bo parametry opadania i jeszcze dzięki temu jednym kombajnem więcej ha można wykosić. No ale jak ktoś ma dużo to musi. Niestety zboże importowane jest o wiele gorsze pomimo że spełnia parametry technologiczne.

760 netto LSW

Opublikowano
3 minuty temu, andrzej1988 napisał:

Lipsko koło zamoscia 760 zl brutto pszenica paszowa

Dokładnie w Zamojskim takie ceny pszenicy są że paszowa pszenica 760 brutto . a konsumpcja po 80 brutto , bo to wschód , jak czytam że na zachodzie Polski 850 neto , tylko marzenie o takich cenach ale tak było i będzie .

Opublikowano
1 godzinę temu, ansu napisał:

Ale teoretycznie można gazować tylko raz. Rolnik zrobi to ze 3x potem handlarze potem magazyn i wyjdzie z 5x. Smacznego. Potem zdziwienie, że do 50 lat mało kto dożywa lub zwierzęta chorują. A jeszcze zapomniałem teraz glifosatem zboże pryska sie przed zbiorem by równo dojrzewało i nie kiełkowało bo parametry opadania i jeszcze dzięki temu jednym kombajnem więcej ha można wykosić. No ale jak ktoś ma dużo to musi. Niestety zboże importowane jest o wiele gorsze pomimo że spełnia parametry technologiczne.

760 netto LSW

100% racji i do tego jeszcze opakowania po środkach do pieca

Opublikowano
56 minut temu, galan99 napisał:

Dokładnie w Zamojskim takie ceny pszenicy są że paszowa pszenica 760 brutto . a konsumpcja po 80 brutto , bo to wschód , jak czytam że na zachodzie Polski 850 neto , tylko marzenie o takich cenach ale tak było i będzie .

Spokojnie, animex przy 50 tonach daje już 790 netto.

Opublikowano
2 godziny temu, andrzej1988 napisał:

Lipsko koło zamoscia 760 zl brutto pszenica paszowa

Lipsko n/Wisłą 740 brutto 

Ciekawe jak w Lipsku za Odrą?

Opublikowano
2 godziny temu, melon10641 napisał:

Spokojnie, animex przy 50 tonach daje już 790 netto.

Tylko ilu jest że od razu sprzedaje 50 ton , po drugie taka gadka a jak zrobią próby to urwą 6 zł i na jedno licho wychodzi .

Opublikowano

Dobra dobra nie jeden sprzedawał ta sama pszenica szła na jakość i była dobra   a do  animex to coś nie pasowało zaraz może od razu do Zamościa to jest inaczej ale w skupach pośrednich dla Animex to różnie bywa . Robactwa nie ma .

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, ansu napisał:

760 netto LSW

8 godzin temu, staszek131415 napisał:

100% racji i do tego jeszcze opakowania po środkach do pieca

Fachowcem ani chemikiem nie jestem, ale uważam, że skoro jest to dopuszczone przez młyny to nie ma żadnego problemu i pozostałości gdyż substancje z tych tzw tabletek zachodzą w reakcję z powietrzem i po tym zostaje już tylko proszek który zapewne jest pozbawiony czegokolwiek i na pewno podczas czyszczenia jest odseparowany, więc proszę was jak nie macie o czymś pojęcia to nie zatruwajcie swoją niewiedzą innych ludzi na tym forum .

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano

Oj to reklamy chyba łykasz jak młody pelikan skoro w takie rzeczy wierzysz.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v