Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, STIG13 napisał(a):

Kupuj w CS, nie gazuje nie ma problemów. Też kiedyś był wieczny problem bo to maliny czyjeś białe to zboże pobielało. Od 3 lat chlomazon CS i nic obok nie bieleje

Idiota albo pomylił środki albo nie wypłukał opryskiwacza.3 z 4szerokości biardzkiego spalone albo odbarwiony.do clematis 480 ec dodawaliśmy adiuvare.kazdy kolejny pas w innym zabarwieniu "przypalenia"

I już 3 tygodnie słucham legend jak to paruje i znosi 

Opublikowano (edytowane)

Wiesz, adiuwant służy głównie do zatrzymania w górnej warstwie gleby substancji. Chlomazon EC jest jako substancja wybitnie lotna i to nie jest tylko legenda. 

Cytat za zwalczamy chwasty ,,Chlomazon jest substancją w dużym stopniu lotną, która może uszkodzić sąsiadujące z opryskiwaną plantacją uprawy. W jednym z doświadczeń opary chlomazonu zastosowanego na bardzo mokrą glebę uszkodziły pszenicę rosnącą kilkanaście metrów dalej oraz słonecznik, który znajdował się ponad 32 m od opryskanej powierzchni"

Kwestia jakie przebarwienia. Chlomazon powoduje zanik chlorofilu więc jego skutek to bielenie ewentualnie czerwone przebarwienia.

A i z drugiej strony różnie może być. Jako że zawodowo siedzę w chemii to wiem że ludzie często mają lekko mówiąc dziwne pomysły zabiegów. A potem szukają winnego 

Edytowane przez STIG13
Opublikowano

Inna sprawa że od drugiej strony zrobione było bandurem pole i wcześniej dervinolem 1.5 l czyli dwa opryski a chwast wali jak chooy.wszywtko wali do góry zielone tylko na szczęście nie kostrzewa.za długo sucho?

Teraz, basserman1989p napisał(a):

Inna sprawa że od drugiej strony zrobione było bandurem pole i wcześniej dervinolem 1.5 l czyli dwa opryski a chwast wali jak chooy.wszywtko wali do góry zielone tylko na szczęście nie kostrzewa.za długo sucho?

Ale faktycznie pryskane pole było w dużej wilgotności.tylko jak mówię pasy w owsie pokrywają się dokładnie z sąsiada szerokościami ooryskiwacza ale wątpię że aż tak równo znosilo 

IMG_20260525_102619.jpg

IMG_20260525_102607.jpg

Opublikowano

Ty ale to jak od linijki wyglada

A jeśli chodzi o chlomazon to tam pisze żeby nie stosować obok upraw jarych xd nawet jak się sucha glebę miesza to potrafi z piaskiem wlecieć do sąsiada 

Opublikowano

Tak,poleci z pyłem i kurzem spod agregatu.raz coś takiego było że oprysk poszedł bez adiuwantu w pół suchą glebę lekko wilgotną i był zaraz mieszany agregatem,na lekkim przewyzszeniu terenu między polami ten pył zniosło na pszenicę i fakt odbarwilo ją.a tu wręcz warunki idealne książkowe a co się zesralo że to tak od linijki wyszło somsiadowi w owsie to najstarsi górale do dziś zachodzą w głowę;)to zdjęcie zrobiono na lepszej części pola.natomiast linijka powtarza się idealnie od drugiej strony i pokrywa się z opryskiwaczem.

Ogólnie coś doglebowka w tytoniu od chwastów gorzej działa tego roku.derwinol był zmieszany po oprysku i potem na to poszedł chlomazon z tym adiuwantem,część pół była zrobiona dervinol plus bandur i wyszło że tam gdzie bardziej piach nie widać działania chlomazonu w tam gdzie gliniasta ziemia jakby wogole dervinolem nie było robione.4 pola fajnie czysto pozostałe tragedia,a niemal w identycznym czasie i warunkach były pryskane 

Opublikowano
W dniu 29.05.2026 o 17:03, Tobacco321 napisał(a):

Używa ktoś dyszy dwustrumieniowych w tytoniu? Jak się sprawdzają ? Codziennie wieje i zastanawiam się nad zamontowaniem takich dyszy w opryskiwaczu Bardzki. 

Witam .ja posiadam w biardzkim koncowki dwustrumieniowe mmat niebieskie . Uzywam ich 5 sezon i jest lepsze pokrycie rosliny jak w zwyklych . Jezdze z predkosciami 5-10km/h przy ciscieniu 3-4 bara .

Opublikowano

Te mam w biradzkim dwustrumieniowe ezektorowe i na pewno przy lekkim wietrze można jechać, ale częściej trzeba czyścić bo się łatwiej zapychają...odpowiednie filtry wszędzie po drodze dedykowane do nich i będzie git. Tez mam mmat.

Opublikowano
5 godzin temu, LipinyTabaca napisał(a):

Witam. Jakie dawki dajecie miedzi systemiczniej 6%?i czy dodajecie np pyretroid do tego?

Ja mam zakupioną 7% i chyba pójdzie 1,5 litra zapobiegawczo.narazie szału nie ma sucho długo się utrzymuje a to co popaduje to jakby splunąć na ziemię.sadzony ok 22-23 maja . miedź dajemy z środkami na wciornastka w jednym wjeździe,raczej nie mieszamy z grzybowkami 

IMG_20260606_130901_834.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, LipinyTabaca napisał(a):

Miał ktoś kontrolę z piorinu? Mam kilka pytań... Bo widzę że sąsiadem się nie dogadamy a straty mam ogromne bo na długości 2100m przez większość odcinka 3 rzędy tak wyglądają.

Messenger_creation_15964062-5E12-4101-905B-3F35EEC31B7E.jpeg

Z OC gospodarstwa mozna szkodę zlikwidować. Tylko ten sasiad musi podpisać, ze przyznaje sie do winy. 

Znajomy kiedys spalił mi sporo rzepaku, zadzwoniłem i zaproponowałem aby z tego OC zrobić. Przyszedł likwidator, wycenił szkodę na 1 tonę rzepaku. 

Wraz z rozwojem tytoniu to szkoda bedzie większa niż 3 rzędy tytoniu. Kolejne rzędy na pewno w 50% beda uszkodzone. 

Idz dodatkowo do prawnika, niech wyślę pismo przedsądowe. Moze wtedy ten sąsiad zmięknie.

Opublikowano
2 godziny temu, STIG13 napisał(a):

Ewidencja zabiegów z 3 sezonów, potwierdzenie zdania opakowań po ŚOR, do tego ewentualnie pobranie prób na pozostałości

Szafka na opryski, opryskiwacz,aktualne uprawnienia, zgodność zastosowania środka w danej uprawie.glownie bd szukać w ewidencji źle zastosowanego środka.wg piorinu jeśli dany środek nie ma informacji o zastosowaniu i dawce w dawnej uprawie na etykiecie, nie powinien być w niej stosowany.tak np chlomazonem pryska grykę po siewie to już jest błąd.tak wyglądało to ze strony rzeszowskiego piorin kilka lat temu gdy pszczelarzowi struto chloropiryfosem pszczoły.

Ludzie to debile swojemu sąsiadowi od razu daliśmy nr polisy itd powiedzielismy że spiszemy oświadczenie jako sprawca.tylko d*pa zrobiła się mokra i niego jak na infolini podali info o nagrywaniu jego wersji zdarzenia a i w miedzy czasie nie wiedząc co ma zrobić z pozostałością chlomazonu po oprysku wypuścił wszystko na kilkusetmetrowym odcinku drogi o polnej i częściowo utwardzonej.walilo wszystko na biało do okoła w tym znajomego pszenice, a rozpuszczana wersja była że to "z pola paruje po oprysku" mojego.;)

W lokalnym piorinie byłem z tym u siebie potem wszystko musiałem wycofać jak w drodze na policję spotkałem gagatka jak weryfikował prawdziwość danych z pliku polisy i czy go w ch*ja ktoś nie robi.zostal zawarty ustny pakt o" nie agresji ",tylko notorycznie jest łamany.

Także wiecie panowie dlaczego u "nas" tak trudno o pozwolenie na broń dla osób fizycznych . ogólnie nowelę można by było z tego napisać 

Opublikowano
STIG13 napisał:

Ewidencja zabiegów z 3 sezonów, potwierdzenie zdania opakowań po ŚOR, do tego ewentualnie pobranie prób na pozostałości

A czy nie ma tak że puste opakowania mozna oddac na komunalną po 3 krotnym opłukaniu. Tak kiedyś mowili na szkoleniach, nie ma obowiazku oddawania do sklepu.

Opublikowano

Każdy sklep powinien je przyjąć jeśli sprzedaje profesjonalne sor i powinni Ci nabić na ewidencji zabiegów że oddałeś lub dać jakiś kwitek potwierdzający odbiór opakowań,paragonu czy faktury nie potrzeba.

Opakowania po "nielegałach "zawsze możesz spalić w lesie,w piecu od centralnego lub razem ze zgromadzonymi liśćmi na działce ,pamietaj tylko zeby dodać coś latwopalnego np benzynę żeby szybko się opakowanie z etykietą spaliło zamim milicja przyjedzie.

Każdy sklep powinien je przyjąć jeśli sprzedaje profesjonalne sor i powinni Ci nabić na ewidencji zabiegów że oddałeś lub dać jakiś kwitek potwierdzający odbiór opakowań,paragonu czy faktury nie potrzeba.

Opakowania po "nielegałach "zawsze możesz spalić w lesie,w piecu od centralnego lub razem ze zgromadzonymi liśćmi na działce ,pamietaj tylko zeby dodać coś latwopalnego np benzynę żeby szybko się opakowanie z etykietą spaliło zamim milicja przyjedzie.

A tak na serio zależy jak komunalka do tego podejdzie ale raczej i nas nie odbierają opakowań po chemi rolniczej,nawet foli rolniczej nie chcą odbierać.

Opublikowano
6 godzin temu, Grzegorz197 napisał(a):

A czy nie ma tak że puste opakowania mozna oddac na komunalną po 3 krotnym opłukaniu. Tak kiedyś mowili na szkoleniach, nie ma obowiazku oddawania do sklepu.

Dawno temu na chwastoxie pisało żeby wypłukać i spalić w piecu. Opakowania po ŚOR jest zakaz wyrzucania do zwykłych śmieci. Każdy punkt handlowy ma obowiązek odebrania opakowań. Użytkownik końcowy ma mieć jeden kwit za zdanie opakowań za rok

Opublikowano
17 godzin temu, LipinyTabaca napisał(a):

Miał ktoś kontrolę z piorinu? Mam kilka pytań... Bo widzę że sąsiadem się nie dogadamy a straty mam ogromne bo na długości 2100m przez większość odcinka 3 rzędy tak wyglądają.

Kolega miał jakiś czas temu to sprawdzają powierzchnie upraw, czym pryskane przez ostatnie 5 lat, opryskiwacz, uprawnienia, magazyn SOR i osoba,  która zgłasza jest kontrolowana jako pierwsza

Opublikowano

Narazie odpukac nie widać.w tym tygodniu bd pryskać prewencyjne Fortis protect Cooper hga 1.5 l około na ha.zimno mokro to możliwe że fosfor.u siebie dolistnie podaliśmy jakieś 1.2 kg fosforowego kristalonu po posadzeniu potem 1 kg rosasolu 19-19-19. 

Narazie odpukac nie widać.w tym tygodniu bd pryskać prewencyjne Fortis protect Cooper hga 1.5 l około na ha.zimno mokro to możliwe że fosfor.u siebie dolistnie podaliśmy jakieś 1.2 kg fosforowego kristalonu po posadzeniu potem 1 kg rosasolu 19-19-19. 

Boryka się pole pielnikami ruszadlami to przy uszkodzeniach lisci jakąś choroba może się pojawić przy takiej pogodzie.