Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem z pogodą,problem z ludzmi a na końcu na wykupie....szkoda nawet strzepic pyska;p. Z zapowiadanych opadów do niedzieli pewnie nic nie spadnie, także fajno;).w 2019 było sucho,ale teraz to już kaplica.

Opublikowano

Chyba wszędzie tak jest . Dziś widziałem plantacje które zdecydowanie gorzej wyglądają więc u Ciebie nie jest źle. U mnie ciut gorzej chyba lub tak samo...

Opublikowano

To tofik jak jedziesz przy drodze to widzisz co u mnie jest;p tam jest jakieś 70 arów a za stodoła jest 90 i ciut gorzej.za chwilę kawałek 1.2 ha i to samo.jedynie po bozemu wyglądają pola które były ostatnie.sadzone . wszystko się odwróciło przez brak opadów.na.polowie pól w ogóle jakikolwiek przyrost po tych upałach zamarł.stoi w.miejscu i żółknie od.spodu. już wolałbym żeby był deko mniejszy to tak.by po uszach nie dostał.

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, basserman1989p napisał(a):

To tofik jak jedziesz przy drodze to widzisz co u mnie jest;p tam jest jakieś 70 arów a za stodoła jest 90 i ciut gorzej.za chwilę kawałek 1.2 ha i to samo.jedynie po bozemu wyglądają pola które były ostatnie.sadzone . wszystko się odwróciło przez brak opadów.na.polowie pól w ogóle jakikolwiek przyrost po tych upałach zamarł.stoi w.miejscu i żółknie od.spodu. już wolałbym żeby był deko mniejszy to tak.by po uszach nie dostał.

Widziałem wczoraj i jest podobnie jak u mnie. Najlepszy 4 i 5 zryw poszedł się jeb..

A jak tam ten orientalny u Pana P wygląda bo nie byłem tam?

Edytowane przez tofik420
Dodatkowe pytania
Opublikowano

Wszystkie tytonie dostały.chyba ten orientalny bd się lepiej trzymał że względu na mniejszą transpirację odparowywanie wody i mniejsze zapotrzebowanie na wodę przy drobniejszej blaszce liściowej.pod automat zbiór wysoko obsypiesz i cały śmietnik zasłoni gleba;p.ten orientalny nawet nie wiem czy obsypują czy nie.u mnie w czasie obsypywania ziemia sypała się jak spod pługa jedynie na kilku przejazdach na ciężkiej ziemi miało problemy żeby się dobrze wbić.niby nie zalało pola i nie ubilo.wilgoci jeszcze było wszędzie praktycznie ale ten najwcześniej sadzony tytoń dostał najbardziej, krzaki były ładne duże a teraz widzę że za chwilę bd się pojawiać pąki kwiatowe.takze szału nie bd.

Opublikowano (edytowane)

Jak mam płacić 240 to wolę nie sadzić. Nie popadajmy w paranoję. Też zależy ile godzin ktoś zrywa. Niektórzy płacą 250, ale zrywa 5 osób cały dzień.... Normalnie zrywa się max te 6 godzin. Na spody bierze się osobę więcej....

Edytowane przez grapen23
Opublikowano

Niektorzy wykorzystują lub chcą wykorzystać to po prostu to że ludzie nasadzili a brakuje ogarniętych zrywaczy w tym momencie.umowisz się z kimś a.Ci nie przyjedzie a jak przyjadą to stawiają Ci warunki "bo se pójdą", zrywa ktoś i Ciebie i jeszcze u kogoś innego i nagle wyjdzie że w tym samym momencie jest gdzieś 3 suszarnie do urwania. Zaczynasz szukać kogoś na rano "obcego" czasem nawet trzeba po nich jechać..jedziesz a tu w aucie czuć że była wóda walona do 3 rano.

Kto tytoń sadzi ten się w cyrku nie śmieje.

Teraz, basserman1989p napisał(a):

Niektorzy wykorzystują lub chcą wykorzystać to po prostu to że ludzie nasadzili a brakuje ogarniętych zrywaczy w tym momencie.umowisz się z kimś a.Ci nie przyjedzie a jak przyjadą to stawiają Ci warunki "bo se pójdą", zrywa ktoś i Ciebie i jeszcze u kogoś innego i nagle wyjdzie że w tym samym momencie jest gdzieś 3 suszarnie do urwania. Zaczynasz szukać kogoś na rano "obcego" czasem nawet trzeba po nich jechać..jedziesz a tu w aucie czuć że była wóda walona do 3 rano.

Kto tytoń sadzi ten się w cyrku nie śmieje.

Albo się umowi a nie przyjedzie,napisze Ci o 4.30.ze. ciśnienie,sraczka,albo pies dostał sraczki.albo.wezma.na zastępstwo kogoś co się nie nadaje nawet do trzepania worków po cemencie na budowie.

Opublikowano

Panowie co to w tym roku jest z tym kręceniem liści? Czy to wina wszelkiego muszastwa/ chemi czy pomoc sąsiedzka? Tytoń w monokulturze glebowej od 7 lat a są takie poletka na polu dość duże.

Opublikowano

Ja mam na dwóch polach "pomoc sąsiedzka" walnięty tytoń grzybowka z regulatorem od rzepaku, ale też zauważyłem że od takiego poletka dla pszczół obsianego facelia kilka krzaków ma poskręcane liście.kilka wjazdów było robionych inazuma,potem perytroidy,teppeki poprawka bo początkiem czerwca końcem.maja straszny wysyp mszycy był na liściach widoczny.taki rok.

Teraz, basserman1989p napisał(a):

Ja mam na dwóch polach "pomoc sąsiedzka" walnięty tytoń grzybowka z regulatorem od rzepaku, ale też zauważyłem że od takiego poletka dla pszczół obsianego facelia kilka krzaków ma poskręcane liście.kilka wjazdów było robionych inazuma,potem perytroidy,teppeki poprawka bo początkiem czerwca końcem.maja straszny wysyp mszycy był na liściach widoczny.taki rok.

Chyba że oprysk był wykonywany lodowatą woda na nagrzane liście to też wygnie się blaszka w łudke albo taki bucik.

Opublikowano (edytowane)

U mnie to tak wygląda, centralnie na środku pola 12m kawałkiem nawet później jak by sekcje były zamykane kolejno Gorczyca jak widać też pokręcona jest... co roku zdarzały się jakieś " znikome krzaki na krzyz" nie wiem czym się sugerować czy taki rok czy poprostu ktoś celowo to zrobił 

IMG_20260705_172955.jpg

IMG20260704180802.jpg

Edytowane przez kitowiak
Opublikowano
Godzinę temu, basserman1989p napisał(a):

U mnie takie objawy są ale od rzepaku somsiada.

IMG_20260617_173900_620.jpg

Też kiedyś podobnie mieli rodzice na jednej zawsze 4 rzadki były opalone ponieważ się gospodarz z opryskiwaczem nie mieścił...

Opublikowano

Tak tym obsypuje ale tak lekko żeby nie było do szpica tylko dołek wzdłuż rzędów, lepiej wodę łapie 😁 u mnie sąsiad po 3 próbach nadal nie chciał dać polisy  bo twierdzi że uważał z opryskami a i ze ma eżektory to myśli że go broni myślicie że w takiej sytuacji tylko piorin? Bo takie 3 rzędy to prawie na 2100m pola. Jak ustawianie wiatr w kiszce 48w w skali od 1 do 7 i ile otwieracie te po bokach słupka bo suszę pierwszy rok i jakoś nie mogę ogarnąć cały sufit jest w wodzie normalnie mapie w tyton