Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ametoktradyna jest legalna na mączniaka np. Pomijając kwestie rejestracji to Luna, switch też działa na mączniaka.

Edytowane przez STIG13
Opublikowano

A Luna Sensation stosujecie? Macie jakieś porównanie w stosunku na przykład do pictora jak kiedyś był? Warta swojej ceny ? Jeśli tak to jaką dawkę dać, etykieta 0.4-0.8 . 

Opublikowano (edytowane)

Przy cenie 750-800 zł za litre to już spory koszt. Teraz pytanie czy warto. Czy na przykład dużo lepiej zabezpieczy niż robił to pictor ? 

A z ciekawości ten nowy pictor też będzie odpowiedni na tytoń?

Edytowane przez Tobacco321
Opublikowano

Warto wydać te kilka stówek na Lunę, mam przekonanie, przez ostatnie lata miałem problem z zagniwaniem w suszarni, od kiedy stosuję Lunę problem zniknął. Pictor nie dawał rady. 

Opublikowano

U mnie pictor też się nie sprawdził,luna jednak jest lepszym rozwiązaniem czy w suszarni czy na polu problem znika.rok temu jedynie na 10.arach luna skapitulowala z tym że tytoń tam był chyba 7-8 raz z rzędu,polowa okresu bez pryskania ostatnie 3.sezony z opryskiem.jak na działkę prawie hektarową to jeszcze tragedii nie było,tytoń stał bez objawów do 1 dekady września potem już widać było od górnych odrostów zaczątki choroby a do 20 września 3/4 zwislo na krzakach. Dawka 0.8 l. Problem gnicia w suszarni bez oprysku zaczynał się już od nadspodakowych lisci i nic za bardzo nie pomagało zwiększanie wentylacji 

Opublikowano
36 minut temu, basserman1989p napisał(a):

U mnie pictor też się nie sprawdził,luna jednak jest lepszym rozwiązaniem czy w suszarni czy na polu problem znika.rok temu jedynie na 10.arach luna skapitulowala z tym że tytoń tam był chyba 7-8 raz z rzędu,polowa okresu bez pryskania ostatnie 3.sezony z opryskiem.jak na działkę prawie hektarową to jeszcze tragedii nie było,tytoń stał bez objawów do 1 dekady września potem już widać było od górnych odrostów zaczątki choroby a do 20 września 3/4 zwislo na krzakach. Dawka 0.8 l. Problem gnicia w suszarni bez oprysku zaczynał się już od nadspodakowych lisci i nic za bardzo nie pomagało zwiększanie wentylacji 

Dokładnie, trzeba było szybko przechodzić do suszenia bo inaczej spływał jak dżem, i zielony wyciągać. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tobacco321 napisał(a):

Przy cenie 750-800 zł za litre to już spory koszt. Teraz pytanie czy warto. Czy na przykład dużo lepiej zabezpieczy niż robił to pictor ? 

A z ciekawości ten nowy pictor też będzie odpowiedni na tytoń?

Przy całości nakładów to marginalny koszt. A zabezpieczenie surowca wyjątkowo dobre. Chcieć trochę taniej polecam też Switch. Też fajnie zabezpiecza. Jak miałbym pryskać nowym pictorem to już wolałbym signum albo bellis

Edytowane przez STIG13
  • Thanks 1
Opublikowano
53 minuty temu, STIG13 napisał(a):

Przy całości nakładów to marginalny koszt. A zabezpieczenie surowca wyjątkowo dobre. Chcieć trochę taniej polecam też Switch. Też fajnie zabezpiecza. Jak miałbym pryskać nowym pictorem to już wolałbym signum albo bellis

Zamiast signum można empartis lub emponor to samo działanie a taniej signum jest zarejestrowany w sadach jest droższy a emponor to zboża więc tańszy, informacje potwierdzone przez dużą firmę 

Opublikowano

Jak kolega wyżej szedlbym w signum lub switcha... Osobiście pryskalem pictorem i też problem gnicia znikł odkąd legalnie pictora nie ma to lecę raz switchem drugie pole Luna i gnicia nie ma w ogóle. Teraz w tej fazie daje od 2 lat difenokonazol plus azoksystrobina i też czysto do luny/switcha 

Opublikowano
W dniu 14.06.2026 o 22:57, LipinyTabaca napisał(a):

Jak kolega wyżej szedlbym w signum lub switcha... Osobiście pryskalem pictorem i też problem gnicia znikł odkąd legalnie pictora nie ma to lecę raz switchem drugie pole Luna i gnicia nie ma w ogóle. Teraz w tej fazie daje od 2 lat difenokonazol plus azoksystrobina i też czysto do luny/switcha 

Jakie dawki difenokonazolu + azoksystrobina stosujesz?

Opublikowano

0.5 plus 0.5  250tek lub gotowiec amistar gold max 1l 

W dniu 16.06.2026 o 08:04, mateo97 napisał(a):

Z czego mogły porobić się takie krzaki? 3 rok tytoń na tym polu 

IMG20260610160803.jpg

IMG20260610160808.jpg

IMG20260610161319.jpg

Kilka krzaków czy większą ilość?często się zdarza po zle wypłukanym opryskiwczu po herbicydach na dwuliścienne lub często pryskasz i przedawkowanie substancji

Opublikowano (edytowane)
W dniu 16.06.2026 o 08:04, mateo97 napisał(a):

Z czego mogły porobić się takie krzaki? 3 rok tytoń na tym polu 

IMG20260610160803.jpg

IMG20260610160808.jpg

IMG20260610161319.jpg

Jak nie ma za dużo to nie ma się co przejmować a jak sporo tego to albo porażenie po oprysku albo ... może,,koguci ogon,,

Edytowane przez tofik420
Dopisek u mnie na 1ha jest też około 3 stuki takiego co roku
Opublikowano
18 godzin temu, tofik420 napisał(a):

Jak nie ma za dużo to nie ma się co przejmować a jak sporo tego to albo porażenie po oprysku albo ... może,,koguci ogon,,

Po oprysku, często u sąsiadów widac na początku pól jak startują z opryskiwaczem to metr dwa takie krzaki... Koguci ogonek nie ma takiej blaszki że te żyłki sa takie widoczne. Kiedys lata temu pół pola sobie tak zrobiłem jak kohinoru dałem dawkę z pomidora czy tam ziemniaka to rosło po trzy cztery serduszka właśnie tak to wyglądało.

Opublikowano
10 minut temu, Ventobacco94 napisał(a):

Jak zastosuje większą dawkę Leptosaru, np 300 lub 400ml to może uszkodzić w jakiś sposób roślinę? 🤔

Ciekawe czy skuteczność jest lepsza przy zwiększonej dawce

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, dragonmt852 napisał(a):

Ciekawe czy skuteczność jest lepsza przy zwiększonej dawce

Właśnie się nad tym zastanawiam, ale nic już nie pozostało bo wszystko porazi... Nic nie działa, do każdego zabiegu Trio Aqua 100ml/100l, pryskane po zachodzie i ch*ja daje.

Zrobię mu mocną Inazumę, dam 400 leptosaru i 300 karate.

Edytowane przez Ventobacco94
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Ventobacco94 napisał(a):

Właśnie się nad tym zastanawiam, ale nic już nie pozostało bo wszystko porazi... Nic nie działa, do każdego zabiegu Trio Aqua 100ml/100l, pryskane po zachodzie i ch*ja daje.

Zrobię mu mocną Inazumę, dam 400 leptosaru i 300 karate.

Jak dasz więcej acetamiprydu to siłą rzeczy będzie większa ilość gram substancji działającej. Podstawa to pH metr. Kondycjonery dobrze działają na twardość wody ale odczyn i tak często trzeba dobić kwaskiem. Znowu sam kwasek nie działa na twardość wody. Acetamipryd jako substancja działa tak że szkodnik musi przez jakiś czas posiedzieć i pojeść żeby się zatruć. A jak wciornastek ukuje to już robotę swoją zrobi.

Spinosad dobry, działa szybko i skutecznie ale... Na roślinie działa głównie powierzchniowo, wgłębnie na młodych przyrostach. Szybko rozkłada się pod wpływem słońca. Także kilka dni i da swidanja. No i dość drogi.

Edytowane przez STIG13