Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w nast. roku na pierwszy oprysk powschodowy pojdzie 1 li bentazonu+ 120 ml tiff, a na drugi za 7 dni 120 tiff. potem jednoliscienne, by nie przegapić chwastnicy. ciekawe, czy ludzie zaczynajacy siac soje czytaja te nasze wypociny i czy im sie to przydaje?! 🫣

Opublikowano

jak doglebówki brak  albo nie podziała to komosa w liścieniach będzie 15 razy zanim soja zakryje ziemie 

1 godzinę temu, Grzesiu90209 napisał:

Corum w grochu super bierze komose, w soi też powinno. Tylko trzeba jechać jak komosa jest w fazie liścieni . Najlepiej dwa razy po pół dawki. Mam w poplonów soję to tylko na jednoliścienne pryskalem, to jest placami komosa. Po prostu szkoda mi było kasy bo nie wiem czy ta soja będzie się nadawała do zbioru. Gdybym siał w terminie to bym pryskał dawkami dzielonymi corum.

co ci było szkoda 30 zł. za tiffa ?

Opublikowano

Na orce zimowej ewidentnie czyściej jesli chodzi o chwasty, komosa tylko na jednym kawałku a pojedyncze chwastnice i włośnice tylko na jednym kawałku nie występują tak sie zbieralem z opryskiem ze soja juz przekwitła i stwierdziłem że na tyle co tych chwastów jest szkoda jej gnieść🙃🤣

Opublikowano

też jestem tego zdania że po orce mniej chwastów, w systemie bezorkowym robiłem 2x zabieg tifenosulfuron + bentazon po orce zimowej 1x i co prawda w obu przypadkach jest czysto to jednak po orce lepiej. Zdarzają mi się tylko pojedyncze komosy a szarłaty z którymi miałem zawsze problem znikły bez śladu. Więcej będę wiedział po koszeniu bo wtedy jest najlepsza weryfikacja. Póki co w tym tygodniu zaobserwowałem delikatne przebarwienia dolnych liści i jakby zjawisko osiadania łanu tak jakby zaczynała przygotowywać się do dojrzałości.

Siedzacybyk napisał:

ciekawe, czy ludzie zaczynajacy siac soje czytaja te nasze wypociny i czy im sie to przydaje?! 🫣

ludzie którzy będą zaczynać soję będą na bieżąco wypytywać co i jak takie jest oblicze forum i mało kto przygotowuję się do rozpoczęcia nowej uprawy. Ja przed pierwszym zasiewem przeczytałem rok wstecz tego tematu a i tak wiele pytań zadałem i zadaję nadal. I trzeba przyznać że jest tu wielu użytkowników którzy faktycznie mają chęć pomocy innym.

• Like 1
Opublikowano

dysydent pisal, ze z graminicydem nie powinno sie spieszyc. trzeba cierpliwie czekac, az wszystko powschodzi. u mnie najlepszym terminem na jednoliscienne jest polowa czerwca. natomiast tif+bentazon robie za późno,bo mam jaks blokade w mozgu, ze soja za mala. musze sie wyrwac z pod kleszczy glupoty i poerwszy wjazd bedzie poczatkiem czerwca.

Opublikowano

soja nedzie chorowala przy zbyt wysokiej dawce tifensulfuronu. metabolizuje go do tygodnia, dlatego poprawka powinna isc ok. tygodnia. inne rosliny,np komosa nie rozklada go rak szybko, dlatego dobrze jest wlasnie roozyc na 2 x.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, przybyslawice5211 napisał:

Tu widać ze kosi i jest sucho a ciekawe jak by się sprawdził w mokrej gliniastej ziemi taki heder 

U mnie w tamtym roku przy koszeniu wydzieralo z ziemia. Kilka razy musiałem wychodzić i czyścić heder.

Niby sucha była soja a jednak trochę wilgoci w ziemi i robiło robotę...

Oczywiście koszone zwykłem hederem NH cx5.80

Edytowane przez Okisz
Opublikowano
9 godzin temu, Grzesiu90209 napisał:

Sarenki jedzą? Mi podgryzają taka kwitnąca.

U nas jest plaga ostatnio z nimi a nie tylko kwitnącą obgryzaja cały czas obgryzają strąki dwa lata temu zebrałem średnio tone z hektara bo np po zajechaniu kombajnem na pole okazalo sie ze tam gdzie była najładniesza soja zostały same badyle od rzeki  to teraz zgłosze i niech płacą to może coś je przyredukują, wczoraj np przeszedlem sie w jednym polu jeden koziołek w drugim drugi a obok w kukurydzy jeszcze dwie sarny a to wszystko na 5 ha koło domu 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez mtz_820
      Orientuje sie ktos z was jakie sa ceny sruty rzepakowej?
    • Przez agrofoto
      Szanowni Państwo,

proponujemy niecodzienny sposób zdobywania wiedzy. Portal AgroFoto.pl wspólnie z firmą BASF zaprasza na pierwszą w polskim Internecie rolniczym wirtualną prezentację na żywo dostępną on-line. Ty zasiądziesz wygodnie z kawą bądź herbatą przed swoim komputerem a informacje, wiedza i praktyczne wskazówki przyjdą same wprost do Ciebie. Teraz wystarczy tylko wejść na stronę

https://agrofoto.cli...k_skracac_zboza

i wziąć udział w prezentacji na temat prawidłowego stosowania regulatorów wzrostu w zbożach. Pytanie "czy skracać zboża?" jest z pozoru proste. Dziś wszyscy raczej odpowiadamy, TAK. Zrobić jeden zabieg, czy dwa i od czego to zależy? Tu odpowiedź już nie jest tak oczywista. Stosowanie regulatorów wzrostu jest tylko jednym z elementów całej technologii, czy można skracać lepiej? Pewnie tak, każdy ma swoje wypracowane metody, czy można je poprawić? Z całą pewnością dowiedzą się Państwo czegoś ciekawego, co pozwoli skracać lepiej. Będą pytania, my odpowiemy.

21 lutego o godzinie 19 wejdź do „pokoju konferencyjnego” AgroFoto.pl i bądź z nami.

https://agrofoto.cli...k_skracac_zboza

Do zobaczenia i usłyszenia*!

Zespół AgroFoto.pl & BASF

*Pamiętaj, aby sprawdzić czy działa Ci dźwięk w komputerze

Co potrzebuję, żeby przystąpić do prezentacji online?

W prezentacji można uczestniczyć podłączając się z dowolnego miejsca z dostępem szerokopasmowym do Internetu.

Aby w pełni uczestniczyć w szkoleniu potrzebujesz:
      - przeglądarkę internetową z zainstalowanym Flash Playerem 10 (lub wyższym),
      - słuchawki lub głośniki, aby słyszeć naszego prezentera,
      - dostęp do Internetu (minimalna przepustowość łącza 512Kb/s).

Połączenie z prezentacją odbywa się przez przeglądarkę internetową za pomocą platformy ClickWebinar, która działa poprawnie z popularnymi przeglądarkami takimi jak MSIE, Firefox, Chrome z zainstalowanym Flash Playerem 10 (lub wyższym).

Jeżeli łączysz się z urządzenia mobilnego ściągnij aplikację dla iPada, iPhone, Androida i BlackBerry.

Uwaga! Podczas pierwszego podłączania możesz przetestować swoje połączenie (aplikacja sprawdza czy użytkownik ma zainstalowane wszystkie niezbędne komponenty do prawidłowego działania).

Szczegółowe informacje, w przypadku wystąpienia problemów z połączeniem znajdziesz - TUTAJ.

Zapis prezentacji prowadzonej przez eksperta z firmy BASF- Pana Mariusza Michalskiego:

http://www.youtube.com/watch?v=oYdMc5qWlvE

http://www.youtube.com/watch?v=vblDFu8RTgQ

http://www.youtube.com/watch?v=-Dro5xrxep4

http://www.youtube.com/watch?v=zZe01iFrdQU
    • Przez Darkos
      Witam. Jestem w trakcie pisania pracy dyplomowej pt. "Wpływ Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013 na rolnictwo w Polsce". W związku z tym bardzo proszę o wypełnienie ankiety. Informacje z niej uzyskane bardzo mi pomogą. Ankieta jest anonimowa. Jeśli ktoś będzie ją wypełniał w czyimś imieniu, np. taty lub mamy to proszę pamiętać, aby wstawiać ich dane tj. wiek, wykształcenie itp. Bardzo dziękuję za poświęcony czas i wypełnienie ankiety. Jeśli ktoś miałby możliwość to prosiłbym o przesyłanie ankiety do znajomych. Link do ankiety: https://docs.google.com/forms/d/1cSBTEl2wGzj-AvKmHrnjmGD7KYtKSNR4044wSnJ6jKc/viewform
    • Przez kozik91
      Ostatnio przeczytałem o cenach zbóż, i to jak wyglądamy na tle innych krajów UE.
      Powiem, że nie wyglądamy najgorzej do porównania za tonę pszenicy mamy 180 Euro a Niemcy mają 172, Słowacja 147 Euro za tonę, natomiast Wielka Brytania ma 266euro za tone. Nie mamy największych stawek ale też nie najmniejsze. Jak Wy oceniacie ten poziom?
    • Przez 3Perkins
      Witam wszystkich Agrofotowiczów jak w tytule chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z Was może zawierał taka umowę z AgroYoumis na reprodukcje nasion soi, a jeśli ktoś zawierał to jak wyglądało postępowanie po zawarciu umowy firmy i czy firma wywiązała się z danej umowy??
      Zamierzam zawrzeć taką umowę z AY i zapytac o wasze opinie na temat AgroYoumis
  • Dodaj nową pozycję...
v