Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, basserman1989p napisał(a):

Wszystko bd zależne od masy jaka idzie w kosz, wilgotności liści, masę mam na myśli ile "da się zmieścić" w.koszu. filozofia suszenia nie jest inna niż w suszarniach typowych na szpile.warunki zbioru brak chorób na plantacji.

To jest zbiór maszynowy tam jakości nie ma co szukać,tzw zgnity są nawet gdy ludzie ręcznie zbierają tytoń.

Samej "jedynki nie bedzie". Nigdy nie brałem udziału w takim zbieraniu ale na samą logikę technologi zbioru i suszenia jak to jest ładowane w kosze i trnsportowane z kombajnu do samego wstawienia do suszarni jakości nie ma co szukać. Wydajność z ha,ilość z ha.koszty nawożenia i wszystko inne po drodze. 

Jakości dzisiaj nikt nie docenia,trzeba patrzeć na opłacalność uprawy co się w niej robi,jakie koszty ponosi 

baser sprawdz priv

Opublikowano

Używa ktoś dyszy dwustrumieniowych w tytoniu? Jak się sprawdzają ? Codziennie wieje i zastanawiam się nad zamontowaniem takich dyszy w opryskiwaczu Bardzki. 

Opublikowano

Jak środków sporo, o różnej formulacji,albo problematycznych z wzajemnym mieszaniem może być różnie.jak się bd wytrącać osady może nie pryskać tylko smarkac.gosc obok mnie takich używa prawdopodobnie bo pryska o każdej porze w każdych warunkach ale właśnie tego roku coś mu się zapchalo;p ogólnie od początku wiosny nie ma warunków do oprysków.albo wieje albo zimno albo za sucho.z tego co widzę to większość "ma wyjebane"

jak coś. ".mi nie wyjdzie" najwyżej na sąsiada zrzucę wine.odr nasz stał się sędzia i katem w tych sprawach a piorin tylko sprawdza czy w ewidencji się zgadza i czy zastosowane zgodnie z etykietą. 

Opublikowano
15 godzin temu, Tobacco321 napisał(a):

Używa ktoś dyszy dwustrumieniowych w tytoniu? Jak się sprawdzają ? Codziennie wieje i zastanawiam się nad zamontowaniem takich dyszy w opryskiwaczu Bardzki. 

Miałem. Trzeba mocno pilnować czystości. Filtry sekcyjne to podstawa. Obecnie pryskam jednostrumieniowymi. Pokrycie pewnie gorsze, ale wiatr nie straszny. Eżektory to podstawa obecnie.

Opublikowano
W dniu 30.05.2026 o 08:31, grapen23 napisał(a):

Miałem. Trzeba mocno pilnować czystości. Filtry sekcyjne to podstawa. Obecnie pryskam jednostrumieniowymi. Pokrycie pewnie gorsze, ale wiatr nie straszny. Eżektory to podstawa obecnie.

To mówisz warto zmienić na jednostrumieniowe eżektorowe ? Jakie polecasz? 

Opublikowano (edytowane)

Ja mam lechler. MMAT też będą dobre i pewnie tańsze. Zwykłe się nie nadają do niczego. Za dużo wiatrów w tym okresie jest. Nie wyobrażam sobie pryskać od np. chwastu zwykłymi...

Edytowane przez grapen23
Opublikowano

Wszystkie SOR są sprawdzone 😂😂problem leży w sosiadujacych uprawach,kto jak nimi się posługuje i warunków w jakich są zastosowane.

5 minut temu, basserman1989p napisał(a):

Wszystkie SOR są sprawdzone 😂😂problem leży w sosiadujacych uprawach,kto jak nimi się posługuje i warunków w jakich są zastosowane.

Polecam nuprid,bi 58,dursban w dawce 0.5 o na ha lub pyrynix.

Temp są dość niskie, nie pada,czego chłopie szukasz?miodu w ulu?..praktycznie wszystko co ma rejestrację w tytoniu powinno w takich warunkach działać jak trafi się nalot to podlewanie z konewki nie pomoże.

Gdyby ktos chciał sposób na zająca to odstrasza to trochę zapach asashi lub podobnie wali improver z bio gen..nasral pod krzaczkiem ale nie zjadł;o somsiadowy mu lepiej smakuje 

Opublikowano

Witam panowie, mam taki problem u siebie od sąsiada na całym polu jakieś 2100m rzepak w tym roku w tamtym pszenica i tu bym się doszukiwał jakiegoś zalegania... Rozmawiałem z sąsiadem to ostatni oprysk na platka w rzepaku 5maja.Tytoń sądzony 15-18na chwasty robił nalistnie i twierdzi że doglebowo na pewno by nie działało mam trochę inne zdanie... Jakimi substancjami to się nie dowiedziałem. Twierdzi że się czepiam a on nic nie zrobił. Zapytałem czym pryskana na chwasty była pszenica dostałem odpowiedź "zbadaj sobie to się dowiesz" Moje pytanie brzmi czy ktoś miał podobny problem nawet nie z sąsiadem a nawet u siebie po pszenicy rzepaku...

IMG_20260602_100444.jpg

IMG_20260602_104116.jpg

Te najgorsze to w pierwszym rzedzie a 2 i 3 takie podparzone lekko

IMG_20260602_104113.jpg

Opublikowano (edytowane)

Nalistne też mogą zalegać. np aminopyralid w navigatorze, belkarze albo lancecie w zbożu. W glebie siedzi 2 lata.

Edytowane przez STIG13
Opublikowano (edytowane)

U mnie tytoń też od "sąsiada" rzepaku czymś dostał ale nie podchodów narazie nie robiłem. (Podobny charakter uszkodzeń ale jakby w mniejszym stopniu.)dopiero co jedne szarpania się skończyły z przypalonym owsem po chlomazonie.

IMG_20260602_135348.jpg

Edytowane przez basserman1989p
Opublikowano (edytowane)

Kupuj w CS, nie gazuje nie ma problemów. Też kiedyś był wieczny problem bo to maliny czyjeś białe to zboże pobielało. Od 3 lat chlomazon CS i nic obok nie bieleje

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
3 godziny temu, STIG13 napisał(a):

Nalistne też mogą zalegać. np aminopyralid w navigatorze, belkarze albo lancecie w zbożu. W glebie siedzi 2 lata.

Własnie też o tym myślałem, ale nawet od ludzi słyszę że nawet mógł jechać tym na g...

3 godziny temu, basserman1989p napisał(a):

U mnie tytoń też od "sąsiada" rzepaku czymś dostał ale nie podchodów narazie nie robiłem. (Podobny charakter uszkodzeń ale jakby w mniejszym stopniu.)dopiero co jedne szarpania się skończyły z przypalonym owsem po chlomazonie.

IMG_20260602_135348.jpg

Takich u mnie w 2 3 rządku jest masa 

Opublikowano
Godzinę temu, LipinyTabaca napisał(a):

Własnie też o tym myślałem, ale nawet od ludzi słyszę że nawet mógł jechać tym na g...

Takich u mnie w 2 3 rządku jest masa 

G?

Opublikowano (edytowane)

O tym nie pomyślałem ;) chlorosulfuron 16 miesięcy od zastosowania. Choć to też zależy od odczynu gleby i dawki. Ale u was to raczej zasadowego nie ma. Wystarczy że zwiało na wiosnę lancet jeżeli teraz obok pszenica 

Edytowane przez STIG13